Sport Centar

Kikanović za SC: Francuzi forsiraju igru s dosta fizičkog kontakta, ali spremni smo na sve

Nespretno skrojeni kalendar FIBA-e učinio je da evropske reprezentacije na startu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo nemaju previše vremena za pripremu, ali ni za odmor između dvije utakmice.

Kikanović za SC: Francuzi forsiraju igru s dosta fizičkog kontakta, ali spremni smo na sve

Takva sudbina zadesila je, dakako, i našu seniorsku košarkašku selekciju. Koliko god se željeli naslađivati plodovima historijske pobjede nad Rusima, ostvarene prekjučer u Skenderiji (81:76), Zmajevi za tako nešto jednostavno nisu imali dovoljno “lufta”.

Već sutra navečer (20.45 sati) reprezentaciju BiH čeka novi težak ispit, u 2. kolu kvalifikacija, protiv još jedne velesile. Ovog puta, s druge strane parketa stajat će Francuska, koja je i domaćin susreta u Roanu.

Kao i većina ostalih selekcija, ni Trikolori neće moći računati na svoje najbolje košarkaše, iako se posljednjih dana u tamošnjim medijima spominjala opcija da tri euroligaška igrača (Thomas Heurtel, Kevin Seraphin i Fabien Causeur) pojačaju ekipu za utakmicu protiv izabranika Duška Vujoševića.

No, sa njima ili bez njih, Francuzi su svakako aposlutni favoriti protiv BiH, što će konstatovati i Elmedin Kikanović. Kapiten naše reprezentacije odlično je upoznat s kvalitetima Trikolora, s obzirom da je aktuelni član Monaca, gdje dijeli svlačionicu s francuskim reprezentativcem Paulom Lacombeom, a nekada je igrao i za Nancy.

Za portal SCsport.ba, Kikanović se javio iz Roana:

“Euroligaški igrači se, srećom, gotovo sigurno neće priključiti Francuskoj. Međutim, to je izuzetno kvalitetna ekipa, iako nedostaju igrači iz NBA i Eurolige. Čine je najbolji igrači iz francuske lige, igrači turskog i španskog prvenstva. Izuzetno su iskusna ekipa i svi njihovi košarkaši igraju bitne uloge i nosioci su igre svojih timova. Očekuje nas težak posao, moramo biti spremni da igramo utakmicu sa dosta fizičkog kontakta protiv atletski moćne ekipe”, ističe kapiten Zmajeva.

Naglašava kako u redovima našeg tima vlada odlična atmosfera, svi naši reprezentativci jedva čekaju da sutra istrče na teren Kindarene.

“Utakmica protiv Rusije je već arhivirana. Naš cilj je pružiti maksimum protiv Francuza, koji su također bili uspješni u prvom kolu, u Belgiji. Zdravstveni bilten je povoljan, imamo još dva treninga do utakmice. Očekujem da svi budemo na raspolaganju stručnom štabu”, potcrtao je Kikanović.

elmedin kikanovickosarkaska reprezentacija bihkvalifikacije za sp
KOMENTARI

KOMENTARI