Sport Centar

Ključne uloge i ko treba donositi odluke u sportskom odjeljenju fudbalskog kluba

Konstantin Kornakov, jedan od najtraženijih evropskih predavača o temi upravljanja fudbalom i član uprave čuvene britanske kompanije "LTT Sports", koja se bavi konsaltingom i upravljanjem sportskim kolektivima, ekskluzivno za SCsport.ba piše kolumne o fudbalskoj industriji, stvaranju uspješnih i dobro organiziranih klubova, te o menadžerskim djelatnostima. Ovo je treći tekst iz tog serijala.

Ključne uloge i ko treba donositi odluke u sportskom odjeljenju fudbalskog kluba
FOTO: Konstantin Kornakov i LTT Sports godinama uspješno sarađuju sa nizom evropskih fudbalskih klubova

Unutar bilo koje organizacione strukture postoje pozicije (ljudi, poslovi,…) i funkcije (zadaci, uloge, profili,…) za koje su pojedine osobe zadužene. Da bi jedna organizacija funkcionisala na efikasan način, veoma je važno imati adekvatne ljude da rade odgovarajuće poslove, ali isto tako da znaju i ograničenja svojih odgovornosti, da prihvate te limite i da rade u timu kako bi poslovni procesi tekli nesmetano.

Ako osoba ima previše funkcija i obaveza ili ako uloge nisu podijeljene i definisane na jasan način, odnosno kada nema saradnje među kolegama – sistem neće biti efikasan. U fudbalskom okruženju postoje dva tradicionalna načina da se organizuju ove funkcije: „britanski“ i „kontinentalni“.

“Britanski model” poznat je da ima sveupravljajućeg trenera-menadžera, koji je odgovoran i za trenažni proces, odnosno upravljanje ekipom, za pronalazak i dovođenje igrača u tim, nastupe u medijima, kao i za tzv. političke odnose sa klupskim menadžmentom, upravom, predsjednikom, vlasnikom…

Arsene Wenger

Unutar „britanskog modela“ postoji i nekoliko različitih pristupa – u nekim slučajevima trener-menadžer i sam trenira ekipu, dok u drugim slučajevima trenažni proces delegira nekom od svojih asistenata, ali i dalje nadgledajući sve te aktivnosti i imajući konačnu riječ u cjelokupnom procesu.

“Kontinentalni model” u svojoj srži ima poziciju sportskog direktora, odnosno novu liniju seniorskog menadžmenta unutar sportskog odjeljenja kluba. Uobičajeno je da sportski direktor preuzima ulogu pronalaska i dovođenja igrača u klub, kao i relacije sa upravom kluba, dozvoljavajući na taj način treneru da se bavi isključivo trenažnim procesom i upravljanjem ekipe. Ovaj model također ima nekoliko različitih pristupa: od onih gdje sportski direktor izvještava menadžment i upravu kluba, sa glavnim trenerom ispod njega u hijerarhiji, kao i drugi gdje su trener i sportski direktor u ravni i gdje rade zajedno.

U bilo kojem slučaju postavke linije izvještavanja i odgovornosti unutar fudbalskog kluba, potrebno je postavljenu hijerarhiju poštivati uz uvažavanje individualnog autoriteta i stručnosti unutar organizacione sheme.

 

Izvor: ECA Club Management Guide

 

Kao dodatak organizacionoj strukturi uz uvažavanje stručnosti i ekspertize, još jedno značajno i važno područje na koje treba obratiti pažnju jeste i način na koji se fudbalske odluke donose i odobravaju.

Bilo koja struktura donošenja odluka mora biti takva da omogućuje maksimalnu fleksibilnost i autonomiju, odnosno samostalnost, ali i dalje da sadrži neophodne mehanizme provjere činjenica, kao i da su odluke koje se donose i sprovode usklađene sa stvarnim potrebama, ali i mogućnostima kluba.

Za fudbalske teme, poput metodologije treninga, stila igre, upravljanja ekipom ili skautiranja igrača, klubovi često pribjegavaju i formiranju tzv. „tehničkih komiteta“ ili „stručnih savjeta“, u čiji sastav ulazi nekoliko dioničara unutar kluba, kako bi se osigurao visok, odnosno viši nivo stručnosti i odgovornosti. Na taj način se obezbjeđuje i prostor svim stranama da iznesu svoju argumentaciju i mišljenja, radije nego da sve odluke donosi jedna osoba, ili – još gore – niko.

www.lttsports.com

konstantin kornakovltt sports
KOMENTARI

KOMENTARI

Sportische director
Gost

Kod nas na Balkanu ne moze ovaj britanski model nikako funkcionisati, sto zbog pritiska navijaca na trenere, sto zbog potrebe tog kako ga nazvase seniroskog menadzmenta.

wpDiscuz