Sport Centar

Miroslav Stevanović – fudbal je tako jednostavan

U fudbalu i sportu općenito, za razliku od svih drugih stvari, ljubav se rađa, ali i razvija na jedan poseban način. Izdaja je skuplja, sitnicama se kupuju narodne mase. Miroslav Stevanović je kupio sve navijače Željezničara. Kupio je sve ljubitelje fudbala u Bosni i Hercegovini.

Miroslav Stevanović – fudbal je tako jednostavan

Kada je početkom 2016. godine, tačnije u januaru, došao na Grbavicu kao jedno u nizu pojačanja kluba, niko nije mogao ni slutiti da će godinu i po dana nakon toga čitava Grbavica, na meču protiv Radnika, uz veliki aplauz, pokoju ovaciju i s tužnim pogledom posmatrati kako njihov miljenik odlazi iz kluba.

Zašto i kako, to je između kluba, menadžera i njega, a ne bi bilo uredu uperiti prst u bilo koga i smatrati ga krivim za to. Nikog od ove tri strane, jer fudbal je biznis, nažalost. Takav, kako god da jedna storija završi, uvijek pronađe način da stvori jednu romansu – priču između kluba i jednog igrača.

Ako mu pirova pobjeda protiv Radnika, pak, bude i posljednja utakmica u dresu Željezničara, a ispuštena titula prvaka Bosne i Hercegovine etiketa koja će pratiti jednu generaciju, Stevanović vjerovatno nikada neće biti dio toga. Njegovo ime upisano je u nekim drugačijim, zlatnim slovima. Slovima heroja gradskog derbija. Stevanović je Plavima donio pobjedu na stadionu Koševo nakon 12 godina. To se ne zaboravlja.

Način na koji popularni Miro igra i shvata fudbal je ono zbog čega će, gdje god nastavio svoju karijeru, uvijek na kraju meča dobiti aplauz. Zasluženi aplauz, jer nikada neće dozvoliti da on kao pojedinac ne ostavi svoj maksimum. To rade profesionalci. Zbog toga zaslužuje bolje, sada ili u budućnosti.

Stevanović i Željo, na kraju, može biti nekrunisana priča. Na Grbavicu je stigao kao potpuno zaboravljen fudbaler, bivši reprezentativac, igrač nad čijom karijerom se stavljaju upitnici. Za obje strane, Grbavica je bila pun pogodak. Dom u kojem se razvio i vratio u staru formu i dom, koji će kada on ode, u vidu istočne tribine uvijek imati pečat da je igrao na njenom otvorenju.

Fudbal je tako jednostavan kada ga igra Miroslav Stevanović i to je ono što ga čini drugačijim i svrstava među bolje u odnosu na ostale. To je ono, uz veliku borbu i gol na gradskom derbiju, što će uvijek biti VIP ulaznica ako se jednog dana bude želio vratiti u Željezničar. Tu će uvijek biti dočekan raširenih ruku. Željini Manijaci dobro znaju zašto.

fkzeljeznicarmiroslav stevanovic
KOMENTARI

KOMENTARI

Okih
Gost

Miro majstor.👍

Pupe
Gost

rina ka obicna

Zizi
Gost

Dulja izmislio svijet za njega …

wpDiscuz