Sport Centar

Liga Evrope 2: Konačno ćemo dočekati da vidimo neki bh. klub u grupnoj fazi euro-kupa

Treće evropsko fudbalsko takmičenje pod nazivom Liga Evrope 2 startat će 2021. godine, potvrđeno je jučer iz Evropske fudbalske unije (UEFA).

Liga Evrope 2: Konačno ćemo dočekati da vidimo neki bh. klub u grupnoj fazi euro-kupa

Treće evropsko fudbalsko takmičenje pod nazivom Liga Evrope 2 startat će 2021. godine, potvrđeno je jučer iz Evropske fudbalske unije (UEFA).

Liga Evrope će od 2021. godine imati 32 učesnika, a između grupne faze i osmine finala bit će još jedno kolo play-offa.

Novi turnir bit će igran četvrtkom, paralelno sa mečevima Lige Evrope. Što se tiče Lige prvaka sve ostaje isto, kako za direktan plasman tako i za kvalifikacije.

Umjesto ranijih kola kvalifikacija za Ligu Evrope, manje zemlje, odnosno one sa slabijim koeficijentom, klubovi će ići u LE2.

Format takmičenja bit će isti – osam grupa po četiri tima. Pobjednici grupa ići će u osminu finala. Drugoplasirani iz grupa iz Lige Evrope 2 igrat će dodatno kolo play-offa sa trećeplasiranim timovima iz grupa u Ligi Evrope.

Pobjednik Lige Evrope 2 direktno će se kvalifikovati u Ligu Evrope naredne sezone.

“Novo takmičenje osmišljeno je da omogući učešće u UEFA takmičenjima većem broju klubova. Imat ćemo više klubova i više mečeva i više će saveza imati predstavnike u evropskim takmičenjima. Ovo takmičenje nastalo je kroz dijalog sa Evropskim udruženjem klubova”, rekao je predsednik UEFA Aleksandar Čeferin.

To znači da će umjesto dosadašnjih 26 zemalja predstavnike u evropskim kupovima (grupna faza) imati najmanje 34 zemlje. Skoro sigurno – uključujući i BiH.

Dakle, izuzetna je to prilika da konačno ugledamo jedan bh. klub u grupnoj fazi nekog evropskog takmičenja. Šanse da to dočekamo upravo u Ligi Evrope 2 su ogromne, s obzirom da plasman u “ligaški” dio takmičenja, gledajući statističku vjerovatnoću, neće uspjeti osigurati tek nogometni liliputanci iz zemalja kao što su San Marino, Andora, Gibraltar…

Sve zemlje čiji su savezi članovi UEFA imaće pristup za sva tri takmičenja, a zadržat će dosadašnji broj klubova koji idu u euro-kupove.

Što se tiče Lige prvaka nema promjena, novina je da će se finala sva tri takmičenja igrati u toku iste sedmice – u srijedu će se igrati finale Lige Evrope 2, u četvrtak finale Lige Evrope, a u subotu finale Lige šampiona.

Tokom naredne godine bit će donijeta odluka o zvaničnom imenu takmičenja, brendingu, sistemu koeficijenata i komercijalne strategije.

U saopštenju UEFA navedeno je da formiranje trećeg takmičenja neće utjecati na Ligu prvaka i principe po kojima sada funkcionišu kvalifikacije u grupnim fazama elitnog takmičenja.

aleksander ceferinliga evrope 2uefa
KOMENTARI

KOMENTARI

123
Gost
Bilo bi dobro da će sustav kvalifikacija UEL2 biti kako ste objavili, ali teško je zaključiti kako ste iz dokumenta koji je objavila UEFA shvatili da ”plasman u ligaški dio takmičenja, gledajući statističku vjerovatnoću, neće uspjeti osigurati tek nogometni liliputanci iz zemalja kao što su San Marino, Andora, Gibraltar…”. Ukratko, da se UEL2 igra od sljedeće sezone naša tri predstavnika bi opet krenula od prvog kola kvalifikacija, a za plasman u grupnu fazu bi morali preskočiti četiri kluba… Već u drugom kolu kvalifikacija bi mogli igrati protiv šestoplasirane ili petoplasirane momčadi iz Rusije, Portugala, Turske, Ukrajine, Belgije, Austrije, Nizozemske… U… Čitaj više »
Kokuz
Gost

U grupnu fazu Europske ali druge lige.

wpDiscuz