Sport Centar

Konkurencija su im vlasnici Manchester Cityja: Kompanija Red Bull želi kupiti još jedan fudbalski klub

Prema pisanju ruskog Sport-Expressa, kompanija Red Bull planira proširiti svoje "nogometno carstvo" kupovinom još jednog kluba, ruskog prvoligaša Ufe.

Konkurencija su im vlasnici Manchester Cityja: Kompanija Red Bull želi kupiti još jedan fudbalski klub

Prema pisanju ruskog Sport-Expressa, kompanija Red Bull planira proširiti svoje “nogometno carstvo” kupovinom još jednog kluba, ruskog prvoligaša Ufe.

Kako prenose Rusi, za Ufu se, uz Red Bull, bore i vlasnici engleskog velikana Manchester Cityja City Football Group.

Nagađa se da je cijena Ufe oko četiri milona eura, a čelnici kluba smatraju kako je Ufu bolje prodati Austrijancima, koji su izgradili mrežu akademija po svijetu i ne oslanjaju se samo na ulaganje u skupe zvijezde.

“Zanimljivo je da su čelnici Ufe bliži ponudi Red Bulla, što donosi manje novca, ali puno više potencijala”, pišu Rusi.

Austrijski milijarder Dietrich Mateschitz (75) suosnivač je i vlasnik 49 posto kompanije za energetska pića Red Bull, a trenutno posjeduje tri nogometna kluba – RB Salzburg, RB Leipzig i RB New York. Vlasnik je i F1 ekipe Red Bull Racing te trkaće staze Red Bull Ring.

Mateschitz, čija se bogatstvo procjenjuje na 22,3 milijarde dolara, u nogomet je ušao 2005. kupivši Austriju Salzburg, danas Red Bull Salzburg. Potom je kupio New York Metrostars i preimenovao ga u New York Red Bull te Leipzig, koji je postao RB Leipzig. Osnovao je i klubove u Brazilu i Gani i tako pokrio još dva kontinenta.

Ufa je u trenutku prekida sezone u ruskoj Premier ligi bila na devetom mjestu od 16 klubova. Riječ je o klubu čiji je dres između 2014. i 2016. godine nosio aktuelni prvotimac sarajeva Haris Handžić.

haris handzicmanchseter cityred bullufa
KOMENTARI

KOMENTARI