Sport Centar

Kvalifikacije za Eurobasket: Švicarska šokirala Srbiju u dramatičnoj završnici, Gruzija bolja od Finske

Košarkaška reprezentacija Srbije je sebi otežala put ka Eurobasketu, pošto je upisala šokantni poraz od Švicarske sa 92:90 u "balonu" organiziranom u Finskoj.

Kvalifikacije za Eurobasket: Švicarska šokirala Srbiju u dramatičnoj završnici, Gruzija bolja od Finske

Košarkaška reprezentacija Srbije je sebi otežala put ka Eurobasketu, pošto je upisala šokantni poraz od Švicarske sa 92:90 u “balonu” organiziranom u Finskoj.

Švicarska je ubacila 13 trojki na ovom meču, a koš za pobjedu postigao je Marko Mlađan iz lijevog ćoška, dok Srbija za tri preostale desetinke nije mogla mnogo.

Izabranici Igora Kokoškova su gubili sa 49:44 poslije 20 minuta, ali treba imati u vidu da su Švicarci za tri poena šutirali čak 70 odsto, a za dva 56 posto dok su obje ekipe imale po 13 uhvaćenih skokova u tom dijelu susreta.

Završnica je donijela dramu. Poslije 90:87 u korist Švicarske Apić pogađa uz faul, potom pogađa bacanje i donosi izjednačenje. Srbija je imala napad za prednost ili pobjedu, ali je Anđušić izgubio loptu, da bi potom u posljednjim momentima švicarski reprezentativac Mlađan pogodio iz lijevog kornera za 92:90.

U pobjedničkom sastavu upravo je Mlađan bio najefikasniji (18 poena), a Aleksa Avramović (23) kod Srbije.

U drugom susretu grupe E, Gruzija je savladala Finsku sa 91:85, na krilima Shermadinija (27 poena) i Shengelije (19). Gruzijci su tako zasjeli na prvo mjesto grupe sa šest bodova, Srbija i Švicarska imaju po četiri, Finska tri.

Odigrana je još jedna utakmica trećeg kola kvalifikacija u popodnevnom terminu, Poljska je razbila Rumuniju sa 91:61.

kvalifikacije za eurobasket 2022
KOMENTARI

KOMENTARI