Sport Centar

Kvalifikacije za Eurobasket: KSBiH čeka informacije o statusu Jusufa Nurkića

Košarkašku reprezentaciju Bosne i Hercegovine krajem novembra očekuje nastavak kvalifikacija za Eurobasket.

Kvalifikacije za Eurobasket: KSBiH čeka informacije o statusu Jusufa Nurkića

Košarkašku reprezentaciju Bosne i Hercegovine krajem novembra očekuje nastavak kvalifikacija za Eurobasket.

Utakmice trećeg i četvrtog kola koje su na programu 27. i 29. novembra protiv Bugarske i Latvije, izabranici Vedrana Bosnića igrat će na domaćem terenu jer je Košarkaški savez Bosne i Hercegovine (KSBiH) dobio povrenje FIBA-e da u Sarajevu organizuje “balon” za ovaj prozor kvalifikacija.

“Maksimalno smo angažovani da sve bude kako treba. Postoje tu još neke stvari koje trebamo uraditi kroz FIBA mape i detalje u vezi sa sigurnošću”, kazao je za Faktor prvi operativac KSBiH Amer Čolan.

Generalni sekretar KSBiH kaže kako su naša zemlja i njena prijestolnica organizaciju “balona” dobile zbog uvjeta kojima nisu mogle parirati ni neke veće zemlje.

“Jako je važna činjenica da je aerodrom jako blizu. Tu je i dvorana u sklopu hotela, koja bi trebala biti odobrena, što itekako pogoduje smanjenju eventualnog rizika”, naglasio je Čolan, te istakao kako je FIBA dodjelom organizacije “balona” BiH sebi otvorila put ka dobijanju domaćinstava za “prozor” koji će se igrati u februaru, pa čak i za grupe u kojima nisu naše selekcije.

“Dobili smo veliki plus kod FIBA-e sasvim sigurno, a na nama je da pokažemo da imamo potencijal organizacije manifestacija većeg karaktera”, dodao je Čolan, te naglasio kako bi se i dvorane u budućnosti trebale potruditi da porade na instrastrukturi, kako u dvoranama, tako i oko njih.

Ono što je posebno važno za našu najbolju mušku košarkašku selekciju, jeste potencijalna mogućnost da boje naše selekcije u narednom kvalifikacionom prozoru brani Jusuf Nurkić.

Centar Portland Trail Blazersa proteklih dana je odmarao u domovini, i ako je suditi prema Čolanovim riječima, kod njega postoji neosporna želja da igra za Zmajeve u mečevima protiv Bugarske i Latvije.

“Nurkić ima želju i hoće igra. On je razgovarao sa direktorom Samirom Avdićem i ako bude šanse i prilike, on će vrlo rado igrati. On je nama rekao da želi i da za njega u tom pogledu nema dileme. Ipak, postoje određena pravila za igrače iz NBA lige koja će se svakako morati ispoštovati”, rekao je generalni sekretar KSBiH.

“Mi ćemo se svakako informisati i o načinima koji su u vezi s osiguranjem, a na kraju je jedan dio i na selektoru Bosniću koji šalje pozive našim košarkašima”, dodao je Čolan uz smijeh.

Nurkić bi bez sumnje bio veliko pojačanje za naš tim kojem će se nakon riješene papirologije i dobijanja bh. pasoša priključiti Amerikanac John Roberson.

Na kraju podsjetimo da se naša selekcija poslije dva odigrana kola nalazi na trećem mjestu kvalifikacione grupe H u kojoj je na startu pobijedila Latviju u gostima, a potom na domaćem parketu poražena od Grčke.

amer colandzanan musajusuf nurkickosarkaski savez bihvedran bosnic
KOMENTARI

KOMENTARI