Sport Centar

Lojo: Narednog mjeseca imamo šansu osigurati plasman na EP, računam na najbolji sastav

Narednog mjeseca žensku košarkašku reprezentaciju BiH očekuje nastavak kvalifikacija za Eurobasket.

Lojo: Narednog mjeseca imamo šansu osigurati plasman na EP, računam na najbolji sastav

Narednog mjeseca žensku košarkašku reprezentaciju BiH očekuje nastavak kvalifikacija za Eurobasket.

U Sarajevu će biti organizovan “balon” unutar kojeg će naša selekcija igrati mečeve protiv Estonije (12. novembra) i Rusije (14. novembra).

Selektor Goran Lojo, koji sa velikim uspjehom vodi njemački Gottingen, mislima je uveliko okrenut pomenutim susretima trećeg i četvrtog kola kvalifikacija.

“Predstoje nam dvije utakmice protiv Estonije i Rusije u novom obliku takmičenja, takozvanom ‘balonu’, zbog aktuelne situacije sa korona virusom. Sve četiri utakmice naše grupe u novembarskom prozoru igrat će se pod strogo kontrolisanim uvjetima i smjernicama propisanim od strane FIBA. Sve je to nešto novo kako za nas u staffu, tako i za igračice, ali smo sretni što će se i pored teške epidemiološke situacije širom Evrope utakmice ipak igrati. Posebno mi je drago što je Sarajevo dobilo organizaciju novembarskih utakmica i to sigurno pokazuje kvalitetan rad KSBiH u ovim za sport teškim i specifičnim vremenima. Također, dosta znači i za naš tim da igramo na domaćem terenu, pa makar i bez publike”, ističe Lojo u razgovoru za SCsport te upozorava na protivnika u prvom novembarskom meču:

“Što se tiče dvije utakmice koje nas očekuju, kao i do sada, idemo korak po korak. Prva utakmica je protiv Estonije koju nipošto ne smijemo potcijeniti. Moramo sa maksimalnom ozbiljnošću pristupiti toj utakmici i pokušati ostvariti maksimalan učinak nakon tri kola. Ukoliko to ostvarimo, napravili smo značajan korak ka konačnom cilju, plasmanu na EP nakon 20 godina”, kaže Lojo te nastavlja:

“Nakon toga na slijedi utakmica sa Rusijom, koja je pred početak kvalifikacija kvalifikovana kao apsolutni favorit naše grupe i kao najjača reprezentacija prema FIBA “power rankingu” kompletnih kvalifikacija. Mi smo jednom sjajnom igrom i zalaganjem napravili veliko iznenađenje savladavši ih na njihovom terenu… Sada je na nama da to pokušamo potvrditi i na domaćem terenu. Eventualnom pobjedom nad Rusijom u Sarajevu, pod uslovom da dva dana prije savladamo Estoniju i teoretski bi zauzeli konačno prvo mjesto u grupi i već tada se plasirali na EP, dva kola prije kraja i potpuno rasterećeno dočekali dvije utakmice u februaru naredne godine”, govori selektor Zmajica.

Očekuje se da naš tim bude u najjačem sastavu, kojeg bi trebale predvoditi Jonquel Jones i Marica Gajić.

“Mi ćemo dati sve od sebe da pokušamo već sada ostvariti naš cilj, plasman na EP 2021. Očekujem da ćemo nastupiti u najjačem sastavu, nadam se da će sve igračice biti zdrave i spremne za susrete koji nas očekuju”, zaključuje Goran Lojo.

Podsjetimo, reprezentacija BiH je trenutno prva u grupi C sa maksimalnim učinkom od četiri boda iz dvije utaimice, Rusija i Švicarska imaju po tri, a Estonija dva.

goran lojokvalifikacije za eurobasket 2021
KOMENTARI

KOMENTARI