Sport Centar

Kamenjaš: U Varešu jeste nalazište zlata, ali neki kažu da je zlato već došlo u vidu mene

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine posljednim trijumfima nad Bugarskom i Latvijom osigurala je plasman na Evropsko prvenstvo, a učinila je to čak dva kola prije kraja kvalifikacija.

Kamenjaš: U Varešu jeste nalazište zlata, ali neki kažu da je zlato već došlo u vidu mene

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine posljednim trijumfima nad Bugarskom i Latvijom osigurala je plasman na Evropsko prvenstvo, a učinila je to čak dva kola prije kraja kvalifikacija.

Kao otkrovljenje ovog ciklusa ispostavio se mladi centar sarajevskog Spars Realwaya Kenan Kamenjaš, koji je posebno briljirao u posljednjem meču s Latvijcima, u kojem je nosio Zmajeve do ključnog trijumfa.

Kamenjaš je za Faktor.ba govorio o utiscima nakon svega što mu se izdešavalo u proteklom periodu.

“Emocije su se slegle nakon nekoliko jutara. Tek sada sam svjestan šta smo moji drugovi i ja napravili za ovaj narod. Ponosan sam i drago mi je što smo ovu državu učinili sretnom i ponosnom. Selektor Vedran Bosnić kada je okupio i preuzeo kormilo reprezentacije prije dvije godine, jasno je pokazao šta želi i kako želi da igra ova mlada reprezentacija. Napravljena je smjena generacije i vidno je pokazano kako reprezentativci dišu jedan za drugog. Ja sam sa svima u dobrim odnosima, sa svima se čujem, najviše sam u kontaktu sa Čamparom, Pašalićem, Atićem, Sulejmanovićem…“, kaže Kamenjaš na početku razgovora za Faktor.

Rođen je 17. januara 2000. godine, a dolazi iz malog mjesta Dabravine u općini Vareš. Košarku je zavolio gledajući igre Crnogorca Nikole Pekovića, na kojeg, kaže, dosta liči.

“Zovu me Kameni, a u Sarajevu me drugovi u klubu i raja oslovljavaju s nadimkom Kum. Osnovnu školu sam završio u svom rodnom mjestu u Dabravinama, a srednju Elektrotehničku školu u Brezi. Sa četrnaest godina sam počeo da treniram košarku, a zahvalan sam svom ocu Šefiku koji me je odveo na prvi trening košarke u Brezi. Majka mi se zove Amira, a četiri godine starija sestra Lejla. Sestra nije naklonjena sportu, prati samo mene i moje igre, a ponekad i neku fudbalsku utakmicu zbog muža Larisa Kevrića, koji je bio fudbaler, ali ga je povreda, nažalost, odvojila od terena, tako da nije napravio neku veću karijeru”, govori 20-godišnji košarkaš.

Osvrnuo se i na trenerska imena koja su ga usmjeravala i najviše mu pomogla u dosadašnjoj karijeri i afirmaciji na košarkaškom terenu.

Najveće zasluge za moj košarkaški razvoj sigurno pripadaju mom prvom treneru i mom ujedno najboljem drugu Eldinu Heriću. Tu je i predsjednik KK Koš Sejo Bukva, potom treneri iz Koša od kojih izdvajam trenera Enesa Numanovića koji mi je dosta pomogao da postanem ono što danas jesam. Klub Spars na čelu sa predsjednikom Nihadom Selimovićem i njegovim bratom, direktorom kluba Nerminom Sijamovićem, treneri Marko Trbić, Slobodan Kecman…, svi su oni tu uz mene da bih bio bolji igrač i razvijao se u pravom smjeru“, ističe Kenan.

U NBA omiljena ekipa su mu Lakersi, a od evropskih klubova voli da gleda utakmice Fenera.

“Fener pratim otkako je Željko Obradović vodio ekipu pa sve do danas. Malo sam se povukao od praćenja fudbala, ali volim Borussiju Dortmund. Od domaćih ekipa pratim Sarajevo. NBA je svakako san i cilj svakog mladog košarkaša koji počne da trenira košarku. Jednog dana bih volio da i ja budem dio najveće košarkaške lige na svijetu”, otkriva košarkaš.

Vareš, stari rudarski grad u Bosni i Hercegovini, iz čije okoline potječe Kamenjaš, u posljednje vrijeme je u žiži interesovanja zbog nalazišta zlata i srebra. Osim zlata, ovaj dio BiH domaćoj košarci je dao jednog zlatnog dečka.

“Ja bih prije rekao da sam istinsko zlato svog mjesta, Dabravina, pa onda općine Vareš i Breze, koji su najbliži gradovi. Neki govore da sam iz Breze, drugi da sam iz Vareša, ali ja uvijek kažem da sam iz Dabravina i ja svoje mjesto predstavljam u najboljem svjetlu i trudim se da tako i ostane. U Varešu jeste nalazište zlata, ali neki kažu da je zlato već došlo u vidu mene”, govori, između ostalog, Kamenjaš, a kompletan intervju za Faktor pročitajte NA OVOM LINKU.

kenan kamenjas
KOMENTARI

KOMENTARI