Sport Centar

King of Kings: Dževad Poturak prvak Evrope, Redžović upisao 20. pobjedu

Dževad Poturak – BH Machine, najbolji bosanskohercegovački K1 borac, novi je prvak Evrope KOK organizacije u superteškoj kategoriji.

King of Kings: Dževad Poturak prvak Evrope, Redžović upisao 20. pobjedu

Dževad Poturak – BH Machine, najbolji bosanskohercegovački K1 borac, novi je prvak Evrope KOK organizacije u superteškoj kategoriji.

On je sinoć na prvom KOK turniru u BiH (King of King World Grand Prix Sarajevo) pobijedio Albanca s austrijskom adresom Dritana Barjamaja, koji je u drugoj rundi predao meč zbog povrede ruke. Osim velike pobjede za koju se spremao, Poturak je i vlasnik KOK licence za BiH i organizator cjelokupnog borilačkog spektakla.

“Morao sam odraditi veliki posao oko organizacije i u isto vrijeme pripremati se za borbu. Veoma sam sretan jer sam imao meč. Naime, Ukrajinac Juri Gorbenko je otkazao u zadnji tren, i vrlo brzom reakcijom KOK organizacije dobio sam novog protivnika, samo pet dana prije meča i zahvalan sam mu što je prihvatio izazov u tako kratkom roku. Barjamaj je povrijedio ruku i morao je odustati u drugoj rundi. Ipak, zadao mi je i nekoliko dobrih udaraca, imam posjekotinu na čelu, jer je moj protivnik veoma dobar MMA borac”, izjavio je Poturak nakon pobjede.

Jači u ringu sinoć je bio i najbolji bh. profesionalni bokser Adnan Redžović, koji je, savladavši Mađara Andrasa Balazs Farkasa u drugoj rundi tehničkim nokautom, upisao 20. pobjedu u karijeri.

“Ova pobjeda mi mnogo znači, jer sada mogu odgovoriti na mnoge pozive na borbe, gdje je uslov bio da imam zadnju pobjedu. Prezadovoljan sam svojom borbom, ali i mladim borcima jer su u svakoj borbi pokazali izuzetnu spremnost. Narednu borbu ću možda već imati krajem jula”, kazao je Redžović.

Pobjednik turnira četvorice je Makedonac Aleksandar Dimovski, koji je u ringu prvo savladao Slovenca Sašu Jovanovića, a potom i Sanida Imamovića iz BiH. Tako je stekao pravo da učestvuje na KOK eventima do kraja godine, ukupno osam njih širom svijeta.

Bio sam veoma dobro pripremljen. Došao sam po pobjedu, uz podršku cijele Makedonije. Bh. publika je sjajna, velika su podrška svojim ali i stranim borcima. Uz pomoć svog trenera bit ću spreman i za nastavak takmičenja”, izjavio je Dimovski.

Publika je sinoć bodrila i borce koji su se borili u okviru serije KOK heroja, a pobjeda su pripale Vedadu Ćutuku, Albertu Ugrinčiću, Rasimu Bašiću, Edinu Sinanoviću, Selmiru Deliću, Njegošu Tuffiju i Harisu Biberu.

“Mladi borci u BiH nemaju puno prilika da nastupaju na ovakvim spektakularnim eventima. Ovo je dobra šansa i karta za dalje. Sa svojim protivnikom sam već ranije bio u ringu, i imao sam veliku tremu. Ipak, taktika koju sam pripremao se pokazala odličnom i slavio sam već u prvoj rundi”, izjavio je mladi bh. kik-bokser Haris Biber.

U kick-boxu snage su sinoć odmjerili Tuzlak Igor Emkić i Banjalučanin Danilo Tošić. Pobjeda je pripala Tošiću u drugoj rundi nakon tehničkog nokauta.

“Trenirao sam dva mjeseca i nadao sam se pobjedi, jer je Emkić bio odustan dvije godine i te sam tu vidio svoju šansu. Jako sam zadovoljan turnirom i cijelom organizacijom, nadam se da ću dobiti priliku da se na ovakom spektaklu ponovo borim”, poručio je mladi borac.

A ta prilika mogla bi se uskoro desiti, jer, sudeći po izjavama predsjednika KOK organizacije, Donatasa Simanaitisa, borilački spektakl će se vratiti u BiH.

“Prvi put smo u Sarajevu i na Balkanu i zadovoljni smo organizacijom. Zapanjujuće je bilo vidjeti koliko je svaki borac spreman za svoj meč, a i publika je bila sjajna. Ovo je sjajna lekcija za ubuduće, jer se u Sarajevo planiramo vratiti, možda ga uvrstimo na mapu KOK evenata već u 2020. godini”, rekao je Simanaitis.

adnan redzovicdzevad poturakk1king of kings
KOMENTARI

KOMENTARI