Sport Centar

Ljeto će promijeniti sve: Pravilo gola u gostima današnjem fudbalu neće trebati

Predstojeće ljeto koje slijedi teško da ćemo pamtiti po morskim doživljajima, jer slabo će ko mora vidjeti. Velika većina raje će ostati opustošenih budžeta zbog pandemije, a i oni koji imaju "štek" bit će u problemu jer pitanje je gdje će se uopšte moći otići na odmor.

Ljeto će promijeniti sve: Pravilo gola u gostima današnjem fudbalu neće trebati

Predstojeće ljeto koje slijedi teško da ćemo pamtiti po morskim doživljajima, jer slabo će ko mora vidjeti. Velika većina raje će ostati opustošenih budžeta zbog pandemije, a i oni koji imaju “štek” bit će u problemu jer pitanje je gdje će se uopšte moći otići na odmor.

Nama kokuzima kao jedino svjetlo u tunelu mogao bi biti – fudbal. Kako se frka oko virusa smiruje sve je jasnije da će biti nastavljena i Liga prvaka, i većina evropskih liga, a njihovi mečevi igrat će se možda već narednog mjeseca, a sigurno u junu i julu.

Znači, čeka nas ljeto puno fudbala, završnice najjačih liga, evropskih kupova, dovoljno je samo imati kablovsku televiziju, i sva pustoš u džepu bit će bar malo zaboravljena.

Još na početku pandemije bilo je jasno da će UEFA učiniti sve da završi svoja takmičenja, Ligu prvaka i Evropsku ligu, jer novac od TV prava je toliki da bi se izgubile stotine miliona eura ako se sve to jednostavno završi bez odigranih mečeva. Čak je i u onim prvim danima predlagano da se igra bez prisustva publike, ali zemlje poput Italije i Španije već su bile u ogromnoj krizi, broj zaraženih i umrlih stalno je rastao, i UEFA nije imala izbora.

Sada, kada se sve smiruje, njihov plan da se sva takmičenja završe do početka augusta djeluje prilično izvodljivo. Najjačih pet liga, engleska, njemačka, španska, italijanska i francuska, također u opticaju ima ogroman novac, i utakmice će ih spasiti od gubitka koji već dobrano trpe.

Uglavnom, hvala od srca Bjelorusiji koja nas je svojim utakmicama i u ovo teško vrijeme podsjećala na igru zvanu fudbal, hvala i Tadžikistanu, Nikaragvi, Tajvanu, Turkmenistanu, čija su se prvenstva zamijenile Lige petice i postala centralni fudbalski događaji na planeti.

Kako se najveći novac vrti upravo u TV pravima, lako je bilo donijeti odluku da se mečevi igraju bez prisustva publike, od toga će novac gubiti samo klubovi domaćini, ali moći će bar zarađivati od ugovora s televizijama.

Bit će tu još raznoraznih “caka”, svi igrači će morati prolaziti redovna testiranja, dezinfekcije, ali čak i da bude zaraženih među fudbalerima plan je da se takmičenja ne zaustavljaju. Jednostavno, računica je takva, da se prekidi ne mogu tolerirati čak ni po cijenu života ili smrti.

Da ne ulazimo sada u moralnost tih odluka, nama kao običnim gledaocima svakako je puno draže da se igra, pa po kakvim god uslovima.

Ono što može brinuti jeste da se već sad spominje kako neće biti mjesta za VAR, jer eto kao ne bi mogle sudije zajedno sjediti u VAR sobi, pa ga je bolje samo ukinuti. Kako sudije, posebno engleske, i ne simpatišu previše uvođenje tehnologije u fudbalske utakmice jer im je oduzeto temeljno pravo da oni na terenu budu “Bog i batina”, plašim se da to ukidanje ne postane stalno.

Valjda neće, jer koliko god VAR imao svojih nedostataka nesumnjivo je da uz njega utakmice završavaju mnogo poštenije, jer kamera će ipak puno teže pogriješiti nego što se to, slučajno ili namjerno, može dogoditi ljudima u crnom.

Još jedna stvar mogla bi biti zanimljiva. Kako će sada sve ekipe imati isti tretman, odnosno igrat će se bez publike, napokon će se i do kraja pokazati besmislenost pravila “gol u gostima”. Šta u današnjem fudbalu uopšte znači gol u gostima kada obje ekipe imaju potpuno iste uslove za igru, extra teren, navijače i jedne i druge ekipe, sudije. Zbog čega nagrađivati nečiji gol u gostima, a minimizirati isti takav gol kada si domaćin.

To pravilo je možda imalo smisla prije 40 godina kada se igralo na mnogo nekvalitetnijim terenima, pa je svako imao nekako svoje bunjište. Danas su svi tereni u najjačim ligama gotovo isti, možda je razlika u nekim centimetrima, ali kvalitet trave i sve ostalo je potpuno isto.

Pa, evo i u našoj ligi svjedočimo da posljednjih godina bilježimo ogroman porast pobjeda u gostima. Sarajevu i Željezničaru često je teže pod pritiskom svoje publike dobiti nekoga nego što to urade u gostima. E kad u našoj ligi taj domaći teren ne čini neku posebnu razliku, šta tek reći za to na terenima u Njemačkoj, Engleskoj, Holandiji.

Za početak, UEFA bi mogla to pravilo ukinuti u ovoj završinici evropskih kupova, jer ako već nema publike zašto ga koristiti. A onda, nadam se, i za stalno.

I, da ne zaboravimo našu ligu, koja će se izgleda prema uputama UEFA-e ipak morati završiti, iako je za nju bolje da se odmah završila jer dodatne utakmice samo će donijeti dodatne troškove klubovima.

Ono što je pozitivno jeste da ćemo u tim toplijim danima sigurno imati mnogo bolje uslove, neće biti zalađenih oranica na kojima se lopta jedva može i kretati. Čak i najslabiji travnjaci blistat će punim sjajem i moći ćemo bar gledati normalne pasove.

Čeka nas jedno živahno fudbalsko ljeto, s gomilom fudbala na sve strane, a onda i naredne godine, još jedno ljeto s završnicom Evropskog prvenstva. Ako nas opet nekakav virus ne satjera u ćoškove.

evropska ligaliga prvakauefa
KOMENTARI

KOMENTARI