Sport Centar

Ključ uspjeha NK Vitez je Branko Karačić

Ključ uspjeha NK Vitez je Branko Karačić

Naime plasman na devetu poziciju najbolji je plasman ovog kluba od kako se takmiči u Premijer ligi Bosne i Hercegovine. U prvoj sezoni u kojoj se NK Vitez takmičio u Premijer ligi je sezona 2013/2014. I tada je ostvaren isti uspjeh, tačnije 9. pozicija međutim ova sezona ima veću vrijednost s obzirom da je iz lige ispadalo šest klubova.

Već sa pripremama Vitez je krenuo jako i odlučno. Dovedena su provjerena imena sa bh. terena, iskusni nogometaši koji su trebali biti kostur ekipe. Igrački kadar je znatno ojačan za razliku od prošle sezone. Međutim sam start u sezonu je bio razočaravajući. Porazi od Radnika i Širokog Brijega rezultirali su prvom smjenom na mjestu šefa stručnog štaba u Premijer ligi. Smijenjen je Vitežanin Valentin Plavčić, a nakon što je Ivica Bonić (pomoćnik op.a.) vodio ekipu u domaćem porazu od Željezničara doveden je provjeren stručnjak iz Zagreba. Branko Karačić je vrlo brzo uspostavio red u ekipi, te odma počeo stvarati rezultate.

Karačić je dobrano poznat kao trener kojem su rad, red i disciplina najvažniji, te je to odmah na prvom treningu počeo pokazivati, te se dotadašnja određena neprofesionalnost pojedinih igrača počela kažnjavati. Karačić je u prvoj utakmici na klupi Viteza ostvario pobejdu nad Veležom u Mostaru, ali odmah nakon tog tri teške utakmice i upisana su dva poraza (Olimpic, Sloboda), te remi na domaćem terenu sa Mladosti.

Igra Vitežana se ponovo podigla na gostovanju u Zvorniku, te je upisana nova pobjeda. Do kraja polusezone Vitez je igrao toplo-hladno, a u tom periodu ubiljžena je velika pobjeda protiv Zrinjskog, ali i najveći poraz Viteza od kako igra Premijer ligu od Čelika (6-1 op.a.).

Duga pauza na polusezoni i efekat Branka Karačića. Duboko isplanirane pripreme su urodile plodom, te je Vitez u drugoj polusezoni ostvario po četiri pobjede, remija i poraza. Pobjede su ostvarene protiv Čelika, Slavije, Veleža i Drine. Remiziralo se sa Olimpicom, Rudarom, Borcem i Mladosti, dok je Vitez poražen od Sarajeva, Zrinjskog, Slobode i Travnika. Upravo poraz na Piroti i Travnika je jedini iznenađujuće loš rezultat u drugoj polusezoni za plavo-bijele.

U posljednje kolo se ušlo sa velikom prednsoti od dva boda, te boljom gol razlikom, te je samo težak poraz od Borca i pobjeda Olimpica nad Sarajevom mogla izbaciti Vitez iz Premijer lige. To se nije desilo, tačnije Vitez je iz Premijer lige izbacio Borca.

Ako je ova sezona bila teška, sljedeća će biti duplo teža. Trebat će Vitezu puno ojačan igrački kadar na svim pozicijama, ali po našem skromnom mišljenju najveće pojačanje će Vitez dobtii ako produži ugovor sa Brankom Karačićem i ovaj vrhunski stručnjak ostane na klupi Viteza. Sve u svemu, Vitez je imao vrlo dobru sezonu, napornu, ali na kraju se ista isplatila. Iz kluba je saopšteno da će se o igračkom kadru i stručnom štabu razgovarati tek nakon odmora koji je uslijedio poslije svečanog ručka i proslave ostanka u Premijer ligi.

dan nezavisnosti bihterry stotts
KOMENTARI

KOMENTARI