Sport Centar

Kobe, hvala ti: Dvije decenije veličanstvene košarke

Kobe, hvala ti: Dvije decenije veličanstvene košarke

U tom periodu, Bryant je bio prvi bek šuter koji je izabran na draftu, direktno iz srednje škole. Tadašnji menadžer LA Lakers, Jerry West je 17-godišnjeg Bryanta doveo u Kaliforniju kao zamjenu za legendanog Vladu Divca.

Niko nije ni slutio da će taj Westov potez zapravo biti i prva stranica jedne velike košarkaše historije, prvi korak velike karijere, koja će kroz dvije decenije postaviti neke nove standarde na NBA parketima.

Za klub iz grada Hollywooda , Kobe je debitovao početkom sezone 1996/1997, kao jedan od najmlađih debitanata u historiji NBA lige. Bryant je svoj prvi nastup za Lakerse upisao sa 18 godina i 72 dana.

Kako su sezone odmicale, Bryantov talenat je isplivao na površinu, a sjajnim igrama je igru pod obručima doveo do savršenstva. U to vrijeme, Michael Jordan je privodio svoju veliku karijeru kraju, a Kobe Bryant je otvarao vrata jedne nove košarkaške ere.

Popularna “Crna mamba” kako je imao nadimak, sa legendarnim Shaquilleom o'Neilom, činio je najubojiti tandem koji je trčao NBA parketima. Za nagrade, priznanja, rekorde koje je Kobe, ostvarivao tokom dvije decenije blistave karijere, trebala bi posebna rubrika, ali izdvojit ćemo one glavne: Pet puta NBA prvak sa Lakersima, dva puta MVP finalne serije, 17 nastupa na All star mečevima, četiri puta MVP All stara, a tome ćemo dodati i dva olimpijska zlata sa SAD-om (2008 i 2012) i titulu prvaka svijeta 2007. godine.

Legenradni Bryant je 22.1.2006. u meču protiv Toronto Raptorsa postigao čak 81 poen, što je poslije Chambrlenove stotke, najveći broj poena na jednoj utakmici u historiji NBA lige. Kada govorimo o statističkim parametrima, spomenut ćemo i 5.2.2003, datum kada je Kobe postao najmlađi igrač sa 10.000 poena, a imao je 24 godine i 193 dana. Ukupno u karijeri, postigao je 32.683 poena, što ga svrstava na treće mjesto svih vremena iza nedodirljivih Kareem Abudl-Jabara i Karla Malonea, a ispred velikog, Michaela Jordana.

Još jedan datum će ostati upisan u anale NBA i košarke, a to je 30.11.2015., kada je Kobe Bryant objavio da će tekuća sezona biti zadnjau  karijeri. Bryant je to saopštio na način, kao što je izgledala njegova karijera, njegove partije, briljanto i originalno uz pjesmu “Dear basketball”.

Lakersima ove sezone ide loše i teško da će zaigrati u play off-u, što znači da ćemo se prvim vjesnicima proljeća, gledati i zadnje utakmice jedinstvenog i veličanstvenog Kobea Bryanta, čovjeka koji je postao idol mnogima, igrača koji je postavio neke nove standarde košarke i sportaša koji je iza sebe ostavlja jedan veliki ogromni pečat za nadolazeće generacije.. Crna mambo, hvala ti!

mirza teletovicrukometni kup bih
KOMENTARI