Sport Centar

Ko su fudbalski “Rolling Stonesi”: Ko igra za raju i navijačku masu, završit će u Las Palmasu

Na kraju dana, svako je imao mogućnost da bude velik i uspješan onoliko koliko je zapravo to želio da bude. Stvar je principa i načela. Granice zadovoljstva postavljaš sam, nekada si sretan s tačno onoliko koliko ti treba, a pažnja ti se kao etiketa zalijepi na čelo ako premašiš ili promašiš.

Ko su fudbalski “Rolling Stonesi”: Ko igra za raju i navijačku masu, završit će u Las Palmasu

Quique Setien, trener Las Palmasa, kaže da je fudbalski nomad, da ga ne drži mjesto. Ali, sad je tu i nikuda, zasad, neće ići s Kanarskih otoka.

 Malo je onih koji su molili Lea Messija da se nikada ne oprosti od fudbala ili onih koje je Juan Carlos Valeron svojim načinom igranja fudbala tjerao na suze. On je jedan od njih. Setien, tako jednostavan i iskren, uzbuđeno je tražio način da Luki Modriću priđe i kaže mu kako uživa gledajući ga kako igra. Ljubitelj dobre fudbalske kapljice, to je Setien.

Čovjek od riječi, najavio je već na početku svu ljepotu koju će njegovi fudbaleri prikazivati kasnije u sezoni. Neka nova dimenzija fudbala na najvišem nivou. Za sladokusce, za sve one koji se ježe od preplaćenih fudbalera, tmurnih i dosadnih bunkera i bezidejnih i jalovih napadanja. Las Palmas igra fudbal za uživanje. Opušten, jednostavan, egzibicionističan, efikasan. Fudbalski “Rolling Stonesi”, nazvao ih “Guardian”. Koje li igre riječi, s obzirom da “rolling stone” u američkom slengu znači ono što je Setien u svojoj esenciji – čovjek koji često mijenja sredinu.

Takvi “Rolling Stonesi”, i na trzaj oka koje će pogledati kako to izgleda kupe simpatije, ali takvi, nikada neće postati najbolji i nadmašiti sve. Za trofej i najveće domete, realno, potrebno je puno više. Ozbiljnosti, iskustva i ponekog odustajanja od samog sebe, jer je to cijena. Oni to ne rade.

Zar je, nešto takvo, i moguće očekivati od ekipe koja je sastavljena od “nestašnih momaka”? U ljepoti Kanarskih otoka, svoj utočište pronašli su Marko Livaja, Kevin Prince Boateng, Jonathan Viera i mnogi drugi “fudbaleri na glasu”. Djeca iz kvartova u tijelima profesionalnih fudbalera. Oni zanemaruju taktiku, igraju za raju, ali karijeru neće završiti u Vratniku.

Nekako, neodoljivo su Las Palmas i Quique Setien srodne duše. Pet hiljada vatrenih navijača ekipe s Kanarskih otoka stoji na atletskoj stazi, u kasnoj sudijskoj nadoknadi play-offa za ulazak u Primeru 2014. godine, i spremno je za trčanje na teren i proslavu velikog uspjeha jer su imali prednost koja im osigurava promociju u najelitniji rang. Umjesto šampionskog koncerta, dobili su hladan tuš, primljen gol iz prvog pokušaja i novu godinu dana čekanja. Ima li potrebe spominjati da su ostali razdragani, u nekom svom stilu i fazonu, kao i da nisu previše žalili za tim? Endemska vrsta, fudbal je ljubav.

Malo manje od tri godine nakon toga, kao već stabilni član Primere, zajedno sa novim trenerom, Las Palmas marširao je Santiagom Bernabeuom. Igrali su svoj fudbal, bez pardona. Rijetko koja ekipa se može pohvaliti da je imala hrabrosti, ali i znanja, da Real Madridu kao domaćinu spusti loptu i drži ih u ”ševi”.

Impozantno je bilo gledati to sa strane. Stekao se utisak da svi hoće još i da ta tri gola koja su već zabili nisu dovoljna. To je, ujedno, ta ključna razlika između šampionskih ekipa i njih. Dok su razmišljali kakav je osjećaj na Bernabeu postići četiri ili pet golova, u tren oka primili su dva i na “Sretne otoke” vratili su se sa samo jednim bodom.

Zadovoljstvo je obostrano, vjerujte. Njima, što su ostavili svoj rukopis tamo gdje olovka svima podrhtava i nama koji smo bar iz ćoška bili dio toga. Ako je nekada u prošlosti bio spreman svoj prst da odsjeće kako bi zaigrao pod vodstvom Johana Cruyffa, Quique Setién sada ne mora razmišljati o tome. Negdje gore, u nekom svom miru, čovjek koji je svijetu predstavio fudbal kroz posjed lopte, sigurno s osmijehom baci pogled na Kanarske otoke. Tamo živi fudbal.

KOMENTARI

KOMENTARI

mAdrista
Gost

otkud ovakvi tekstovi na scsport

mosarajvosa
Gost

Baš to kontam i evo ne vjerujem, čitam članak o Nurkiću, pa ovaj, lijepo pročitati pismen i smislen članak za promjenu 😀

wpDiscuz