Sport Centar

Meksikanci osvojili Neymarov turnir, bh. tim prošao među 16 najboljih

Neymar je prije nekoliko godina pokrenuo vlastiti globalni nogometni turnir "Neymar Jr’s Five", u čijim završnicama učestvuju ekipe sa šest kontinenata. I ove godine je održano takmičenje 20. i 21. jula, a na kraju je prvo mjesto u mješovitom takmičenju osvojila ekipa iz Meksika – Deportivo Mago, dok je po prvi put u ženskoj konkurenciji tim iz Brazila Resenha 013 završio na tronu. Nakon 178 utakmica i 589 golova ove dvije ekipe su zasluženo dotakle vrh.

Meksikanci osvojili Neymarov turnir, bh. tim prošao među 16 najboljih

Neymar je prije nekoliko godina pokrenuo vlastiti globalni nogometni turnir “Neymar Jr’s Five”, u čijim završnicama učestvuju ekipe sa šest kontinenata. I ove godine je održano takmičenje 20. i 21. jula, a na kraju je prvo mjesto u mješovitom takmičenju osvojila ekipa iz Meksika – Deportivo Mago, dok je po prvi put u ženskoj konkurenciji tim iz Brazila Resenha 013 završio na tronu. Nakon 178 utakmica i 589 golova ove dvije ekipe su zasluženo dotakle vrh.

Meksikanci su u finalu slavili protiv tima iz Argentine rezultatom 5:2, a Brazilke su u finalnom okršaju slavile trijumf nad Italijankama tek nakon što se igralo ”jedan na jedan”. Na najvećem turniru svijeta pojavio se i sam Neymar koji je stigao u svoju zemlju nakon Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji. S tribina je gledao polufinalne i finalne utakmice.

”Stvarno sam ponosan i ovo mi donosi nevjerovatnu sreću. Ovo je prvi put da sam došao kući nakon Mundijala u Rusiji i svega onoga kroz šta sam prošao. Gledao sam utakmice i sretan sam što se takmičenje povećava, uz sudjelovanje velikog broja timova. Nogomet je za svakoga i za sve koji to vole”, kazao je brazilski reprezentativac i član PSG-a.

Obje ekipe svjetskih prvakinja dobit će ekskluzivno posjetu Neymara u ​​Paris Saint-Germainu. Više od 125.000 igrača prijavilo se za kvalifikaciju u ovogodišnjem natjecanju u 62 zemlje na šest kontinenata. Igrači diljem svijeta krenuli su na putovanje s istim snom – nadmašivši sve ostale sportiste.

Među timovima koji su bili sudionici završnice našli su se i predstavnici naše zemlje. Ekipa ”Vijesti.ba” koja predstavlja BiH na Svjetskom prvenstvu turnira Neymar Jr's Five u Brazilu zaustavljena je u osmini finala ovog takmičenja. U petak su uspjeli da sa dvije pobjede, jednim remijem i jednim porazom izbore plasman u narednu rundu. U utakmicama šesnaestine finala ekipa ”Vijesti.ba” odmjerila je snage s predstavnicima iz Italije. Nakon neriješenog ishoda igralo se ”jedan na jedan” i bh. tim je bio uspješniji.

Prošli su među šesnaest najboljih ekipa svijeta. Tamo ih je čekala ekipa iz Švicarske. I ovaj dvoboj okončan je bez pobjednika, a onda se po pravilima takmičenja ponovo igralo ”jedan na jedan”. Ovoga puta bh. predstavnici nisu imali sreće. Poraženi su i eliminisani iz daljeg nadmetanja. Ipak, sam plasman među 16 najboljih ekipa svijeta je veliki uspjeh. Ekipu koja je predstavljala BiH u Brazilu činili su: Emir Omerhodžić (kapiten), Kerim Iriškić, Emir Kustura, Bekir Kustura, Sead Kapetanović, Senad Džidić i Renato Čilić.

Dakako, Neymar organizacijom ovog turnira želi hiljadama talentovanih mladih igrača dati priliku da pokažu šta znaju u dinamičnoj igri, kakvu je i Neymar igrao na ulicama svog kvarta dok je odrastao. Utakmice traju 10 minuta, a svaki put kada ekipa primi gol – gubi jednog igrača, sve dok ne preostane nijedan igrač ili utakmica ne završi. U osmišljavanju formata turnira učestvovao je i Neymar.

“To je zabavna i brza igra, koja zahtijeva dobru tehniku. Oduvijek sam sanjao da pokrenem svoj vlastiti turnir i pozovem najbolje timove u svoj rodni grad”, kazao je tada Neymar koji je izuzetno popularan u Brazilu.

Cilj turnira je jasan – želi da ponudi obrazovne i sportske vannastavne aktivnosti socijalno najugroženijoj djeci i porodicama, kako bi se promovisala socijalna inkluzija i ohrabrilo učešće u životu zajednica. Turnir se organizovao u Neymarovom institutu u egzotičnom gradu Praia Grande u državi Sao Paulo. Historija instituta započela je 2010. godine, a nakon dvije godine krenuo je s radom. Danas se pomažu hiljade djece i mladih. Institut se nalazi u Jardim Glória, u Praia Grande, zajednici koja ima nekoliko poteškoća i ograničenja koje su već iskusili Neymar i njegova porodica. Vizija Instituta je – Biti prepoznat kao institucija sposobna za društvenu transformaciju.

neymarNeymar Jr's Five
KOMENTARI

KOMENTARI