Sport Centar

Kineski investitori postali suvlasnici Manchester Cityja

Kineski investitori postali suvlasnici Manchester Cityja

Kineski konzorcium, sa kompanijom China Media Capital (CMC) na čelu,  je nakon polugodišnjih pregovora postigao dogovor sa arapskim milijarderom Sheikhom Mansourom bin Zayedom, vlasnikom grupacije City Football Group (CFG) koja posjeduje klubove Manchester City, New York City, Melbourne City i Yokohama F. Marinos.

Kineski investitori su tako za 265 miliona funti postali vlasnici 13 posto dionica Manchester Cityja, a upravo za toliko novca je Mansour prije šest godina kupio taj engleski klub, a zatim oformio grupaciju kojoj je pridodao još tri fudbalska kluba sa različitih kontinenata.

“Fudbal je najpopularniji sport na svijetu, pa i u Kini. Ovaj posao će doprinijeti rastu klubova u CFG grupaciji, ali i razvoj kineske nogometne industrije. Našli smo prave partnere koji će nam donijeti ogromna kineska iskustva i potencijale u poslovanju, odnosno stvaranju dodatne vrijednosti,” kazao je predsjednik CFG-a Khaldoon Al Mubarak.

Podsjetimo da je kineski predsjednik Xi Jinping tokom oktobarske zvanične posjete Velikoj Britaniji, zajedno sa britanskim premijerom Davidom Cameronom posjetio trening centar Manchester Cityja. Njih dvojica su tada snimili i „selfie“ sa argentinskim napadačem i najvećom zvijezdom „građana“ Sergiom Aguerom, te se sastali sa čelnikom CFG-a Mubarakom.

deni milosevicterry stotts
KOMENTARI