Sport Centar

Kompanija EA Sports namjerava promijeniti naziv popularnog FIFA serijala

Najnoviji nastavak megapopularne nogometne simulacije FIFA izašao je 1. oktobra.

Kompanija EA Sports namjerava promijeniti naziv popularnog FIFA serijala

Najnoviji nastavak megapopularne nogometne simulacije FIFA izašao je 1. oktobra.

FIFA 22 bilježi sjajnu prodaju, a prošlogodišnje izdanje (FIFA 21) prodano je u 325 miliona primjeraka, što je čini najprodavanijom sportskom simulacijom u historiji. U prvih sedam dana FIFA-e 22 više od devet miliona igrača odigralo je preko 460 miliona utakmica u najpopularnijem modu Ultimate Team, u kojem igrači sastavljaju svoju ekipu od svih dostupnih igrača.

No generalni menadžer EA Sportsa Cam Weber je jučer izjavio da kompanija razmatra potpunu promjenu brenda te igre. U prijevodu, već od sljedeće godine serijal FIFA dobit će novo ime, iako ono još nije otkriveno.

Trenutno smo u fazi pregovora s FIFA-om oko prava na ime za serijal. Nogomet je golemi potencijal, a naš ekosistem sa svim partnerima omogućuje nam da u godinama koje dolaze našim igračima pružimo najveće zadovoljstvo. No razmatramo novi naziv za naš nogometni serijal kako bismo pratili trendove“, rekao je Weber.

FIFA izlazi od 1994. godine, kad se serijal zvao FIFA International Soccer. Svaki sljedeći serijal nosio je naziv FIFA i dvije brojke koje su označavale godinu s nekim manjim promjenama (FIFA 2000, FIFA Football 2002-2005), ali je u nazivu serijala svaki put bila FIFA.

Promjena imena bila bi radikalna promjena kao što je bio slučaj s konkurentskim serijalom eFootball japanskog proizvođača Konamija. Taj legendarni serijal prvo se za europsko tržište zvao International Superstar Soccer (ISS), kasnije Pro Evolution Soccer (PES), a od ove godine se serijal zove eFootball.

FIFA je neusporedivo popularniji serijal s 325 miliona prodanih primjeraka ukupno dok je PES serijal prodao 111 miliona.

ea sportsfifa
KOMENTARI