Sport Centar

Košarkaška reprezentacija Slovenije u polufinalu na OI: Prvaci Evrope razbili Njemačku

Slovenija je savladala Njemačku 94:70 u četvrtfinalu Olimpijskih igara i u prvom nastupu na OI u polufinalu čeka pobjednik utakmice Francuska - Italija.

Košarkaška reprezentacija Slovenije u polufinalu na OI: Prvaci Evrope razbili Njemačku

Slovenija je savladala Njemačku 94:70 u četvrtfinalu Olimpijskih igara i u prvom nastupu na OI u polufinalu čeka pobjednik utakmice Francuska – Italija.

Prvaci Evrope tako su nakon Argentine, Japana i Španije srušili još jednog suparnika, za 17. pobjedu zaredom. Nijemci nisu imali nikakve šanse i protiv Slovenije su vodili samo 73 sekunde.

Pobjednike je s 20 poena, 11 asistencija i osam skokova vodio Luka Dončić, koji bi sigurno ostvario triple-double da se u završnici nije odmarao.

Premda je Dončić najbolji igrač Slovenije i jedna od najvećih zvijezda u Tokiju općenito, pogrešno bi bilo svesti ovu momčad na “Dončića i ostale” jer najbolji strijelac utakmice bio je Zoran Dragić (27 poena, pet trica), dok je Mike Tobey, prvi skakač turnira, uz 13 poena imao 11 skokova te bio najbolji na meču pod obručima. Dva važna igrača Prepelič i Blažič ovaj put su ubacili samo po devet, ali je prvi pogodio tri trice.

To je komentarisao njemački selektor Henrik Rodl:

“Činjenica je da Slovenci imaju jednog od najboljih košarkaša svijeta, ali on nije sam. Tu je toliko sjajnih igrača. Posebno me se dojmilo kako svi igraju odbranu.”

Meč SLovenija – Njemačka sudio je bh. arbitar Ademir Zurapović.

luka doncicnjemackaolimpijske igre tokioslovenija
KOMENTARI

KOMENTARI