Sport Centar

Maljković: Nije mi jasno kako država ne može naći sponzore za reprezentaciju BiH

Predsjednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković istakao je u intervjuu za Al Jazeeru Balkans da je cilj sportista ove države da na Ljetnim olimpijskim igrama 2020. godine u Tokiju nadmaše osvojenih osam medalja sa prošlih igara 2016. u Rio de Žaneiru.

Maljković: Nije mi jasno kako država ne može naći sponzore za reprezentaciju BiH

Predsjednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković istakao je u intervjuu za Al Jazeeru Balkans da je cilj sportista ove države da na Ljetnim olimpijskim igrama 2020. godine u Tokiju nadmaše osvojenih osam medalja sa prošlih igara 2016. u Rio de Žaneiru.

Proslavljeni 66-godišnji srbijanski košarkaški stručnjak veoma je aktivan na funkciji koju obavlja od 2017. i provodi puno vremena na putovanjima, kako bi osigurao finasijska sredstva za rad OKS-e. Maljković je kao trener osvojio četiri evropske klupske titule prvaka, dvije uzastopne sa Jugoplastikom 1989. i 1990, francuskim Limogesom tri godine kasnije i grčkim Panathinaikosom 1996. Jedan je od najuspješnijih evropskih trenera i vlasnik brojnih trofeja. Sa Jugoplastikom je bio trostruki uzastopni šampion Jugoslavije od 1988. do 1990, kada je osvojio i Kup eks države, te tako potvrdio dominaciju trostrukom krunom. Predvodeći Barcelonu, pripao mu je Kup Španije 1991.

Blistave trenutke doživio je na klupi Limogesa, kojeg je 1993. kao i Jugoplastiku u prvom nastupu na Final Fouru u Minhenu, doveo na tron Starog kontinenta u ulozi autsajdera. Pod Maljkovićevim vodstvom, Limoges je bio dvostruki prvak i dvostruki pobjednik Kupa Francuske, a on je izabran za najboljeg trenera francuske lige dva puta u nizu 1993. i 1994. Impresivnu trenersku karijeru nastavio je u grčkom Panathinaikosu, sa kojim je osvojio Euroligu i Kup ove države. Zanimljivo je da su sa Maljkovićem kao trenerom, naslovi evropskih prvaka prvi put pripali kako francuskoj, tako i jednoj grčkoj ekipi. Na klupi Unicaje bio je osvajač FIBA Kupa Koraća 2001, dok je sa slavnim Realom postao prvak Španije 2005.

Maljković je otvoreno govorio o tome kako Međunarodna košarkaška federacija pogrešno radi i uništava značaj reprezentativnih takmičenja, kvalifikacijama za SP, koji je na rasporedu od 31. avgusta do 15. septembra 2019. u Kini, uspjesima Srbije i selektoru Aleksandru Đorđeviću, kvaliteti selekcija iz regije, favoritima i mogućnosti da Real odbrani naslov najboljeg u Euroligi, ABA ligi, Crvenoj zvezdi i najboljim evropskim trenerima današnjice.

Prvi čovjek Olimpijskog komiteta Srbije naglasio je veliku podršku predsjednika ove države Aleksandra Vučića, koji je izdvojio 1.200.000 eura vaterpolistima za titulu prvaka Evrope u Barceloni i odbojkašicama za osvojenu zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Japanu.

Kako ocjenjujete dosadašnji učinak Srbije u kvalifikacijama za SP, u kojima je treća u grupi L iza Njemačke i Grčke?

– Gledajući cijelu Evropu, velika je nesreća što su kvalifikacije organizovane tako da se košarka kao ugledan evropski sport razara od FIBA, koja je katastrofalno vodila i vodi ovo takmičenje. Košarkaški velikani od Andreia Kirilenka iz Rusije, Radoslava Raše Nesterovića iz Slovenije, Mirze Teletovića iz BiH, Dina Rađe i Stojka Vrankovića iz Hrvatske do Jorge Garbajose iz Španije, smatraju da nije dobro da se kvalifikacije igraju bez najboljih reprezentativaca (termini se poklapaju sa Euroligom i NBA ligom). Ako svi tvrde isto, to je bitno i sigurno je da se ne može utvrditi realna vrednost državnih selekcija kada ne igraju najbolji.

Na najvećoj evropskoj sceni kvalifikacije za SP su devalvirane i bez revolucije neće se moći ništa napraviti. U FIBA sjede i vladaju košarkom ljudi koji imaju ogromne plate. Želim da se javno iznese kolike su njihove plate. Oni su potpuno promašili sa sistemom kvalifikacionih prozora koji se igraju po dva kola. FIBA snosi dio krivice za sukob sa Euroligom. Pobornik sam kulta reprezentacije i to sam lično rekao pokojnom Patricku Baumannu, doskorašnjem generalnom sekretaru FIBA. Razgovarao sam o problemima reprezentativne košarke sa Bogdanom Tanjevićem, Željkom Obradovićem, koji je izjavio da se igrači Fenerbahcea neće odazivati pozivima za kvalifikacione prozore. Stanje se urušava, kuća propada, a ništa ne radimo da se to promeni nabolje. Ovo takmičenje je šala, da ne bih koristio drugačiju reč – vulgarnu.

Šta je presudno za kontinuitet Srbije u osvajanju medalja posljednjih godina na velikim takmičenjima?

– Prvi faktor je mladost i dar za košarkom, odnosno genetika ne samo u Srbiji, nego i u bivšoj Jugoslaviji. Poznati italijanski novinar Enrico Campana, specijalista za košarku, napisao je tri vrijedne knjige, u kojima piše i o tri zone Dalmaciji, Hercegovini i Crnoj Gori, koje su važne za značaj košarke. Samo na području između Splita, preko Šibenika do Zadra, čija je udaljenost 150 kilometara, igralo je čak 150 vrhunskih košarkaša. Naši dječaci imaju potrebnu visinu, brži su i žilaviji od vršnjaka koje sam gledao u predigrama utakmica u Francuskoj. Drugi važan faktor su kvalitetne trenerske škole. Veliki majstori trenerskog posla poput Ace Nikolića i Ranka Žeravice uspješno su prenosili bogato košarkaško znanje i iskustvo mladim kolegama, što se pokazalo jako dobrim i uspješnim. Tako je bilo u bivšoj Jugoslaviji i poslije u Srbiji.

Treći faktor za osvajanje medalja je intenzitet i veći kvantum rada nego u Francuskoj i Španiji, gde se više pričalo o oporavku, nego što se radilo na treninzima i utakmicama. Takav rad davao je sjajne rezultate i donosio titule. Primjer je Boša Tanjević sa Bosnom, ja sam to nastavio u Jugoplastici, te drugi treneri da ih sve ne nabrajam. Treneri u bivšoj Jugoslaviji nisu vodili samo računa o rezultatima, već i o praćenju i regrutovanju mladih igrača, za razliku od trenera iz drugih zemalja koji su tome posvećivali manje pažnje. Zato je igračima sa ovih prostora bilo lakše trenirati i igrati vani jer su prošli naporan trenažni proces u klubovima i reprezentaciji bivše države.

Može li još neki tim iz regije proći na SP, iako ne zauzimaju trenutno pozicije koje vode u Kinu?

Hrvatska je dobra ekipa, ali joj nedostaje disciplina i kohezije za bolje rezultate. BiH ima talentovane igrače, no ima velikih problema u organizaciji i finansijama. Boraveći prije nekoliko godina na sportskom simpoziju Simposar u Sarajevu, čiji je organizator Sabahudin Baho Topalbećirević, rekao sam da mi nije jasno da država ne može naći dva-tri sponzora da pokriju troškove reprezentacije poput Telecoma i firmi koje se bave mobilnom telefonijom. Tradicija košarke u Bosni je bogata i Košarkaški savez BiH ne bi se trebao mučiti u osiguranju finansijskih sredstava. Pratio sam Crnu Goru intenzivno, dok je Tanjević bio selektor. U razgovorima sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, istakao sam da Crna Gora nema dobre šutere spolja. Problem u igri nastaje kada ih protivnik zatvori i onemogući centrima Vučeviću i Dubljeviću da primaju lopte pod košem. U tim situacijama nemaju igrača koji će precizno šutirati. Ako riješe taj problem, mogu postati dobra ekipa.

Kompletan intervju sa legendarnim Božidarom Maljkovićem možete pročitati na ovom LINKU.

bozidar maljkovickosarkaska reprezentacije bih
KOMENTARI

KOMENTARI