Sport Centar

Klubovi Premijer lige zasad ne prave planove o treninzima, čekaju se instrukcije NSBiH

Iako je i dalje pandemija korona virusa u jeku, njemački klubovi polako se vraćaju treninzima.

Klubovi Premijer lige zasad ne prave planove o treninzima, čekaju se instrukcije NSBiH

Iako je i dalje pandemija korona virusa u jeku, njemački klubovi polako se vraćaju treninzima.

Schalke i Borussia Dortmund su počeli obavljati treninge uz metod da rade po dvojica fudbalera zajedno na driblingu i tehničkim detaljima, a zatim svi odvojeno trče.

Očekuje se da njihov primjer slijede i ostali bundesligaši, a nakon današnje video-konferencije između čelnika UEFA i predstavnika 55 nacionalnih saveza, na kojem je utvrđeno da bi se sezona u prvenstvima trebala nastaviti, slično razmišljaju i u drugim zemljama.

Španska La Liga tako je uputila protokol klubovima u kojem se navodi da bi ekipe zajedničkim treninzima mogle pristupiti nakon određenog vremena te nakon što prođu testiranja na korona virus.

U italijanskoj Seriji A također su se pojavile najave o početku treninga polovinom ovog mjeseca.

Što se tiče timova u Premijer ligi BiH, za sad se niko ne bavi ovom idejom. Kako smo saznali u neformalnim razgovorima sa ljudima iz bh. klubova, čeka se konkretnija obavijest Nogometnog saveza BiH o potencijalnim scenarijima za nastavak sezone.

Tek nakon što dobiju odgovarajuće upute, ekipe u PLBiH će početi praviti planove za eventualno održavanje treninga u kontrolisanim uvjetima.

Inače, Nogometni savez BiH danas je objavio saopštenje u kojem su preneseni zaključci sa današnje video-konferencije:

“Nakon današnje video konferencije sa predstavnicima svih 55 članica UEFA, Izvršni odbor evropske krovne kuće fudbala donio je odluku da se sve utakmice nacionalnih muških i ženskih reprezentacija koje su trebale biti odigrane u junu ove godine, uključujući i utakmice baraža za Evropsko prvenstvo, odgađaju se do daljnjeg.

Odgođene su i sve centralizovane prijateljske utakmice pod okriljem UEFA, kao i završnice Evropskih prvenstava za omladinske muške i ženske kategorije (U-19 i U-17). Do daljnjeg je odložena i završnica UEFA Futsal Lige šampiona.

Rokovi koji se odnose na sva UEFA takmičenja 2020/21. se takođe prolongiraju, uključujući i rok za registraciju igrača. UEFA će naknadno odrediti nove rokove.

Izvršni odbor UEFA ostaje maksimalno posvećen procesima koji se tiču licenciranja klubova i finansijskog fair-playa, te se složio da trenutne vanredne okolnosti zahtijevaju određene konkretne intervencije kako bi se olakšao rad asocijacija članica UEFA, kao i klubova.

Podržava se prijedlog da se nacionalnim savezima da više vremena za okončanje postupka licenciranja klubova, dok se postupak pristupa klubova u UEFA takmičenja ponovno ne definiše.

Kao rezultat sve veće neizvjesnosti usljed trenutne vanredne situacije zbog pandemije korona virusa, Izvršni odbor UEFA je takođe odlučio suspendovati odredbe kriterijuma za licenciranje klubova koje se odnose na pripremu i procjenu budućih finansijskih informacija klubova. Ova se odluka odnosi isključivo na učešće u UEFA klupskim takmičenjima 2020/21.”

nogometni savez bihuefa
KOMENTARI

KOMENTARI