Sport Centar

Lale: Prema trenutnoj situaciji Sarajevo je šampion, a Željo, Zrinjski i Borac u Evropi

Pandemija korona virusa nije zaustavila samo fudbal u Evropi već je ugrozila i slobodno kretanje ljudi, mnoge granice se zatvaraju, postavljaju improvizovani karantini, a u svom ovom „svjetskom ludilu“ nije zaobiđena ni Bosna i Hercegovina, piše Žurnal.rs.

Lale: Prema trenutnoj situaciji Sarajevo je šampion, a Željo, Zrinjski i Borac u Evropi

Pandemija korona virusa nije zaustavila samo fudbal u Evropi već je ugrozila i slobodno kretanje ljudi, mnoge granice se zatvaraju, postavljaju improvizovani karantini, a u svom ovom „svjetskom ludilu“ nije zaobiđena ni Bosna i Hercegovina, piše Žurnal.rs.

Proteklog vikenda trebalo je da budu odigrane utakmice 23. kola fudbalske Premijer lige BiH, odnosno prve prvenstvene etape trećeg, posljednjeg i odlučujućeg kruga.

Međutim, zbog novonastale situacije u svijetu prvo je odlučeno da će se igrati bez prisustva gledalaca, a onda je ta odluka preinačena na odlaganje prvenstva na dvije sedmice. Šta će od svega dalje da bude…

“Niko ne zna! Niti ko može da bude pametan u ovim i ovakvim okolnostima. Po logici stvari, u nanesenoj „šteti“, kada je fudbal u pitanju, gleda se zatečeno stanje! Međutim, znate kako je sve to kod nas komplikovano” počeo je priču Milorad Lale, predsjednik Takmičarske komisije Nogometnog saveza BiH, za Žurnal.rs.

Da li to znači da je Sarajevo šampion, a u Evropu idu: Željezničar, Zrinjski i Borac?

“To je trenutno stanje po tabeli! Ko to može da odluči? Čija je to nadležnost, Izvršnog odbora ili Skupštine? Sve „velike“ i važne odluke na nivou BiH donosi najviši organ Saveza, dakle Skupština. Međutim, i da tako bude, ko garantuje da će se na ljeto igrati međunarodna takmičenja, eurokupovi? Treba sačekati i vidjeti stav UEFA, ali i najjačih liga svijeta, popularne „petice“. Šta oni na sve imaju da kažu?”.

Ukoliko UEFA zatraži prijave klubova iz BiH za eurokupove kakva odluka će da bude?

“Na nama je da pošaljemo tabelu zatečenog stanja, dvije trećine prvenstva su protekle i onda bi nadležne komisije evropske kuće fudbala trebalo da „ovjere“ to, ne samo u BiH, već i u svim ostalim evropskim zemljama gdje je fudbal stao. Dakle, mi ne bi trebalo da pošaljemo taj i taj klub će nastupati tu i tu, kroz prvenstvenu tabelu se sve vidi, 22 kola su odigrana. Ovakve stvari, kao što se dešavaju sa korona virusom, nigde nisu predviđene, niti se o njima može raspravljati na osnovu akata Saveza koja se odnose na takmičenje. Sve je stvar odluka najviših tijela FS BiH. Ponavljam, treba vidjeti i stav UEFA za cjelokupnu situaciju”.

Ko ispada?

“Opet se gleda aktuelna tabela prije vanredne situacije. Zatečeni plasman. U već pomenutoj Jugoslaviji Izvršni odbor je donosio i određene dekrete… Situacija nije jasna ni po kojem osnovu. Pogotovo ovde kod nas! I opet pitanje Izvršni odbor ili Skupština, ko je nadležan?”.

A šta je sa Kupom BiH?

“To takmičenje nije završeno, ono je specifično i nemamo pobjednika, niti tabelu, samo četiri kluba u polufinalu. Ukoliko se nastavi sezona onda će završnica masovnijeg takmičenja kod nas biti odigrana po ubrzanom sistemu, sa po jednom utakmicom polufinala i finala.

Žrijeb je u utorak, 17. marta u Sarajevu?

“Ne! Trebalo je da bude, ali smo ga otkazali. U ovakvoj situaciji nema smisla izvlačiti parove dok ne vidimo šta će i kako da bude. A znate kako je kod nas, obavimo žrijeb, završnica se ne odigra i onda imamo dodatni motiv i predmet rasprave i zastupanja podijeljenih interesa u komplikovanoj zemlji kakva je BiH. Sačekaćemo i vidjeti koji su prvi koraci UEFA, pošto nismo samo mi u ovakvoj situaciji, vjerovatno će mnogo jači i bogatiji savezi tražiti određene stvari jer oni i njihovi klubovi gube ogroman novac! Osim toga ova situacija ne može da traje vječno”.

Znači, vrijeme je najbolji sudija, treba biti strpljiv i čekati?

“Tako je. Video Kongres UEFA je u utorak i poslije njega neke stvari će da budu mnogo jasnije. Ovo je globalni problem i nije samo ovakvo stanje u BiH. Siguran sam da će iz Niona stići i određene smernice za dalje”.

Krupa premijerligaš

Ukoliko se prvenstvo u RS-u, zbog koronavirusa ne nastavi. To znači da bi se trebalo poštovati zatečeno stanje i trenutna tabela, poslije odigranog prvog proljetnog kola.

Prema tome novi šampion RS-a i premijerligaš je Krupa, a iz prvoligaške konkurencije bi ispalo brčansko Jedinstvo, piše Žurnal.rs.

Novi prvoligaši bi bili, sa zapada: Borac (Kozarska Dubica) i Jedinstvo (Žeravica), a sa istoka: Leotar (Trebinje) i Drina (Zvornik).

“Ne bih da prejudiciramo neke stvari, treba da sačekamo da vidimo u kojem pravcu će se situacija dalje odvijati, na globalnom planu jer nije „zarobljen“ samo fudbal u RS-u i BiH, već u većem dijelu Evrope. Trenutne tabele se gledaju ako se takmičenje ne nastavi, ali i tada konačne odluke donosi Izvršni odbor FSRS, sve je relativno”, istakao je Mile Mandić, predsjednik Takmičarske komisije FSRS.

PREMIJER LIGA

bht premijer liga bihfkboracfksarajevofkzeljeznicarhskzrinjskimilorad lale
KOMENTARI

KOMENTARI

Kokuz
Gost

Kakve gluposti.Kup da se igra a titula da se pokloni???Pa kad je dovoljno 2/3 prvenstva onda nema ni potrebe igrati trecu trecinu.Kakva su to pravila.Ko koga moze proglasiti sampionom onako???Naravno da je tabela relevantan pokazatelj za pretkola Lige prvaka i Lige UEFA ali proglasavati nekoga šampionom na nezavrseno prvenstvo je cist idiotizam.

East side
Gost

Ništa se ne poklanja, Sarajevo je i sada a i na jesen bilo prvo na tabeli a i osvajač je duple krune. Ipak trebamo “svi” biti zadovoljni, pa Željo je viceprvak ove godine😂😂😂😂

Ganzo
Gost

Za East…

Znači svaki put ko je trenutno prvi na tebeli “treba mu dati titulu” odnosno POKLONITI?!
Ne čudi me, pitarska logika. 😀

A da je obrnuta situacija, da je Željo prvi, mogu samo zamisliti kakve bi komentare pisali vi pitarčići od toga da je:
“Osim namjestio”
“Treba bojkotovati ligu”
“Savez napolje”, itd, itd, itd….. Obzirom da ste vi pitarčići poznati po tome da godinama kmečite i histerišete na svaki pomen INSTITUCIJE ŽELJEZNIČAR!

A pošto situacija vama odgovara e onda je “SVE POŠTENIO, MI SMO POŠTENI”!!!
Dobar li vakat ko obraza nema? Aaa pitarčiću? 😀 A i karma je čudo!

East side
Gost

Ja pišem činjenice a o tome šta bi bilo neću ni da razmišljam jer mislim da se teško može i zamisliti. Ne razumijem šta je ovdje teško za shvatiti, pa Željo je “prvi do sarajeva” 🙂

Mehmed
Gost

Nije nimalo ok
Dobro Ko ispada…

wpDiscuz