Sport Centar

Lijepe vijesti za Sarajlije: Olimpijski bazen ‘Otoka’ spreman, čeka se odobrenje

Obzirom da su epidemiolozi najavili da će kupanje u bazenima biti moguće ovog ljeta i pored pandemije, a na more će se malo ko odlučiti, mjesto za koje će se mnogi odlučiti jeste Olimpijski bazen "Otoka".

Lijepe vijesti za Sarajlije: Olimpijski bazen ‘Otoka’ spreman, čeka se odobrenje

Obzirom da su epidemiolozi najavili da će kupanje u bazenima biti moguće ovog ljeta i pored pandemije, a na more će se malo ko odlučiti, mjesto za koje će se mnogi odlučiti jeste Olimpijski bazen “Otoka”.

Direktora sarajevskog Olimpijskog bazena “Otoka” Enes Peštek, istakao je kako je bazen još 17. marta potpuno obustavio pružanje usluga, ali da je sada spreman primiti sve goste, prenosi Izdvojeno.ba.

“Olimpijski bazen Sarajevo je potpuno obustavio pružanje usluga korisnicima i reducirao rad odmah nakon instrukcija kriznih štabova federalnih organa i instrukcija Grada od 17. 03. 2020”, kaže na početku razgovora direktor Peštek te dodaje:

“Kao što smo istakli bazen je potpuno obustavio pružanje usluga korisnicima i reducirao rad u skladu sa novonastalim situacijama. Jedna od naših osnovnih programskih djelatnosti, obuka neplivača učenika osnovnih škola, je otkazana, ali je „propušteno“ moguće nadoknaditi i okončati cjelokupan projekat početkom nove školske godine ukoliko se stanje do tada normalizuje.”

Peštek ističe kako korištenje bazena i vode apsolutno ne ugrožava korisnike, već da je hlorisana voda čak i prepreka širenju zaraze.

“Bitno je istaći da korištenje bazena i vode apsolutno ne ugrožava korisnike, nego naprotiv, hlorisana voda je prepreka širenju zaraze, o čemu već postoje ozbiljne studije u zemljama regije. Jedini „problem“ je fizička distanca koja je definirana odredbama nadležnih institucija, za što također, imamo rješenje.”

“Mi, s naše strane, smo svjesni ovih ograničenja i organizacijski možemo ispoštovati poštivanje navedenih fizičkih preporuka i učiniti trenažni i rekreativni proces sasvim bezbjednim”, dodaje on.

Peštek otkriva kako su nadležnim organima već upućene molbe da bazen bude među prvim institucijama kojima bi se omogućio rad nakon prvih mjera normalizacije stanja.

Finansijsko funkcionisanje bazena je vrlo složeno i olimpijski bazeni širom svijeta nisu finansijski samoodrživi bez sufinansiranja osnivača.

Mogućnost sticanja sopstvenih sredstava jednostavno je nemoguća iznad 40% potrebnih sredstava što mi uspijevamo ostvariti.

Jako je važno da Gradska uprava ispolji sluh za ovakvu realnost i, uprkos objektivnim teškoćama, uloži dodatni napor kako bi funkcionisanje bazena bilo moguće i nakon krize. Bilo kakvo umanjenje predviđenih budžetskih sredstava bi potpuno iskompliciralo funkcionisanje Preduzeća u budućnosti i ugrozilo njegovo poslovanje, pa i sami opstanak, ali i misiju i viziju ovog centra, što ga je u široj javnosti plasiralo kao objekat od šireg društvenog značaja.

Peštek ističe kako su uposlenici Olimpijskog bazena Otoka već spremni za rad.

“Izuzetno je važno da što prije otpočnemo sa radom ne samo zbog naše osnovne djelatnosti i finansijskih aspekata, nego i zato što smatramo da bi otpočinjanje rada bazena imalo i veliki simbolički društveni značaj normalizacije općeg načina života, ali i vraćanje uvjeta za odvijanje trenažnog procesa mnogim mladim sportistima – plivačima. Očigledno je da će sezona godišnjih odmora, odlazaka na more ove godine biti potpuno reducirana. Veliki broj građana Sarajeva, što iz pandemijskih, ali i finansijskih razloga neće ove godine ići na more. Smatramo da bi veliki broj građana svoj „godišnji odmor“ moglo provesti na Olimpijskom bazenu”, rekao je Peštek.

“Napominjem da naši kapaciteti omogućavaju sasvim bezbjedno korištenje cca 1.500 rekreativaca na dnevnom nivou”, rekao je na kraju razgovora direktor sarajevskog Olimpijskog bazena “Otoka” Enes Peštek.

enes pestekolimpijski bazen otoka
KOMENTARI

KOMENTARI