Sport Centar

Kodro: Mi smo majstori za dramu i nestabilnost, Feđa Dudić je u Velež donio nešto novo

Meho Kodro, nekadašnji legendarni napadač, ali i selektor našeg državnog tima, trenutno je bez posla, a posljednji angažman imao je na klupi švicarskog Servettea, s čije klupe je odstupio u martu prošle godine.

Kodro: Mi smo majstori za dramu i nestabilnost, Feđa Dudić je u Velež donio nešto novo

Meho Kodro, nekadašnji legendarni napadač, ali i selektor našeg državnog tima, trenutno je bez posla, a posljednji angažman imao je na klupi švicarskog Servettea, s čije klupe je odstupio u martu prošle godine.

Bivši trener Sarajeva je za Avaz komentarisao dešavanja u rerpeezentaciji Bosne i Hercegovine, ali govorio je i o brojnim drugim temama.

“Posljednje rezultate naše reprezentacije – ne znam jesu li bili iznenađenja, ali sam ih primio s tugom”, rekao je Kodro za Avaz te dodao:

“Nakon svega, a naročito pretposljednje utakmice protiv Finske u Zenici (4:1), gdje je bilo prelijepo gledati naš tim, očekivao sam da možemo uraditi nešto više i u Atini (2:1) te tako ponovo otvoriti vrata Eura 2020, ali eto… Nažalost, nije se dogodilo to što smo svi očekivali. Vjerovao sam da ćemo odigrati bolje protiv Grka, odnosno da ćemo dobiti tu utakmicu, ali iz nekih razloga, koji mi nisu baš dokučivi, ovako izdaleka, nismo uspjeli ostvariti cilj.”

Zmajevi su u ovim kvalifikacijama igrali toplo-hladno. Dosta dobre partije pružali su na domaćem terenu (na Bilinom polju i Grbavici), ali u gostima su upisali četiri poraza…

“Pa dobro, mi smo poznati majstori za te drame i nestabilnost. I ovako, i onaki… A zašto je to bilo tako baš sad, stvarno ne znam. Mogu sad nagađati, navoditi neke razloge, ali to bi sve bilo pucanje u prazno. Međutim, ne slažem se s mišljenjima koje često čujem ili pročitam, da naša reprezentacija ili naši igrači nemaju kvalitet”, rekao je Kodro pa brzo nastavio:

“Ne, ne slažem se s tim mišljenjima ili stavovima. Apsolutno mislim da mi imamo igrački kadar za Euro 2020. Čak se i dalje nadam da se možemo kvalificirati na Evropsko prvenstvo. Imamo kvalitet i kapacitet za to. Ali, eto, naša ekipa iz nekih razloga jednu utakmicu odigra dobro, dvije osrednje, pa onda slabo. I tako to ide. A to nije dovoljno za odlazak na veliku scenu.”

Njegov sin Kenan Kodro je trenutno član Athletica iz Bilbaa, u kojem mu baš i ne cvjetaju ruže, pošto ove sezone gotovo nikako ne igra.

Kenan je tu gdje jeste, čeka svoj trenutak, jer sad ima nekoliko igrača koji su ispred njega. Jedan od njih je Inaki Williams, koji igra, a drugi je Aduriz… Tu je, trenira, radi i čeka svojih „pet minuta“.”

Mediji su ljetos najavljivali da će Kenan otići iz Bilbaa, a već sada to najavljuju za zimu.

“To su bile samo medijske špekulacije. I ja sam to čitao na nekim našim portalima… Međutim, nema od toga ništa. A šta će biti na zimu, o tome je još prerano pričati. Ljetos od toga nije bilo ništa konkretno”, tvrdi Meho Kodro.

Kaže i kako prati Premijer ligu i svoj Velež, koji igra dosta dobro.

“Naravno… Velež u posljednje vrijeme igra odlično. Što je najvažnije, pobjeđuju, a to ti odmah daje samopouzdanje koje te jača u svakom pogledu. Prema onome što vidim izvana, naravno, i što čujem od prijatelja, osjetim da je to to. Velež se konačno stabilizirao i vraća se tamo gdje mu je mjesto. Rođeni sada igraju važnu ulogu u našem prvenstvu… Naravno, drago mi je zbog toga.”

Čelnici Veleža su pogodili i s izborom novom trenera…

“Jesu, Feđu Dudića ne znam lično, ali po onome što pročitam i čujem, riječ je o kvalitetnom treneru i čovjeku. Drago mi je zbog toga… Rođeni su mlada ekipa, kojoj je trebao i period adaptacije na Premijer ligu. I Ibro Rahimić je vjerovao u tu ekipu. Međutim, došla su ta tri-četiri loša rezultata na startu sezone, za koja mi je i on govorio da nisu realna slika ove ekipe.

Bez obzira na sve, Ibro mi je i tada govorio da ova ekipa ima kapacitet te da je stvar samo prve pobjede koja će toj mladoj ekipi uliti samopouzdanje. A mlada ekipa puno zavisi od samopouzdanja. Možda je ta prevaga došla s novim trenerom, koji je unio nešto novo. Izgleda da kvalitetno radi i na treninzima, tako da se kasnije sve poklopilo s nekoliko dobrih rezultata i sada ekipa “leti”. Daj Bože da tako ostane što duže”, istakao je Kodro.

Kodro je posljednji trenerski angažman imao prošle godine u švicarskom Servetu.

“Nema tu nekih velikih novosti. Pomalo radim, istina, ne kao trener, u iščekivanju nečega zanimljivog. Kada se to desi, lagano ću se prešaltati. Do tada ću raditi neke druge stvari. Inače, bavim se, kako da vam to tačno prenesem, sportskim savjetovanjem. Nisam direktno u fudbalu, u ekipi, ali radim. Više indirektno nego direktno povezan sam sa sportom”, otkrio je Kodro za kraj.

TABELA KVALIFIKACIJA ZA EP

fkvelezkenan kodromeho kodro
KOMENTARI

KOMENTARI