Sport Centar

Kako se vratio optimizam u redove šampiona: Atomski kvartet s Koševa ponovo jaše

Raznovrsna, kompaktna, nepredvidiva i ubojita. Tako se može opisati prošlosezonska atomska navala FK Sarajevo. Bordo tim je igrao najljepši fudbal i nije se znalo od koga u napadu prijeti veća opasnost za protivnički gol.

Kako se vratio optimizam u redove šampiona: Atomski kvartet s Koševa ponovo jaše

Raznovrsna, kompaktna, nepredvidiva i ubojita. Tako se može opisati prošlosezonska atomska navala FK Sarajevo. Bordo tim je igrao najljepši fudbal i nije se znalo od koga u napadu prijeti veća opasnost za protivnički gol.

Ove sezone, silom prilika, standardni navalni red Sarajeva prvi put skupa zaigrao je protiv Veleža.

Mersudin Ahmetović (14 golova, osam asistencija), Benjamin Tatar (12/10), Krste Velkoski (10/1), Amar Rahmanović (9/8) bili su ključni fudbaleri tima sa Koševa koji je osvojio šampionsku titulu. Od osnivanja Premijer lige, teško se sjetiti da je jedan tim imao toliko potentan navalni red koji se savršeno nadopunjavao i bio toliko efiksaan.

“Magični kvartet” jednostavno je bio nezaustavljiv. Čak i kada je protivnicima uspjevalo da uštopaju jednog od njih, za preostalu trojicu uglavnom nisu imali rješenja. Sarajevo je igralo dopadljivo i napadački, a golovi i asistencije pomenute napadačke četvorke jasno slikavaju koliko su moćni i raznovrsni bili.

U tome vjerovatno i leži glavni razlog što Sarajevo ove sezone ne djeluje tako ubjedljivo. Silne povrede i brojni kadrovski problemi, razbili su i navalni red. Gotovo nevjerovatno djeluje podatak da su Ahmetović, Tatar, Velkoski i Rahmanović tek u 17. kolu Premijer lige zaigrali skupa na utakmici protiv Veleža.

Odmah se to osjetilo u igri Sarajeva. Bordo tim je odigrao sjajno prvo poluvrijeme u Mostaru, možda i najbolje ove sezone, u kojem je kreirao veliki broj prilika. Pitanje pobjednika su mogli riješiti mnogo ranije, ali ipak su došli do tri velika boda koja će im osigurati dodatni mir i određeni komfor pred predstojeći gradski derbi. Velkoski i Tatar su pogađali, Ahmetović i Rahmanović su asistirali (izboreni penal računa se kao asistecnija op.a.) i još jednom su potvrdili da su udarna snaga ove ekipe.

Trebala je polovina šampionata da zaigraju skupa. Uvijek je barem jedan falio. Htjeli to neki priznati ili ne, njihovi izostanci, pored svih ostalih kadrovskih problema u ekipi Sarajeva, bili su dodatni hendikep. Protiv Veleža se vidjelo koliko se dobro razumiju, kako su uigrani i kakav indivudalni kvalitet posjeduju. Jednostavno, daju dimenziju više napadu koševskog ligaša.

Prošle sezone napadački kvartet Sarajeva postigao je ukupno 45 ligaških golova, od ukupno 68 koliko je tim sa Koševa dao u šampionskoj sezoni. Samo kada bi to spomenuli bilo bi dovoljno, ali još fascinantnije zvuči podatak da su Ahmetović, Tatar, Velkoski i Rahmanović prošle sezone bili efikasniji od deset ekipa u prvenstvu. Samo je Zrinjski, sa 46 golova dao više golova od njih.

Sarajevo je prošle sezone izgubilo samo jednom kada je udarna četvorka bila u navalnom redu. Desilo se to u Tuzli protiv Slobode, kada su čak i vodili golom Rahmanovića, ali Tuzlaci su u nastavku napravili preokret (2:1). Istina, zajedno su bili i na terenu u porazu protiv GOŠK-a (1:0), ali tada je Rahmanović igrao nešto povučenije u veznom redu.

Formacija koševskog kvarteta profilisala se u istaknute soliste sa impozantnom statistikom. Dugo se na Koševu čekalo da ponovo zajedno “zasviraju”. Njihove majstorske, individualne dionice, oplemenjuju igru Sarajeva. Sa njima u sastavu, šampionska titula ponovo je glavni lajtmotiv…

FK SARAJEVO

amar rahmanovicBenjamin Tatarfksarajevokrste velkoskimersudin ahmetovic
KOMENTARI

KOMENTARI

Nera
Gost

Supak pitarski, sto nisi napisao na koi nacin ” jasu ” . Supcino pitarska

Nera paćenik
Gost

Nera, odlika primitivca je vrijeđanje. Idi kući pa tersaj… cmok

East side
Gost

Još da ugazimo smradove iz Zvorničke i da stavimo tačku na polusezonu 👍

Mojne
Gost

Ne rise Nera

wpDiscuz