Sport Centar

Marca sastavila Dream Team od igrača iz našeg regiona: Zašto nije uvršten Jusuf Nurkić?

"Kraj velike i na sportskom planu pobjedničke balkanske države donio je rat, nakon kojeg se Jugoslavija raspala na više manjih zemalja. One su također osvajale medalje, ali nikada više onako kao kada su bile ujedinjene", piše najčitaniji španski list Marca i pita se: "Koliko bi daleko košarkaška reprezentacija Jugoslavije otišla da ta država postoji još uvijek? Kada vidimo kakvim talentom bi raspolagala, odgovor koji se nameće je: zastrašujuće daleko."

Marca sastavila Dream Team od igrača iz našeg regiona: Zašto nije uvršten Jusuf Nurkić?

“Kraj velike i na sportskom planu pobjedničke balkanske države donio je rat, nakon kojeg se Jugoslavija raspala na više manjih zemalja. One su također osvajale medalje, ali nikada više onako kao kada su bile ujedinjene”, piše najčitaniji španski list Marca i pita se: “Koliko bi daleko košarkaška reprezentacija Jugoslavije otišla da ta država postoji još uvijek? Kada vidimo kakvim talentom bi raspolagala, odgovor koji se nameće je: zastrašujuće daleko.”

Marca zatim po linijama nabraja igrače te imaginarne Jugoslavije:

“Bekovska trojka bili bi Miloš Teodosić, jedan od najboljih europskih igrača na toj poziciji u posljednjih desetak godina, zatim Vasilije Micić, koji posljednjih sezona svoj veliki potencijal pretvara u kvalitetu, te veteran Goran Dragić, zvijezda Miamija koja je Sloveniju odvela do evropskog naslova.”

Nastavlja se s “trojkom neiscrpne ofenzivne moći koja bi razbila obranu bilo koje momčadi svijeta”, a čine je Bogdan Bogdanović, “jedan od najvećih talenata Starog kontinenta, koji se dokazuje i u NBA ligi”, Bojan Bogdanović, “sjajni šuter Jazza koji prijeti iz bilo koje pozicije”, i Nemanja Bjelica, zato što “savršeno može odigrati na poziciji tri ili četiri te je igrač koji čini razliku”.

Poseban status u hipotetskoj reprezentaciji Jugoslavije imao bi, naravno, Luka Dončić.

“Njegovi talent, kvaliteta i svestranost čine ga igračem koji pokriva bilo koju od vanjskih pozicija jer njegov napadački arsenal je nezaustavljiv, kao što to vrlo dobro znaju svi koji se nađu na suprotnoj strani.”

Marca ističe da ova Jugoslavija u reketu ne bi bila ništa lošija nego na vanjskim pozicijama:

“Za početak, Nikola Jokić. Zvijezda Denvera jedan je od igrača koje je u NBA-u nemoguće čuvati. Ako bi on bio petica, četvorka bi mogao biti Dario Šarić. Centimetre bi dodao Boban Marjanović, a sjajnu centarsku liniju upotpunjavaju Nikola Milutinov i Bojan Dubljević.”

Tekst se zaključuje napomenom kako bi “ovih 12 imena iz balkanske škole svaku ekipu na svijetu dovelo u nevolje, uključujući i američki Dream Team”.

No, upravo pogled na posljednju kategoriju, koja se odnosi na igrače u reketu mnogima u našoj zemlji će podići obrve uz pitanje:

Kako u ovoj ekipi nema Jusufa Nurkića? Prvi centar Portland Trail Blazersa manje je kvalitetan od Milutinova (Olympiakos) ili Dubljevića (Valencia)? Ili Marjanovića, koji je rezerva u Dallasu?

Čini se da novinari cijenjene Marce ipak nisu dobro uradili svoj domaći zadatak…

boban marjanovicbogdan bogdanovicbojan bogdanovicjusuf nurkicluka doncicmarcanikola jokicnikola milutinov
KOMENTARI

KOMENTARI