Sport Centar

Kultni Kop je uvijek vjerovao: U majskoj večeri Origi je ispunio proročanstvo i postao legenda

Kao ne baš svugdje na svijetu, navijači Liverpoola slabi su na svoje, uspjeh nije obligatorna stvar, heroj se postaje neplanski, kada to niko ne očekuje...

Kultni Kop je uvijek vjerovao: U majskoj večeri Origi je ispunio proročanstvo i postao legenda

Kao ne baš svugdje na svijetu, navijači Liverpoola slabi su na svoje, uspjeh nije obligatorna stvar, heroj se postaje neplanski, kada to niko ne očekuje…

Čudesna priča dogodila se junaku majske noći na Anfieldu, Divocku Origiju. Mnoga veća imena koja su prodefilovala kroz grad Beatlesa nisu imala takvu podršku od starta, kao što je dobio Belgijanac, ni sam ne znajući zbog čega.

Origi je kao fantastičan klinac došao iz Lillea, prototip napadača iz Belgije čiji je fudbal pogodila renesansa u tom periodu. Ipak, u sjeni Lukakua, Bentekea i Batshuayija ostao je pomalo zaboravljen, iako najmlađi strijelac za reprezentaciju na SP. Samo navijači Redsa vjerovali su da će im se dogoditi ono što se sinoć dogodilo. Kao da su pred sobom imali neku vrstu proročanstva u vezi tog tamnoputog ofanzivca…

U rijetkim momentima kada bi Origi zablistao, dobijao bi podršku, najblaže rečeno, kao i jedan Mohamed Salah. Sjetimo se dana kada je najavljen kraj jedne slavne ere velike Aston Ville, Liverpool je bio okidač koji je nekadašnjeg prvaka Evrope poslao u drugi rang.

Na kultnom Villa Parku domaćin je primio šest golova, blistali su svi u postavi Redsa, ali niko kod svog gola nije dobio tako glasnu podršku, kao Origi, uporni profesionalac, koji je i tada dobio minute na kapaljku. Kultni Kop (dio tribine s najvatrenijim navijačima Liverpoola) bi ga ispratio ovacijama koje kao da su slutile da bi se mogla desiti, nekada u budućnosti, jedna noć kao što je bila 7. maja na Anfieldu.

Na Anfieldu su se, u međuvremenu, smjenjivali napadači, teško je bilo Belgijancu izboriti se za koju minutu. Sve teže… Došle su na red posudbe, povrtak u Francusku i mirisalo je da gledamo raspad karijere koja je mogla mnogo dati. Ipak, s posudbi bi se vraćao jači, a Kloppu kao da je nešto govorilo da ga treba sačuvati, iako su klubovi poput Palacea i Newcastlea bili ozbiljno zagrijani da ga vide u svojim redovima.

Na neslavan način dobio je svoju šansu ove sezone. Od augusta je peti napadač u ekipi Liverpoola, iza udarne trojke, kao i Xherdana Shaqirija koji bi priliku dobijao mnogo više u odnosu na Belgijanca. Ipak, tokom cijele sezone Origi ‘koristi’ povrede svojih saigrača.

Kao što je u decembru, u 96. minuti dočekao grešku Jordana Pickforda i donio Redsima važan trijumf protiv gradskog rivala, tako je dočekao i priliku nakon zastrašujuće povrede Mohameda Salaha. S tim da, ovaj put, upakovao je dva sjajna performansa u jedan, protiv Newcastlea je sačuvao šampionske ambicije svog tima, a protiv Barcelone je ispisao najljepšu fudbalsku bajku i zagarantovao sebi vječnost.

“Ovo je ipak do ekipe. Igrali smo dobro, borili se i nekako znali da će ova noć biti posebna”, kazao je Origi nakon historijskog meča, a potom par rečenica i posvetio euforiji koja je vladala na Kopu i ostalim tribinama Anfielda:

“Teško je to opisati riječima. Možete to samo osjetiti, čuti. Nevjerovatno”.

Ko zna šta bi se dogodilo da nisu povrede uzdrmale slavni tim iz ovog lučkog grada na zapadu Engleske. Ovakav povratak Liverpoola bio bi moguć, ali ne i priča koja bi obišla svijet. Uporni su navijači Liverpoola, uporan je Jurgen Klopp.

Kada Origiju niko nije vjerovao, oni jesu. Zaslužili su da na sebi svojstven način uživaju u rukama neočekivanog junaka priče. Pjevajući “You'll never walk alone” i jecajući u suzama radosnicama…

divock origijurgen kloppliverpool
KOMENTARI

KOMENTARI