Sport Centar

Kalkulacije: Dinamo u teškoj situaciji nakon sinoćnjeg remija, bod u Italiji mnogo bi značio

Dvadeset godina navijači zagrebačkog DInama su evropska ispadanja doživljavali kao razočaranja, na odlasku sa stadiona moglo se čuti "Nikad više neću doći, dosta mi je toga", bacali su se kape, šalovi, derale ulaznice...


Kalkulacije: Dinamo u teškoj situaciji nakon sinoćnjeg remija, bod u Italiji mnogo bi značio

Dvadeset godina navijači zagrebačkog DInama su evropska ispadanja doživljavali kao razočaranja, na odlasku sa stadiona moglo se čuti “Nikad više neću doći, dosta mi je toga”, bacali su se kape, šalovi, derale ulaznice…

A suparnici koji su dramatično zatvarali Dinamu vrata Evrope kad se rodila nada da je baš to ta generacija koja može nešto napraviti bili su Salzburg, Šerif, Aalborg, Heerenveen, Timisoara, PAOK, Skenderbeu…

Prije 22 godina Dinamo je pretrpio najškokantnije ispadanje iz Europe. Nakon što je Ketsbaia zabio za 2:2 u 120. minuti i uveo Newcastle u Ligu prvaka, više od 30.000 navijača kući se sa stadiona razilazilo u tišinu kao pogrebna povorka. Tiho, utučeno, u nevjerici i šoku, ali bez imalo ljutnje, razočaranja, baš ponosni.

I nakon dva remija sa Šahtarom, uprkos nevjerovatno ispuštenom pobjedom nakon gola za 3:1 u 89. minuti, u povorci s Maksimira nisu se čule uvrede niti razočaranje.

“Dinamo je baš prava momčad i žao mi je njegovih igrača. Ali mi je drago što Hrvatska opet ima klupski nogomet na razini Lige prvaka ” ustvrdio je Darijo Srna.

I dodao da će grupa otvorena do kraja, da će se Šahtar, Dinamo i Atalanta do kraja boriti za drugi krug Lige prvaka. Hoće li zaista biti tako?

Teoretski, uoči zadnjega kola Manchester City i Šahtar mogu osigurati osminu finala. Dogodit će se to ako Šahtar pobijedi City na Etihadu, a Dinamo izgubi od Atalante, zato što je zbog više golova u gostima Šahtar međusobno bolji od kluba za koji nastupaju bh. reprezentativci Gojak i Hajrović. U tom slučaju u zadnjem bi kolu Modri spašavali plasman u Evropsku ligu.

Ako Dinamo, pak, pobijedi Atalantu, a City Šahtar, opet bi Ukrajincima u zadnjem kolu pobjeda kod kuće nad Atalantom bila dovoljna za prolazak, uz Dinamov poraz od Cityja.

I remi na San Siru Dinamu će biti dovoljan za evropsko proljeće, ali mogao bi biti čak i za drugi krug Lige prvaka. Uvjet je da Šahtar izgubi obje do kraja.

Dakle, s bodom Dinamo može prezimiti u Ligi prvaka, ali bez tog boda može ispasti iz Europe. Ako izgubi od Atalante, pobjeda Talijana u zadnjem kolu u Harkivu značilo bi da je Dinamo ‘out’.

Dakle, u slučaju poraza od Atalante, Dinamo ili ne smije izgubiti od Cityja ili Šahtar ne smije izgubiti kod kuće od Atalante.

Dakako, još od samoga žrijeba nagađa se kako će do decembra gurati drugi krug, pa i prvo mjesto, te bi zato Pep Guardiola u Maksimir mogao dovesti drugu ekipu i tako olakšati posao DInamu da osvoji bod ili tri.

TABELA GRUPE C

atalantamanchester citynkdinamoshakhtar
KOMENTARI

KOMENTARI