Sport Centar

Manchester City kreće u pravnu bitku pred CAS-om, slučaj PSG-a kao jedan od aduta

Manchester City sprema se za rat protiv UEFA-e nakon što mu je izrečena kazna od dvije godine zabrane igranja nogometa u Evropi.

Manchester City kreće u pravnu bitku pred CAS-om, slučaj PSG-a kao jedan od aduta

Manchester City sprema se za rat protiv UEFA-e nakon što mu je izrečena kazna od dvije godine zabrane igranja nogometa u Evropi.

Engleski prvak dobio je dvije godine zabrane nastupa u Ligi prvaka i kaznu od 30 miliona eura, na što se ima pravo žaliti Međunarodnom sportskom sudu. Međutim, to nije sve.

City bi mogao imati problema i u Premiershipu, potvrdili su to za Independent izvori iz evropskog nogometnog vrha. Sudsko vijeće ustanovilo je da je City počinio ozbiljne povrede UEFA-ina pravilnika o licenciranju i fair-playu precjenjujući svoje sponzorske prihode na svojim računima i u informacijama koje su ustupljene UEFA-i između 2012. i 2016. godine.

Upravo zbog toga City kreće u pravnu borbu kroz koju želi dokazati svoju nevinost. Čelnici engleskog prvaka očekivali su ovu kaznu pa su žalbu na nju pripremali već godinu dana.

Manchester City je razočaran, ali nije iznenađen današnjim saopštenjem Sudskog vijeća UEFA-e. U decembru 2018. UEFA-in istražitelj najavio je da bi sankcije mogle biti ovakve prije nego li je izvršena bilo kakva vrsta istrage. Manjkav proces UEFA-e pokazao je da nema sumnje u rezultat istraživanja. Žalili smo se svim UEFA-inim tijelima, a sada ćemo nastaviti tražiti pravdu. Prvi korak bit će žalba Međunarodnom sportskom sudu čim to bude moguće”, istaknuli su odmah nakon objave odluke u saopštenju Cityja iz kojeg se da iščitati da su znali što ih čeka.

U klubu vjeruju, navodi The Athletic, da će prvo saslušanje u kojem će prezentirati svoje argumente biti održano početkom svibnja, prije početka kvalifikacija za sljedeću sezonu Lige prvaka.

Predstavnici Cityja i UEFA-e pojavit će se pred Sportskom arbitražom (CAS) gdje će iznijeti svoje dokaze za i protiv kazne koja je donesena protiv Cityja.

Manchester City planira argumentirati kako je UEFA u proces ušla s namjerom da ih osudi te da je u toj želji kompromitirala cijeli proces, što, tvrde njihovi odvjetnici, dokazuju i brojne informacije vezane uz proces koje su se pojavljivale u medijima za vrijeme istrage.

Također, City će kao argument u svoju korist uzeti i PSG-ov slučaj. Naime, francuski prvak terećen je za iste prekršaje, ali je oslobođen sumnji bez ikakve kazne. Proces je protiv oba kluba vodio bivši belgijski premijer Yves Leterme pa se City nada da će tu naći argumente u svoju korist.

To je jedan od smjerova koji bi City mogao pratiti kako bi se opravdao i oslobodio krivnje, a postoji i drugi smjer, nešto riskantniji, ali možda i učinkovitiji.

Naime, City već neko vrijeme provodi samostalnu istragu nad svim velikim evropskih klubovima kako bi u njihovom poslovanju pronašao prekršaje kojima bi mogao ukazati na nedosljednost UEFA-e i poništiti svoju kaznu.

Najveći problem za engleskog prvaka u ovoj priči je činjenica da čak i da uspiju dokazati da nisu krivi za sve za što ih se tereti, to vjerovatno neće biti dovoljno da im se potpuno ukine kazna.

casmanchester citypsguefa
KOMENTARI

KOMENTARI