Sport Centar

Labuđi pjev – prelijep, tužan i ponosan!

Teško ćete pronaći bajku koja ima tužan kraj. Jako, jako teško. One, po svim svojim karakteristikama, nakon niza raznoraznih zapleta u te kasne večernje sate donose osmijeh na lice i mirne snove onima koji su ih čitali, ili kojima je čitano. One su takve.

Labuđi pjev – prelijep, tužan i ponosan!

Bajka o Leicesteru i Ranieriju ipak nije jedna od onih kojom ćete uspavati svoju djecu. Ili jeste, ako će priča završiti u maju 2016. godine, a radoznalost o tome šta se poslije desilo neka poprimi klasični kraj jedne sretne bajke – živjeli su sretno do kraja života.

Claudio Ranieri dobio je otkaz. Nešto više od mjesec dana nakon što je primio nagradu za životno djelo, a koja se ogledava u lanjskom izboru za najboljeg trenera, čarobnjak iz Rima pognute glave i tužnog lica napustit će klupu Lisica.

Labuđi pjev. Kao da je znao. Legenda kaže da labudovi, koji inače nisu poznati kao ptice koje pjevaju jako lijepo, te osim šištanja i siktanja ne ispuštaju druge zvukove, najljepše pjevaju pred svoju smrt. Raduju se odlasku, na neko drugo, bolje mjesto.

Zar priča Claudija Ranijerija nije baš takva? Čitava trenerska karijera na jednoj strani stola, godina i po u Engleskoj na drugoj. Tu je, za razliku od svih ranijih 28 godina, osvojio titulu prvaka najelitnijeg takmičenja u jednoj državi i to kao potpuni autsajder.

Prije početka sezone, u vrijeme kada je proglašen za novog trenera Leicestera, njegove šanse za titulu, barem prema kladionicama, bile su malo veće od šanse da vanzemaljci dođu u Bosnu i Hercegovinu, preuzmu vlast i povedu nas u neki njihov svijet. Tačno takve ili, jednostavnije rečeno, nemoguće.

Ali, ipak je uspio. Godinu dana, pjevao je najljepšu sportsku priču u 21. vijeku. Nikada prije toga, njegova pjesma nije bila tako strastvena i lijepa, međutim, kao što i sama legenda kaže, najljepša je jer stiže tek na kraju.

Ovo je kraj, nažalost. Kraj priče koja nije bajka, već život, a u njemu nema previše oscilacija. Najbolji si samo onda kada to stvarno jesi. U suprotnom, tvoje vrijeme je isteklo. Ovo je priča koja nema sretan kraj, ovo je priča koja je trebala završiti na posljednjim stihovima Ranijerijeve šampionske pjesme, ali nije.

deni milosevicterry stotts
KOMENTARI

KOMENTARI