Sport Centar

Lojo: Hurt ima državljanstvo BiH više od dvije godine, plasman na EP ne bi trebao biti upitan

Selektor ženske košarkaške reprezentacije BiH Goran Lojo jučer je objavio širi spisak igračica za dvije preostale utakmice kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Lojo: Hurt ima državljanstvo BiH više od dvije godine, plasman na EP ne bi trebao biti upitan

Selektor ženske košarkaške reprezentacije BiH Goran Lojo jučer je objavio širi spisak igračica za dvije preostale utakmice kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Riječ je o susretima koje će Zmajice igrati u “balonu” u ruskom Orenburgu, protiv Švicarske (4. februara) i Estonije (6. februara).

Ukoliko naša reprezentacija ostvari trijumf u prvom od ova dva meča, sve dileme su riješene, nakon više od dvije decenije imat ćemo nacionalnu ekipu na Eurobasketu za košarkašice. Selektor BiH je svjestan visine uloga, ali i činjenice da nosimo etiketu favorita.

“U dva prozora reprezentacija Švicarske je bila u različitim sastavima, stoga je nezahvalno prognozirati kakvu ekipu će imati u Orenburgu. Međutim, mislim da smo u svakom slučaju favoriti, što ćemo, vjerujem, potvrditi i na parketu. Plasman na Evropsko prvenstvo, dakle, ne bi trebao biti upitan”, ističe Lojo u razgovoru za SCsport.

Da ništa ne prepušta slučaju, šef stručnog štaba Zmajica potvrdio je i samim spiskom, na kojem su se ovog puta našle dvije naturalizovane igračice. Odranije je dijelom naše reprezentacije Jonquel Jones, a sada je tu i Amerikanka Courtney Hurt. Iznenađenje, ali samo za one koji nisu u potpunosti upoznati sa situacijom u vezi ove igračice francuskog Lille Villeneua.

“Hurt već više od dvije godine ima državljanstvo BiH, tačnije od februara 2018. Ona je trebala u našoj reprezentaciji zamijeniti Lynette Kizer u prošlim kvalifikacijama za EP, ali je pretrpjela tešku povredu, pokidala križne ligamente, zbog čega nije igrala devet mjeseci. Nakon toga smo pokrenuli proceduru za Jonquel Jones, koja nam se priključila u ovim kvalifikacijama”, govori Lojo.

Naglašava kako obje igračice sada može koristiti, ali u različitim utakmicama.

“Sada imamo dvije strane igračice u rosteru, mada samo jedna može biti u rosteru za određenu utakmicu. Međutim, pravila nam dopuštaju da u dvije utakmice mogu igrati dvije naturalizovane igračice, po jedna u svakoj, što sada namjeravam iskoristiti, a možda i na Eurobasketu, ukoliko FIBA dozvoli da se prijave širi spiskovi nego ranije. Hurt je inače krilni centar, ove sezone ubacuje između 10 i 15 poena u francuskom prvenstvu, veoma korisna na obje strane terena”, ističe Goran Lojo.

Selektor Zmajica u redovnom je kontaktu sa reprezentativkama.

“Malo me brine Marica Gajić, van terena je već mjesec dana zbog povrede, ali se iskreno nadam da će sve biti u redu do okupljanja reprezentacije u Orenburgu, koje će biti upriličeno 31. januara ili 1. februara. Ostale igračice zasad su dobrog zdravlja, što me svakako raduje”, kaže selektor.

I ove sezone Goran Lojo vodi Gottingen u njemačkom prvenstvu. Zadovoljan je rezultatima, ali naglašava kako uvijek može bolje.

“Malo nas remeti raspored, koji se stalno prilagođava okolnostima usljed problema sa korona virusom. Ovdje su testiranja pred svaki meč, lično sam se testirao 11 puta od novembra. No, svima nam je isto. Važno je da se igra”, konstatuje Lojo.

courtney hurtgoran lojokvalifikacije za ep kosarkasica
KOMENTARI

KOMENTARI