Sport Centar

Krv dvaju plemena u venama nekrunisanog “Kralja”

Kako kaže jedan od najboljih i najvećih vojskovođa svih vremena, Napoleon Bonaparte, najzahvalniji vojnik je onaj koji izdržljivost smatra boljom vrlinom i prednošću u odnosu na svoju hrabrost. No, rat, kao i fudbal, preozbiljna je stvar da bi bila prepuštena samo vojnicima, odnosno fudbalerima. 

Krv dvaju plemena u venama nekrunisanog “Kralja”
FOTO: Nainggolan: Uz fantastičnu sezonu, Belgijanac indonezijskog porijekla nalazi se na raskrsnici karijere

Radja Nainggolan, zbog Evropskog prvenstva koje je igrao sa svojom Belgijom, tokom ljeta 2016. godine nije previše uživao. Ekipno, Belgijanci su razočarali. Individualno, veznjak Rome oduševio je kompletnu Evropu i gotovo, pa pripremio čelnike kluba iz Rima da svaki faks iščekuju s nestrpljenjem, nadajući se da neće doći astronomska ponuda koja će njihovog fudbalera zauvijek odvesti iz glavnog grada Italije.

Po običaju, kada granu onoga što ne želiš baciš daleko od sebe, nekim neobjašnjivim putem ona postaje bumerang i vraća se kod tebe – direktno u glavu. Londonski Chelsea stidno se raspitivao za cijenu, ali bez imalo razmišljanja poslao strašnu osmocifrenu ponudu na račun Rome želeći u svoje redove dovesti njihovog veznog fudbalera.

Kao u onim najbolje izrežiranim telenovelama, glavni glumac, u ovom slučaju Radja Nainggolan, obično teškom mukom i borbom kroz život postigne sve ono što je nekada sanjao da bude. Belgijanac je, valjda tako mora biti, još kao dijete ostavljen od strane svoga oca i životu je prepušten na milost i nemilost. Samohrana majka, sestra i on. Majka iz reda kulturnih Flamena i otac iz ratobornih Bataka, etničke grupe iz Indonezije koje je kroz historiju uživa status hrabrih ratnika.

Na njihovom jeziku, ime Radja znači kralj. Ako sada zamislite njegov život, tijelo prepuno gena dva totalno različita plemena i ime koje označava kralja, onda vam je jasno zašto Radja Nainggolan toliko iskače iz šablona običnog veznog fudbalera i šta ga čini posebnim. Vođa i borac, prefinjenost i sportska kultura. Nije on, ako neko pomisli, čudo i dar prirode. Njegova sestra, takođe igra fudbal i to, ni manje ni više nego za Romu. Savršeno preklapanje gena.

Nainggolan je primjer veznog fudbalera iz snova. Fantastičan u odbrani, genijalan i učinkovit u napadu, fizički dominantan, trkački prespreman. Pravi “Ninja”, kako su mu navijači Cagliarija nekada dali nadimak. Pravog ratnika, borca i igrača koji sada stoji uz rame najboljim na svijetu, sadašnji trener Juventusa Massimilliano Allegri, ipak nije prepoznao. U vrijeme dok je na Sardiniji s velikim uspjehom vodio Cagliari, praveći nevjerovatne rezultate ravne čudu, Allegri nije previše mario za Nainggolana. No, ukoliko ti život nekad puno ranije nego što ćeš doći pod palicu trenera, pripremi težak ispit koji kasnije položiš, onda na takvim stvarima nema odustajanja.

Nainggolan je nastavio. Sve do Rome, reprezentacije i mjesta broj jedan skauting službi najvećih ekipa na svijetu. Sada, dok fantastičnu individualnu sezonu privodi kraju, Radja se nalazi na raskrsnici karijere. Čekirana karta za najbolje i najveće ili još malo vremena i strpljenja da postane vođa Vučice. Kralj se, jednostavno, rodi. I bude krunisan, prije ili kasnije, u Romi ili negdje drugo.

massimiliano allegriradja nainggolanSeriea
KOMENTARI

KOMENTARI

Totti10
Gost

Sjajan tekst!

Dadara
Gost

Trenutno mozda i najkompletniji veznjak na svijetu

Rusmirko
Gost

Svaka čast, lijep je osjećaj nesto čitati, sto je kvalitetno, istinito i osjećajno napisano. Za kraj još i pun pogodak sa odabirom igrača.
Samo čestitke iz daleke Azije.

wpDiscuz