Sport Centar

‘Mala raja’ je dobrodošla: SA Volley i tokom ljeta nastavlja stvarati nove šampionke

Iako je mlad kolektiv, Odbojkaški klub SA Volley već iza sebe ima zavidne rezultate i takmičarku koja Bosnu i Hercegovinu predstavlja na Evropskom prvenstvu.

‘Mala raja’ je dobrodošla: SA Volley i tokom ljeta nastavlja stvarati nove šampionke

Iako je mlad kolektiv, Odbojkaški klub SA Volley već iza sebe ima zavidne rezultate i takmičarku koja Bosnu i Hercegovinu predstavlja na Evropskom prvenstvu.

SA Volley je osnovan 2013. godine u Sarajevu, a osnivač i odbojkaški stručnjak Igor Benić nam je objasnio kako je sve počelo, te koji su ciljevi.

Ovaj mladi, ali uspješni klub, naglasak je stavio na rad sa mladim odbojkašicama. U cilju je stvaranje novih šampionki, kao i popularizacija odbojke kod najmlađih uzrasta.

“Nastali smo 2013. godine i naglasak nam je na mlađim kategorijama. Imamo jednu reprezentativku koja se plasirala na Evropsko prvenstvo, Iman Isanović, i ja joj ovom prilikom čestitam. Uglavnom radimo sa djevojčicama 2007 i mlađe. Takmičimo se u pionirskim, kadetskim i juniorskim konkurencijama u Federaciji BiH. U klubu trenutno rade tri trenera sa uzrastima do 2004. i to je najstarija generacija”, rekao je Benić i zahvalio se onima bez kojih to ne bi bilo moguće. Svakako, u pitanju su sponzori, za koje se nada da će sa pomaganjem nastaviti i u budućnosti:

“To, naravno, ne bi bili u mogućnosti bez sponzora. Prije svega tu je BH Telecom, koji nam je, možemo reći, pomogao da se takmičimo. U pitanju je naš glavni sponzor i dali su nam povlastice. Pomogao nas je i Kanton Sarajevo i nadam se da ćemo ponovo dobiti podršku Kantona jer od toga i živimo”.

Kao važan odbojkaški kolektiv u našoj zemlji, prepoznat je i u regionu, pa su tako stigli i pozivi iz najboljih regionalnih kampova na ovim prostorima. SA Volley će biti dio kampa proslavljene hrvatske odbojkašice, Senne Ušić.

“Uskoro idemo na kamp Senne Ušić, proslavljene hrvatske odbojkašice. U pitanju je bivši kapiten reprezentacije Hrvatske i ona nas je pozvala u svoj kamp. Tu će biti i ekipe iz Hrvatske i Srbije, a za narednu sezonu u planu je da to bude i veće okupljanje”, kaže Benić u razgovoru za SCsport.ba i nastavlja:

“Trebali bi ići i na Zlatibor, također na jedan kamp, ali ćemo vidjeti da li možemo stići zbog vremena i ‘uklopiti’ se zbog naših, ali i priprema srbijanskih odbojkašica”.

Plodovi rada vide se na svakom koraku, a mlada i talentovana odbojkašica Ejna Mujezin dobila je poziv da učestvuje na prestižnom američkom kampu gdje će brigu o sportašicama voditi treneri iz Denvera.

“Trenutno radimo da jednu našu odbojkašicu pošaljemo u Sjedinjene Američke Države, gdje je pozvana na kamp ‘Bring it’, koji će se održati u Puli, Zagrebu i Splitu. Dolazit će treneri iz Denvera i bit će to veliko iskustvo za nju. U pitanju je Ejna Mujezin i nadam se da ćemo uspjeti u tome. Bit će nekoliko evropskih i pet američkih ekipa i mislim da će biti reprezentacija Irana. Ako uspije tu da položi, bit će i moj uspjeh i napravit će veliku karijeru. Znanja, definitivno, ima, a vidjet ćemo hoće li biti sreće”.

Ženska reprezentacija BiH prije desetak dana izborila je historijski nastup na Evropskom prvenstvu. Benić se slaže kako bi to mogao biti veliki zalog za budućnost i kada je u pitanju popularizacija odbojke kod najmlađih generacija.

“Uspjeh reprezentacije može pomoći razvoju odbojke kod nas. Bila je puna dvorana i mislim da djeca vide da tu ima budućnosti. Mogli su vidjeti tri ili četiri djevojke koje su tu počele, na sarajevskim i tuzlanskim terenima. Imali su šta vidjeti, a sad počinje i Srebrena liga u Zenici i opet će se takmičiti. Tu ćemo vidjeti svjetske reprezentacije, Srbiju, Rusiju, Azerbejdžan i vidjet ćemo gdje smo. Ima sigurno budućnosti, mlada nam je reprezentacija i u naredne tri ili četiri godine napraviti dobre rezultate”.

Benić svoje bogato iskustvo ‘maloj raji’ prenosi i tokom ljeta i pozvao je sve zainteresovane da se kolektivu priključe i oprobaju u odbojci besplatno.

“Preko ljeta radimo na vanjskim terenima Osnovne Škole Grbavica 1. Najvjerovatnije ćemo se premjestiti i na terene ispred Treće gimnazije. Vršimo upis novih članova i mala raja je dobrodošla besplatno i bez ikakvih obaveza. Prvi treninzi su besplatni i svako se može oprobati. Nešto poput street volleya. Važno je naglasiti i da ne prestajemo raditi preko ljeta”.

igor benicodbojkasavolley
KOMENTARI

KOMENTARI