Sport Centar

Kodro: Sastanci u NSBiH bili su najteže utakmice, gubili smo jer se ne zna ko pije, a ko plaća

Nekadašnji selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, Meho Kodro, govorio je u podcastu 'Opsajd' o svom novom klubu u trenerskoj karijeri, Zmajevima, Veležu, ali i ostalim zanimljivim temama.

Kodro: Sastanci u NSBiH bili su najteže utakmice, gubili smo jer se ne zna ko pije, a ko plaća

Nekadašnji selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, Meho Kodro, govorio je u podcastu ‘Opsajd‘ o svom novom klubu u trenerskoj karijeri, Zmajevima, Veležu, ali i ostalim zanimljivim temama.

Kodro će u narednoj sezoni voditi švicarski Lausanne Ouchy i poručio je kako su se poklopile klupske ambicije i njegovi ciljevi, tako da je došlo do dogovora. Osvrnuo se na periode koje je proveo na klupi FK Sarajevo i reprezentacije BiH.

“Moja borba bila je pokušaj da napravimo zdraviju strukturu, da izdefinišemo ciljeve, da imamo strategiju, da znamo šta je cilj i šta ko radi, jer kad se to ne napravi uđe se u kolotečinu, stojiš, nema napretka. A kad nema napretka, zna se ko ostaje, zna se ko ide. I onda dolazi do svakodnevnih konflikta, jer kad sam ja radio, to je bio problem, dogovorimo se, a sutra se to ne odrađuje. Kad je tako, teško je raditi”, rekao je, između ostalog, Kodro i nastavio:

“Ja sam s Misimovićem otišao i razgovarao, a s igračima i ne treba drugačije. Treba im pokazati srce, kontakt, pojasniti stvari i one se lako izglade, mislim da je to najbolji put. Mi smo pokušali da komuniciramo na isti način i sa ljudima u savezu, ali oni nisu bili spremni na to”, otkrio je Kodro.

U Bajevića polaže ozbiljne nade i vjeruje da će Zmajevi napraviti uspjeh.

“Duška Bajevića cijenim maksimalno, on je taj koji mi je sa 18 godina otvorio put, dao priliku i za mene je on vrhunski stručnjak i ja sam uvjeren da će s reprezentacijom napraviti uspjeh”, kaže Kodro.

Kodro je poručio kako bi jednog dana volio da vodi svoj Velež.

“Ja sam toliko volio Velež da kad sam prvi put otišao na Bijeli Brijeg, ja sam se potpuno šokirao, nisam znao šta da radim od sreće. Veležu sam zahvalan za sve, i iako ništa nismo osvojili, ja nemam nešto što mi taj period čini lošim. Nisam igrao to finale kupa zbog vojske, ali sam osjećao da sam dio te ekipe. S druge strane, nikad se nisam osjećao da sam jedan od velikih igrača poput Marića, Bajevića, Halilhodžića, čak ni kasnije kad sam igrao za veće klubove, za mene su oni ostali nešto iznad, veliki igrači u mojim očima u toku mog odrastanja. Postoji šansa da jednog dana vodim Velež. Zašto ne bi postojala? Toliko volim taj klub da kad postoji tolika ljubav da je nemoguće reći ne. Ne znam šta će se sve dešavati u životu, ali sve je moguće”.

Dotakao se i problema koji su ga pratili u bh. fudbalu. Kodro smatra da igrači imaju potreban osjećaj za igranje u državnom dresu, ali da problemi dolaze sa ‘viših’ pozicija.

“Ne volim nepravdu, volim da kažem stvari onakve kakve jesu, može biti da je to nekim ljudima smetalo i smeta, može biti da je to jedan od razloga što sam nekome bio dežurni krivac. Većina nogometaša ima taj osjećaj potreban za igranje za reprezentaciju, to vam garantujem. I svi mi želimo dobro, uvjeren sam u to, i treneri i navijači i igrači i novinari, svi smo dio svega toga. Ali problem je što kod nas vlada ta anarhija, teško je uspostaviti relacije da se zna šta je čiji posao, ne volimo da su stvari uređene, volimo da živimo u nekoj konfuznoj situaciji, gdje se ne zna ko pije ko plaća i svi na kraju gubimo zbog toga. Svi se petljamo u sve, a to nije dobro. Svaki sastanak u NS BiH mi je bio teža utakmica od bilo čega drugog”, iskren je bio naš legendarni napadač.

Kompletan razgovor pogledajte OVDJE!

dusko bajevicfksarajevofkvelezfudbalska reprezentacija bihmeho kodronfsbihnogometni savez bih
KOMENTARI

KOMENTARI

Obavijesti me o
avatar
wpDiscuz