Sport Centar

Mrkonjić: ‘Akademija’ najkvalitetniji klub u BiH u mlađim kategorijama

Vaterpolo klub 'Akademija' iz Sarajeva prošlog je mjeseca osvojila titulu na Prvenstvu Bosne i Hercegovine za mlađe kadete, koje je održano na Olimpijskom bazenu Otoka u glavnom gradu BiH. Mladi vaterpolisti 'Akademije' savladali su četiri protivnika - 'Invicum' sa 11:3, 'Mladost' 27:9, 'Banju Luku' 6:5 i 'Dabar' sa 14:3.

Mrkonjić: ‘Akademija’ najkvalitetniji klub u BiH u mlađim kategorijama

Nakon osvojene titule, klub radi punom parom za naredne izazove. Predsjednik kluba Petar Mrkonjić u razgovoru za Fenu kazao je da kada je u pitanju državno prvenstvo još uvijek se igra po kup sistemu gdje se okupe ekipe iz Banja Luke i Sarajeva.

Razgovarao: Alen Mujkanović

– Iz Banja Luke imamo jedan klub, iz Neuma jedan, a iz Sarajeva četiri što je nesrazmjerno. Nismo uspostavili sistem da bi mlađe kategorije mogle putovati da igraju standardna prvenstva. Prevenstvo za mlađe kadete se odigralo ovdje u Sarajevu i mi smo osvajači unatoč tome da su svi favorizirali Banja Luku – kaže Mrkonjić.

Iako je vaterpolo u BiH egzotična kategorija, Mrkonjić smatra da ima pomaka u razvoju tog sporta uz mnogo truda i volje.

Klub je, dodaje, osnovan s primarnim ciljem popularizacije vaterpolo sporta u BiH i promoviranju vrijednosti koje vaterpolo može ponuditi. Vizija je vršiti kontinuiran utjecaj na mlade kroz razvijanje ličnih, a zatim društvenih i sportskih vrijednosti.

– Naš klub je osnovan 2010. godine od strane entuzijasta. Iz toga se izrodila sjajna priča jer smo mi najkvalitetniji klub u mlađim kategorijama u BiH budući da smo napravili mnogo igrača koji igraju u Mađarskoj i Turskoj – navodi Mrkonjić.

U klubu su angažirana četvorica trenera, koji svoja iskustva i znanje prenose u radu sa mladim igračima.

Dodaje da Akademija, nažalost, nije uspjela napraviti seniorski iskorak jer ne funkcionira savez.

– Reprezentacija je odigrala jednu utakmicu u šest godina, nemamo perspektivu. Imamo prvenstvo na nivou države u svim kategorijama, međutim problem je što je organizacija takva da se jedan vikend sastanu ekipe i međusobno odigraju turnir i to je to – pojašnjava Mrkonjić.

Objašnjava da se vaterpolo u BiH počeo razvijati u Neumu zbog mora, a nakon izgradnje bazena i u Banjoj Luci i Sarajevu.

– Sada, da li se moglo uraditi više? Mislim da je moglo, pogotovo što smo prošle godine imali reprezentaciju koja je igrala na turniru. Nakon toga se nismo uspjeli ponovo okupiti – potcrtao je.

Ističe da ‘Akademija’ ima sve kategorije sa oko 120 članova te da je u toku spajanje dva najveća kluba u Sarajevu – ‘Akademije’ i ‘Torpeda’, tako da će to, kako kaže, biti ozbiljan projekat sa oko 200 članova.

– To je strategija. Mi smo sjeli za stol i dogovorili se da ovdje dovedemo Jadransku ligu. To ne zahtijeva prevelika ulaganja. Konkurencija je Banja Luka i Neum ali to nama nije dovoljno. Moramo imati neki kalendar takmičenja – zaključio je Mrkonjić.

bazen otokavaterpolovkakademija
KOMENTARI

KOMENTARI