Sport Centar

KSBiH: Od Gordića nismo dobili odgovor, slali smo mu i poruke, Đedović ne može igrati za BiH

Nakon što se košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine plasirala na Evropsko prvenstvo održana je pres konferencija putem Zoom aplikacije na kojoj su se obratili predsjednik KS BiH Mirza Teletović, direktor reprezentacije Samir Avdić i generalni sekretar Amer Čolan.

KSBiH: Od Gordića nismo dobili odgovor, slali smo mu i poruke, Đedović ne može igrati za BiH

Nakon što se košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine plasirala na Evropsko prvenstvo održana je pres konferencija putem Zoom aplikacije na kojoj su se obratili predsjednik KS BiH Mirza Teletović, direktor reprezentacije Samir Avdić i generalni sekretar Amer Čolan.

Teletović, Avdić i Čolan čestitali su bh. reprezentativcima i selektoru Vedranu Bosniću na plasmanu na Evropsko prvenstvo, a zatim su govorili o organizaciji turnirskog tipa kvalifikacija za žensku i mušku reprezentaciju u Sarajevu u proteklom periodu.

“Koštalo je oko 300 hiljada KM, uključujući mušku i žensku reprezentaciju. Nismo željeli propustiti ovu priliku. Uložili smo maksimalne napore. Riješili smo i dio sa PCR testovima. Urađeno je oko 460 testova. Svako od učesnika je morao obaviti test prije ulaska u balon morao je uraditi dva PCR testa. To je bio veliki trošak pored svega ostalog”, rekao je sekretar Čolan, dodavši:

“Što se tiče pomoći Savezu izdvojio bih Ministarstvo kulture i sporta KS, koje je izdvojilo 100.000 KM, Agantic group iz Amerike, Sarajevski kiseljak, Grad Sarajevo, sve opštine u KS, osim Trnovo i Novi Grad koje se nisu odazvale na naše pozive. Tu je i generalni sponzor Telemach, koji nam u pandemiji nije okrenuo leđa. Tu je PP Igman Konjic, ako ne žele da ih spomenemo, ali to moram uraditi. Posljednja zahvala ide hotelu Hils, koji je udovoljio svim našim zahtjevima”.

Tema današnje pres konferencije bio je i košarkaš Partizana Nemanja Gordić, koji se nije odazvao pozivu selektora Bosnića.

“Nemanja Gordić nije ni na koji način odgovorio na poziv, iako smo poziv poslali i njemu i klubu. Sali smo mu i poruke. Stava sam da za reprezentaciju igra onaj ko želi i ko može, i smatram da oko toga ne treba nikakav slučaj praviti”, rekao je Avdić, koji se osvrnuo i na nastavak kvalifikacija:

“Koliko imam informaciju, FIBA 4. decembra donosi odluku o mjestu odigravanja tih februarskih balona. Teško je zbog cijele ove epidemiološke situacije govoriti o planovima, s obzirom da ćemo pratiti zdravstveno stanje igrača, kako će odigrati do kraj godine, šta će sve sve dešavati. Nadam se da će momci koji su izborili plasman moći doći, te da će se još moći priključiti oni koji sada nisu bili tu iz zdravstvenih razloga, kao što su Halilović i Stipanović”.

Teletović je govorio o selektorima Vedranu Bosniću i Goranu Loji, koji je sa ženskom reprezentacijom na korak od plasmana na Evropsko takmičenje.

“Od samog početka imamo odličnu komunikaciju sa oba selektora. Obojica imaju kvalitet i dobar pristup, a borbenost i zalaganje su bili vrlo uočljivi. Moj glavni princip i uslov je bila borbenost, to je ono što sam ja tražio od njih. Oni su to ispoštovali i ne vidim problem da se ugovori produže. Nemam zamjerke na rad selektora. Jedino se formalnosti trebaju ispoštovati, a nema puno polemike, kada se napravi ovakav uspjeh”, rekao je Teletović.

Avdić se osvrnuo na košarkaška Bayerna Nihada Đedovića.

“Đedović onoga dana kada je istupio iz državljanstva BiH izgubio je status i ima njemačko državljanstvo. Đedović kao bh. reprezentativac ne može nastupati. Ne bih ulazio u zakonske procedure, na koji način bi on mogao dobiti papire ili diplomatski pasos da zaigra za BiH, ali ključno je da on ne može nastupati iz administrativnih razloga. On bi po pravilima FIBA-e bio naturalizovani igrač. To je jedina istina i prava informacija, bez obzira koliko se činila nevjerovatnom”, istakao je Avdić.

Teletović je predsjednik Košarkaškog saveza do novog zasjedanja Upravnog odbora.

“Sve funkcije su regulisane statutom KS BiH, dakle definisana je i ta rotacija na pozicijama, nema tu nikakvih pravnih nejasnoća. Svi članovi UO su saglasni u 99% tačaka, sve su ljudi iz košarke i svi rade u interesu Saveza. Zvanično sam još predsjednik, do novog zasjedanja UO”, rekao je Teletović, osvrnuvši se na Jusufa Nurkića i Džanana Musu:

“Prema svemu što sam i sam prošao i s obzirom na to da znam pravila NBA, znao sam da Nurkić i Musa neće moći igrati. To što njih nije bilo, svakako nije značilo da su ambicije bile izmijenjene. Znao sam da imamo kvalitet, da su dolaskom ovih selektora reprezentacije dobile novu energiju, novi pristup svemu i bio sam potpuni optimista. Znao sam da ce sigurno pokazati borbenost, što je svakako uvijek najbitnije, čak i onda kada gubite”.

Za kraj pres konferencije govorilo se o mogućoj kandidaturi za organizaciju Eurobasketa.

“Idemo korak po korak, želimo svima pokazati da smo ambiciozni, da želimo više, ali svi moraju shvatiti da nam treba više podrške. Bitno je da država shvati da je ovo jedna lijepa priča, da imamo dobre generacije, stručne selektore, prave ljude na pozicijama”, rekao je Teletović, a Čolan je dodao:

“Razgovaramo sa savezima u okruženju. Potrudit ćemo se da napravimo neki zajednički dogovor, da vidimo možemo li preuzeti odgovornost organizacije Eurobasketa. Generalna skupština FIBA-e će se održati u maju u Sarajevu, to je jako važno i odlična je prilika da pokažemo da možemo organizovati bilo šta na vrhunskom nivuo. Preuzeli smo organizaciju ženskog prvenstva U-16, aplicirali smo za organizaciju prvenstava u obje konkurencije za kategoriju U-20. O svemu tome će biti razgovarano na Generalnoj skupštini, ali nam je potrebna velika podrška, jer sve to iziskuje ogromna finansijska sredstva”.

amer colankosarkaska reprezentacija bihksbihmirza teletovicsamir avdic
KOMENTARI

KOMENTARI