Sport Centar

Može li biti nadmašen domet Newcastlea kojeg Koševo pamti: Šansa za novi uzlet Svraka

Iako je za mnoge to i dalje najnepopularnija i najnepoželjnija opcija, ulazak istočnjačkog kapitala u engleski fudbal je i sadašnjost i budućnost.

Može li biti nadmašen domet Newcastlea kojeg Koševo pamti: Šansa za novi uzlet Svraka

Iako je za mnoge to i dalje najnepopularnija i najnepoželjnija opcija, ulazak istočnjačkog kapitala u engleski fudbal je i sadašnjost i budućnost.

Jasno je da će sve veći broj klubova biti pod kontrolom arapskih tajkuna i najsvježiji primjer Newcastlea ide u prilog tome.

Iako je posao još uvijek u procesu ratifikacije, konzorcijum, koji uključuje i saudijskog princa Mohammeda bin Salmana, uskoro će preuzeti slavni klub sa sjevera Engleske i tako tako ga učiniti organizacijom sa daleko najbogatijom upravljačkom strukturom u engleskom fudbalu.

Mike Ashley je bio tvrd pregovarač, uostalom, takav je bio i tokom trinaestogodišnje vladavine slavnim klubom sa obala rijeke Tyne.

Za navijače Newcastlea godine su prolazile u neizvjesnosti. Djeca koja su rođena u godinama kada su krenuli protesti protiv Ashleya, već su krenula u školu, a nikakav pomak se nije desio u smislu prodaje kluba.

Već je javna tajna da je svake godine, prije perioda prodaje sezonskih ulaznica, Ashley najavljivao izlazak iz kluba u kojem je bio persona non grata. Ipak, svaki put bi se ispostavilo da je razlog isključivo bila zamka za armiju pristalica popularnih Svraka kako bi se prodalo što više godišnjih članarina.

Ipak, svemu tome je jednom morao da dođe kraj. Povratka na staro više nema, proces realizacije je pri samom kraju.

Navijači Newcastlea su posebni. Iako se za enorman broj klubova u Engleskoj može ispričati niz autentičnih priča, za Svrake važi da su klub koji mogu biti rival bilo kojem klubu na svijetu po broju navijača.

“Šta je klub zapravo? Nisu građevine ili direktori ili ljudi koji su plaćeni da ga predstavljaju. Nisu televizijski ugovori, izlazne klauzule, marketinški odjeli i lože na stadionu. To je buka, strast, osjećaj pripadnosti, ponos tvoga grada”, rekao je veliki, ogromni Sir Bobby Robson na pitanje šta Newcastle njemu predstavlja.

Za Džordijevce je oduvijek važilo: “Navijati za Newcastle ne znači da ćeš vidjeti najuspješniji svjetski tim. U pitanju je nešto drugo, pripadnost nečemu puno većem od toga”.

Te riječi Robsona izrečene tokom ere kada je vodio Svrake na značaju dobijaju upravo sada. Dokazuju da je u potpunosti bio u pravu. Pristalice kluba su znale da sadašnjost nije lijepa, u kratkom roku više puta se doživjela relegacija, ali niko nije okrenuo leđa klubu.

Kako to znamo? Decenijama unazad Newcastle je bio u samom vrhu engleskog fudbala po broju navijača ispred znatno trofejnijih klubova. Iako je došlo vrijeme da, zahvaljujući planetarnoj popularnosti, a pogotovo u Aziji, Newcastle ne može da se bori sa Unitedom, Arsenalom ili Liverpoolom, u okvirima Engleske gledajući vjernost i odanost klub je bio i više nego ravnopravan, od nekih čak i popularniji…

I kada je u pitanju veličina kluba, Svrake imaju dvocifren broj velikih trofeja. Istina, najslavniji dani kluba ostali su daleko iza nas. Ipak, po svemu viđenom u 128 godina u i oko kluba, posebna stepenica u vrhu engleskih velikana pripada samo Newcastleu i niko mu je ne može oduzeti.

Fantastičnu generaciju imala je priliku gledati i bosanskohercegovačka publika i to ne tako davno. Prije 18 godina upravo je Bobby Robson predvodio sjajnu generaciju, pa su tako na Koševu protiv Željezničara zaigrali Shearer, Solano, Dyer… Velika šansa se ukazala kako bi se nadmašili uspjesi iz te ere.

Posebna priča je spona između Newcastleovog dresa i lokalaca, talentovanih klinaca koji su sanjali da postanu fudbaleri na sjeveru Engleske. Neki od njih su uspjeli, pa pamtimo citate Andyja Carrola, Alana Shearera i brojnih drugih koji su to znali opisati riječima, a onda od navijača dobiti poseban tretman sa tribina. I veliki Gazza, Paul Gascoigne, od svih mogućih klubova odabrao je baš da sanja Newcastle, i na kraju svoj san ispunio zaigravši u crno-bijelom dresu.

“Odbio sam Barcelonu, Inter, Juventus i Manchester United kako bih igrao ovdje. Nadam se da je svima jasno koliko mi znači igrati za Newcastle United. Ovaj klub je u mojoj krvi”, rekao je najbolji strijelac u historiji Premier lige, Alan Shearer kada se cijeli svijet otimao za njegovim uslugama.

Zaslužili su to Alan Shearer i Shay Given, Peter Beardsley i Malcolm Macdonald, pokojni Jackie Milburn i Jimmy Lawrence… Što je bilo velikih imena, posebno u jednoj eri engleskog fudbala, igralo je i na St. James Parku. Zaslužuju to i one statue velikanima ispred stadiona…

Zbog svih njih, zbog svega toga, ovaj klub je zaslužio makar instant radost. Niko ne garantuje da će pojavom bogatih vlasnika stići i trofeji, ali su se, makar na trenutke, sivi britanski oblaci razišli na nebu iznad St. James Parka posredstvom vjetra sa Bliskog istoka.

Newcastle neće nikada biti ‘plastika’, izrečeno terminom najokorjelijih fudbalskih neznalica. Newcastle je bio i bit će ponos Sjevera, geografskog podneblja koje predstavlja bastion početka kvalitetnog fudbala.

alan shearermike ashleymohammed bin salmannewcastlesir bobby robson
KOMENTARI

KOMENTARI