Sport Centar

Koševo bi trebalo biti spremno za Italiju: Renoviranje stadiona neće utjecati na nastupe FK Sarajevo

Stadion Asim Ferhatović Hase već neko vrijeme figurira kao ozbiljan kandidat za odigravanje utakmice reprezentacije BiH protiv Italije u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, a kako saznaje SCsport.ba gotovo je izvjesno da će se pomenuti meč igrati u novembru na Koševu.

Koševo bi trebalo biti spremno za Italiju: Renoviranje stadiona neće utjecati na nastupe FK Sarajevo

Stadion Asim Ferhatović Hase već neko vrijeme figurira kao ozbiljan kandidat za odigravanje utakmice reprezentacije BiH protiv Italije u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, a kako saznaje SCsport.ba gotovo je izvjesno da će se pomenuti meč igrati u novembru na Koševu.

U proteklom periodu Centar za sport i rekreaciju i sarajevska općina Centar Sarajevo radili su na poboljšanju stadiona Koševo i ispunjavanju uslova UEFA-e potrebnih za odigravanje evropskih utakmica.

Za realizaciju prve faze modernizacije stadiona Asim Ferhatović Hase na Koševu Općina Centar i Vlada Kantona Sarajevo su tokom prošle godine obezbijedile po 500.000 KM. Ta sredstva su iskorištena za uspostavu centralne sobe za upravljanje sistemom sigurnosti, pojačana je reflektorska rasvjeta na stadion te je postavljen novi rezultatski semafor. Također su ugrađene nove stolica u VIP loži i urađena je rekonstrukcija nadstrešnice kao i sanacija službenog ulaza. Završeno je i farbanje novinarskih kabina, rukohvata, zaštitnih ograda i stepeništa te urađena dogradnja klupa za stručne timove i rezervne igrače, kao i uređenje prostora za zagrijavanje igrača.

Ipak, za ispunjavanje uslova i stavljanje ovog stadiona u treću kategoriju, što je minimalan uslov za odigravanje međunarodnih utakmica, potrebno je oko 1.700.000 KM. Potrebno je obnoviti travnjak na stadionu sa ugrađenim grijanjem, instalirati brojčanike na ulazu u stadion, obnoviti i natkriti novinarske lože, osposobiti prostorije za održavanje press konferencije te ugraditi čitače karata i urediti svlačionice.

Kako propozicije nalažu, najkasnije tri mjeseca prije utakmice određeni dio radova bi trebao biti obavljen da bi se uopšte moglo aplicirati za organizaciju utakmice sa Italijom.

S obzirom se radi o velikim finansijskim sredstvima, Općina Centar na čelu sa načelnikom Nedžadom Ajnadžićem već ranije je pokrenula inicijativu da više segmenata udruže sredstva i privedu ovaj projekat do kraja, a prikupljanje finansijskih sredstava i provođenje javnih nabavki definitivno bi trebalo biti riješeno do jula kada će početi izvođenje radova.

Početak radova svakako je bitan i za FK Sarajevo, koji tokom ljeta nastupa u evropskim takmičenjima, a kako saznajemo budući radovi ne bi trebali ugroziti njihov nastup na Koševu.

Što se tiče samog terena i postavljanja travnjaka sa grijanjem, ne bi trebalo biti dodatnih radova, a najvažnija vijest je da se ne treba dirati drenaža što smanjuje rok izvođenja radova i Koševo bi trebalo biti spremno za nastupe Bordo tima u Evropi čak iako radovi počnu u skorije vrijeme. Ipak, izvjesnije je da će se to desiti u nekoj kasnijoj fazi.

Žrijeb parova prvog pretkola Lige prvaka biće obavljen 18. juna. Mečevi prvog kola kvalifikacija za Ligu prvaka igraju se 9. ili 10. jula, a revanši sedam dana kasnije.

TABELA GRUPE J

fksarajevofudbalska reprezentacija bih
KOMENTARI

KOMENTARI

Ramiz
Gost

Ruglo od stadiona.
Nema krova,atletiska staza idt….
Ovaj stadion nije zavremen,ali Ajnadzic ga šminka….

Edoo
Gost

Jedini stadion u BiH koji nije seoskog kapaciteta. Na njemu su odrzane ZOI 84, na njemu su igrala 2 najbolja BiH igraca svih vremena, na njemu igra najveci klub u BiH i aktuelni osvajac duple krune. Na ovom stadionu se igra LP ove sezone. Bice uzivanje vidjeti AFH u novom ruhu.

Gost
Gost

Tako je Edoo

Keno
Gost

84'davnooooo prošla…Sarajevske legende
kluba več odavno ne igraju na tom stadionu.
Živimo u prošlosti,imamo zaostali mentalitet.
Kapacitet važan,a nema veze što kisneš i
što duva vjetar kada gledaš utakmicu.
Odi samo u Maribor,Ljubljanu ili Skoplje
i doživi šta je stadion i atmosfera….

wpDiscuz