Sport Centar

Kalkulacije: Finci i dalje u najpovoljnijem položaju, ali sve se može promijeniti za dva dana

Visokom sinoćnjom pobjedom nad Fincima (4:1), naša nogometna selekcija se vratila u igru za plasman na Evropsko prvenstvo.

Kalkulacije: Finci i dalje u najpovoljnijem položaju, ali sve se može promijeniti za dva dana

Visokom sinoćnjom pobjedom nad Fincima (4:1), naša nogometna selekcija se vratila u igru za plasman na Evropsko prvenstvo.

No, kako smo ranijim rezultatima sami sebi zagorčali život, situacija u grupi J i dalje je veoma složena po Zmajeve.

Što se reprezentacije BiH konkretno tiče, kalkulacija je kristalno jasna. Ako želimo otići direktno na Euro 2020, moramo savladati i sva tri naredna protivnika – Grčku u gostima, Italiju u Zenici te sve zaključiti trijumfom u Lihtenštajnu.

Svaki drugi scenarij, pa i onaj u kojem ćemo u jednom od ta tri meča remizirati te osvojiti ukupno sedam bodova do kraja kvalifikacija, teško da može odgovarati izabranicima Roberta Prosinečkog.

Finska je i dalje u najpovoljnijem položaju, s obzirom da ima dva boda više (12) od Armenije i BiH (po 10 bodova), a već je odigrala obje utakmice protiv prvog favorita grupe, Italije (koja je sinoć i teoretski osigurala plasman na EP).

No, sve se može promijeniti u narednom kolu, koje se igra prekosutra.

Finska će u Turkuu ugostiti Armeniju i tu bi, kao što je sinoć konstatovao i selektor Prosinečki, remi najbolje “legao” našem nacionalnom timu. Uz eventualnu pobjedu u Atini, Zmajevi bi tada zasjeli na drugo mjesto u grupi J. Imali bi identičan bodovni saldo sa Fincima (13), ali i bolji omjer iz međusobnih susreta.

Najmanje bi nam odgovarala pobjeda Skandinavaca protiv Armenije, jer bi tada Finskoj preostali mečevi protiv Lihtenštajnaca i Grka, u kojima bi nosili ulogu favorita. Stoga se iskreno nadamo da do toga neće doći. Čak i pobjeda Armenaca u Finskoj djeluje kao bolja opcija, jer oni u zadnjem kolu gostuju Italiji…

No, u svakom slučaju, Zmajevi nemaju mnogo izbora. Samo devet bodova iz narednih utakmica dolazi u obzir. A ako budu igrali kao sinoć, to nije nemoguća misija…

Raspored do kraja u grupi J:

15. oktobar:

Grčka – BiH
Finska – Armenija
Lihtenštajn – Italija

15. novembar:

BiH – Italija
Armenija – Grčka
Finska – Lihtenštajn

18. novembar:

Lihtenštajn – BiH
Grčka – Finska
Italija – Armenija

TABELA GRUPE J

finskakvalifikacije za euro 2020robert prosinecki
KOMENTARI

KOMENTARI

Nek_komsiji_crkne_krava
Gost

Cim pocnu kalkulacije ako ovo ako ono, nema nista od toga. Sami smo se doveli u situaciju da pratimo rezultate drugih. Kao i ranije, ista prica.

Edinko
Gost
iSTINA ALI NE ZABORAVI DA JE svaki put NAMJESTENA GRUPA…RECI STA HOCES ALI TO I PTICA NA GRANI ZNA.ne mzioe se desiti da npt 3-4-5 ciklusa zaredom BiH igra protiv -Grcke,najpoganije repke iz trec e jakosne grupe,ili Belgije,Ili Kipra…Belgija npr..pogledaj i saam..VAZDA dobija NAJGOREG iz jakosne grupe 2, najgoreg iz jakosne grupe 3, najgoreg iz jakosne grupe 4 itd..kod nas je VAZDA obatno..mi MOZEMO lake igrati s Engleksom Francuskom Spanijom vec sa ovim levatima jer velike repke igraju FUDBAL a ove “male” koje udaraju, provociraju,pogano igraju..nije TO fudbal..nisu EUFA i FIFA lude sto “razdvajaju” velike klubove od ivuh “malih”…a istina… Čitaj više »
Nek_komsiji_crkne_krava
Gost

Nikad da se naucimo na vlastitim greskama. Vazda u prvom razredu osnovne skole.
I uvijek nam je drugi kriv osim nas samih. Sad su FIFA i UEFA jedni od krivaca.

@edinko
Gost

Prijatelju mi smo dobili najlaksu mogucu grupu od svih grupa. Niko nam nije kriv do mi sami tj. Kriminalni savez, los selektor i indolentni igraci koji nisu sila, ali sigurno bolji od 50% reprezentacija koje gotovo redovno idu na euro. Al’ to smo mi.

wpDiscuz