Sport Centar

Kralj namještenih utakmica: Singapurska policija ponovo uhapsila Dana Tana

Kralj namještenih utakmica: Singapurska policija ponovo uhapsila Dana Tana

Tan, pravog imena Tan Seet Eng, je uhapšen u utorak, sedmicu nakon što je Apelacioni sud odlučio da ne predstavlja opasnost po sigurnost i naredio njegovo puštanje na slobodu.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova je saopćeno kako je nalog za hapšenje izdat zbog Tanove umiješanosti u namještanje rezultata fudbalskih utakmica.

U saopćenju se navodi kako je Tan uhapšen na osnovu dokaza koji pokazuju razmjere njegovog namještanja utakmica u i izvan Singapura, ozbiljnost njegovih kriminalnih aktivnosti godinama, utjecaja na javnu sigurnost, red i mir u Singapuru, kao i činjenicu da je zastrašivao svjedoke do te mjere da su se bojali svjedočiti protiv njega.

Tanov Advokat Hamidul Haq je rekao da nije vidio nalog za hapšenje i da nije mogao komentarisati da li će njegov klijent podnijeti žalbu.

Tan je prethodno uhapšen 2013. godine nakon što su ga talijanski tužioci optužili da je koordinirao globalnu kriminalnu mrežu koja je zaradila milione kladeći se na utakmice u Italiji i širom svijeta.

Kada je Apelacioni sud prošle sedmice donio odluku da je bio zadržan protivzakonito, zvaničnici brojnih međunarodnih sportskih organizacija žestoko su protestovali.

Talijanski tužilac Roberto Di Martino je Tana nazvao generalnim direktorom prstena koji je namještao utakmice duže od 10 godina. Mađarska je također sudila Tanu u odsustvu zbog navodnog manipulisanja rezultatima 32 utakmice u Mađarskoj, Italiji i Finskoj.

riad bajicterry stotts
KOMENTARI