Sport Centar

Manje para za isto muzike: Došao je kraj fudbalskom rasipništvu, ali patit će siromašnije lige

Dani prolaze, no sve je slično, samo u različitim nijansama, negdje više nego manje, ali čitava planeta je bukvalno blokirana i bori se s virusom koji je zavirio bukvalno na svaki kutak zemlje.

Manje para za isto muzike: Došao je kraj fudbalskom rasipništvu, ali patit će siromašnije lige

Dani prolaze, no sve je slično, samo u različitim nijansama, negdje više nego manje, ali čitava planeta je bukvalno blokirana i bori se s virusom koji je zavirio bukvalno na svaki kutak zemlje.

Teško je svima, pa je teško i nama, ovisnicima o sportu, jer kako stvari stoje nakon ovog belaja čeka nas potpuno drugačija slika nego što smo je imali do sada. Sport kao sport, ne bi se trebao promijeniti, ali basnoslovne zarade vrlo lako bi mogle postati prošlost.

Kao što gotovo čitav svijet doživljava potpuni reset, to bi se moglo dogoditi i sa sportom, posebno onim gdje se trošilo najviše novca. I, ako ćemo realno, to se i trebalo dogoditi, i bez virusa koji nas je spustio na zemlju i pokazao nam da planeta počiva na potpuno nerealnom sistemu vrijednosti.

Na internetu se pojavila navodna izjava španske naučnice Isabel Garcije Tejerine:

“Plaćate fudbaleru milion eura mjesečno, a naučniku 1.800 eura. Sad hoćete lijek. Idite kod Cristiana Ronalda ili Messija, neka vam oni pronađu lijek”.

Nije previše ni bitno da li je ova izjava uopšte istinita, ili je neki portal izmislio da privuče veći broj klikova, ali ona itekako oslikava realnost u kojem se svijet našao.

Nije sad da bi neko našao lijek za vakcinu da ima platu ko Ronaldo, ali definitivno nije normalno da neko ko igra fudbal ili košarku zarađuje koliko zaradi zajedno deset hiljada doktora, naučnika, profesora. Jednostavno, nije normalno.

Igrao se fudbal i prije, i bilo je majstora i prije. Pape Sušić bi danas zarađivao stotine miliona, a ukupno je u karijeri zaradio koliko danas može zaraditi neki fudbaler iz belgijske druge lige. I tamo su mjesečne plate po 20 hiljada eura, a da ne govorimo o najjačim ligama svijeta.

Sigurno taj basnoslovni novac ne utječe na kvalitet, i da zarađuju stotinama puta manje, isto bi igrali, i mi ko gledaoci uživali bi potpuno isto kao i do sada.

Tako da se ne trebamo brinuti za budućnost sporta, bit će on podjednako kvalitetan, ali neće više biti toliko novca. Sve svjetske ekonomije već trpe ogromne gubitke, a tek će krize doći i jasno je da će se to preslikati i na novac koji se izdvaja za sport.

Sada, kada se gube i ljudski životi, dolazi se i do nekih stvari koje su mnogo bitnije od zabave. Kako će neki klub iz Italije sada objasniti da planira dati desetine miliona eura da dovede nekog fudbalera, sada kada se pokazalo da u državi nedostaje bolnica, doktora, medicinske opreme.

Zašto Nijemci imaju najmanje umrlih od korona virusa? Pa upravo zato što imaju najviše bolnica, najviše kapaciteta da prime bolesnike i što su koliko-toliko bili spremni čak i za ovako šokantne događaje. A spremni su zato što su potrošili stotine miliona eura da osiguraju to što im sada spasava živote.

Možda baš zato kod njih ne igraju Ronaldo, Messi, Neymar, Mbappe, jer neko tamo razmišlja da bi bilo društveno neodgovorno isplaćivati toliko novca.

Problemi oko novca već su počeli, mnogi klubovi su zatražili od fudbalera da im smanje plate jer nastupa kriza, ali u Španiji su dobili izričito “Ne” od igrača, ljudi imaju ugovore i traže da im se nastavi plaćati ono što je potpisano. U nekim državama postoje zakoni da se ugovori mogu revidirati u slučajevima kao što su nepogode, što ovo sada što se dešava definitivno jeste.

Italijanski klubovi su tražili suspendiranje plata, slično će vjerovatno napraviti i njemački. Barcelona je također najavila nešto slično, samo Real misli da neće imati problema da nastavi s isplatama.

Šta sve ovo znači za naše klubove? I kod nas će definitivno doći do velikih poremećaja. Istina je kako bh. timovi ne zarađuju previše od gledalaca, pa ni od sponzora, trenutni prestanak igranja ne šteti klubovima kao recimo onima u Engleskoj gdje svaki meč Premiershipa vrijedi desetine miliona eura. No, u tome i jeste trik – gore je onome koji je ionako imao manje novca.

I kod nas će se vjerovatno “stezati kaiš”, smanjivati plate. I stoga je potpuno izvjesno da će siromašnija prvenstva, poput Premijer lige BiH, pretrpjeti ozbiljan udarac. Kada čovjeku koji zarađuje 1000 KM odbijete 200, za njega je to puno bolnije nego kada tipu sa mjesečnim primanjima od milion eura odbijete 200.000.

No, ipak treba sačekati sa preciznijim prognozama, vrijeme neizvjesnosti ionako će još trajati…

Samo da se hoće završiti sav ovaj belaj, pa da se život normalizira u svakom segmentu, pa i ovom sportskom. Da nam glavna dilema bude koju ćemo utakmicu, ili teniski meč, gledati danas.

cristiano ronaldoisabel garcia tejerinalionel messi
KOMENTARI

KOMENTARI