Sport Centar

Mostarska ptica spremna za let prema vrhuncu karijere

Amicus certus in re incerta cernitur. Pravi se prijatelj poznaje u nevolji, kaže latinska izreka. Tako je nastalo jedno od najpoznatijih prijateljstava u fudbalskom svijetu. Prijateljstvo Arsenea Wengera i Mostarca Bore Primorca.

Mostarska ptica spremna za let prema vrhuncu karijere
FOTO: Prijateljstvo Wengera i Primorca traje preko 20 godina

Poštenjačina. To bi vjerovatno izgovorili mnogi kada biste ih upitali da jednom rječju opišu Boru Primorca. Da biste bili pošteni, morate prije svega biti hrabri. Za poštenje potrebne su žrtve, a to kukavice ne mogu podnijeti. Boro je bio ekstremno hrabar.

Poštenje je platio skupo. Platio ga je velikim dijelom samostalne trenerske karijere. Nevolja koja je zbližila ovu dvojicu stručnjaka desila se 1993. godine. Korupcija poznatog fudbalskog mešetara Bernarda Tapiea, tadašnjeg predsjednika Marseillea, najviše je pogodila Monaco. Kneževe je tada vodio Wenger.

Primorcu, koji je vodio Valenciennes, jedan od igrača, Jacques Glassman, rekao je da je, s ostalim saigračima, namjerno odigrao loše u utakmici protiv Marseillea. Tim sa Velodromea osvojio je titulu ispred Paris Saint-Germaina i Monaca, koji su imali isti broj bodova.

Tapie je pokušao kupiti njegovu šutnju. Kažu, šutnja je najbolja odluka za one koji nisu sigurni u sebe. Boro to nije bio. Preuzeo je veliki rizik i istrajao je. Rezultat toga bila je oduzeta titula Marseilleu, dok je Tapie završio u zatvoru.

Stigao je ceh za poštenje. Prošao je kroz težak period. Prijećeno mu je. Njegov klub, Valenciennes, odrekao ga se. Preko noći postao je žrtveno jagnje u francuskom fudbalu. Njegova samostalna trenerska karijera zaustavljena je u 39. godini, iako je nakon skandala samo kratko vodio Gvineju.

Wenger i Primorac na klupi Nagoye

Wenger je bio impresioniran njegovom hrabrošću. Podržao ga je, ne sluteći da će mu taj čovjek postati nezamjenjiv. Kada je Francuz preuzeo japansku Nagoyu ponudio je Mostarcu mjesto pomoćnika. Dvije godine poslije Wenger je prešao u Arsenal. Vodio se time da nije važno gdje ste, već s kim ste. Tako je sa sobom poveo velikog prijatelja i stručnjaka.

Ta veza traje i danas. Šarmantni Mostarac ima veliki utjecaj u Arsenalu. Što bi se reklo, čovjek iz sjene. Veliki fudbalski stručnjak. Fudbalska enciklopedija. Poliglota. Govori tečno sedam jezika. Čovjek ptica. Utakmice gleda iz ptičje perspektive, nakon čega prenosi svoja zapažanja menadžeru Topnika.

I jeste kao ptica. Jak i pun života. S Wengerom je sagradio gnijezdo u kojem je hranio mnogu “mladunčad”, dok nisu poletjela iz njega. Nije bio ptica selica. Međutim, nakon nešto više od 20 godina sprema se na seobu. Mogao bi se osloboditi tog užeta prijateljstva koje ga je vezalo za Wengera. Da i on, Boro, poleti. Prema vrhuncu svoje karijere. Kroz sve ove godine dobio je nova, jača krila i vjerovatno će nastaviti let koji je stao 1993. godine.

Kao što kaže William Shakespeare: “Prijatelj je onaj koji te poznaje kakav zaista jesi, shvata šta si prošao, prihvata što si postao i još uvijek ti dopušta da rasteš.”

arsenalboro primorac
KOMENTARI

KOMENTARI

Edin
Gost

Koji je ion centarhalf bio Boze dragi..U Velezu neprikosnoven, vazda na prvoj stativi kod izvodjenja kornera..i jako cesto strijelac iz te pozicije..dod ana danasnjeg nigdje na dunjaluku ne vidjeh igraca koji je onako znao”okrznuti”loptu na prvoj stativi.. Ni Lav Tolstoj VELIKI RUS , jedan od najboljih golmana svih vremena mu ih nije mogao skidati..Majstor ostaje majstor..zelim ti puno uspjeha u radu Boro!

Edin
Gost

Lav JASIN ne Tolstoj, ..hahaha

wpDiscuz