Sport Centar

Kenijac Kiplagat slavio u polumaratonu u Prištini, u trci učestvovali i političari

Kenijski atletičari su i ove godine pobjednici Međunarodnog polumaratona “Priština 2019”, koji se održava pod motom “Trči za mir i toleranciju”.

Kenijac Kiplagat slavio u polumaratonu u Prištini, u trci učestvovali i političari

Kenijski atletičari su i ove godine pobjednici Međunarodnog polumaratona “Priština 2019”, koji se održava pod motom “Trči za mir i toleranciju”.

U muškoj konkurenciji seniora pobedio je Hosea Kiplagat Tuei, dok je prva među seniorkama Ruth Chemisto Matebo.

Na danas održanom 19. polumaratonu “Priština 2019” učestvovalo je oko 1.500 takmičara.

Najveća sportska manifestacija na Kosovu, polumaraton “Priština 2019” održava se u organizaciji Atletskog saveza Kosova, u saradnji sa Ministartsvom kulture, omladine i sporta Kosova i Opštine Priština.

Dužina staze iznosi 21 kilometar, a trči se i staza duga pet kilometara. Djeca trče dužinu od dva kilometra, a osobe sa ograničenim potrebama u kolicima takmiče na stazi dugoj 500 metara.

Kenijac Hosea Kiplagat Tuei stazu dugu 21 kilometar istrčao je za 1 sat, 4 minute i 15 sekundi.

“Mogu da kažem da sam veoma srećan što sam danas pobedio. Sviđaju mi se ljudi u Prištini, oni su vrlo društveni i pažljivi. I normalno, cijena je bila veoma povoljna i organizacija je veoma dobra. Biću ovdje i sljedeće godine “, rekao je Kiplagat Tuei.

U ženskoj kategoriji pobednica je Ruth Matebo iz Kenije sa vremenom 1 sat, 13 minuta i 24 sekunde.

“Ovo mi je drugi put da učestvujem. Prošle godine sam osvojila drugo mjesto, a ove sam prva. Zahvaljujem se organizatoru na pozivu”, kazala je Matebo.

Inače, Kenijci su osvojili prva četiri mjesta i u muškoj i u ženskoj kategoriji seniora.

Predsjednik Atletskog saveza Kosova Halil Sylejmani u izjavi za AA kaže da su pripreme za održavanje ovogodišnjeg polumaratona počele mnogo ranije, kako bi se održao na uspešan i profesionalan način. Sylejmani ističe da prištinski polumaraton posjeduje evropsku i svetski licencu.

“Takmičari su iz Amerike, Australije, Kenije, Maroka, iz svih balkanskih zemalja, kao i iz mnogih evropskih država. Ovo takmičenje je zaista veličanstveno i želim da još više raste uz pomoć svih”, ističe Sylejmani.

On napominje da je uz medalje i pohvalnice, ukupni nagradni fond preko 13 hiljada eura, te da prvo mesto u kategoriji seniora i seniorki iznosi 1.200 eura, a novčane nagrade osvaja prvih deset takmičara.

Među takmičarima su bili i političari, koji su već tradicionalni učesnici prištinskog polumaratona, premijer Kosova Ramush Haradinaj i poslanica i predsednica Alternative Mimoza Kusari-Lila.

hosea kiplagatpolumaraton
KOMENTARI

KOMENTARI