Sport Centar

Kako se uništavao Čelik: Na Bilinom polju čeka se spasilac, čovjek drugačiji od Olguna

Teško je biti navijač Čelika u posljednje vrijeme. Treba zaista imat jak želudac kako bi se provarilo sve što se ovih dana dešava u vezi zeničkog kluba.

Kako se uništavao Čelik: Na Bilinom polju čeka se spasilac, čovjek drugačiji od Olguna

Teško je biti navijač Čelika u posljednje vrijeme. Treba zaista imat jak želudac kako bi se provarilo sve što se ovih dana dešava u vezi zeničkog kluba.

Da se razumijemo, situacija na Bilinom polju godinama nije sjajna, ali dojam je da će sav taj turobni period biti mačiji kašalj za kolaps koji se tek očekuje.

Najava katastrofe desila se krajem prošle sedmice, nakon što je Aydin Olgun saopštio da podnosi neopozivu ostavku na mjesto predsjednika Upravnog odbora NK Čelik.

I nije uopšte strašna vijest to što je turski investitor, čija su ulaganja u zenički klub ionako upitne količine, najavio odlazak. Jezivo je ono što je izrekao, a još gore su zaparale uši reakcije koje su uslijedile.

Elem, da probamo sumirati. Olgun je osuo paljbu po svima koji su u bilo kakvom dodiru sa Čelikom, od rukovodstva do igrača, zatim je “opleo” po Gradu Zenici, gradonačelniku, direktoru stadiona Bilino polje, pa čak i Nogometnom savezu BiH.

Tvrdi da je prevaren, jer je valjda očekivao da Grad Zenica i pored svih drugih obaveza koje je već preuzeo (dosad platio više od 250.000 KM poreskog duga umjesto kluba, kao i mnoge druge troškove) nastavi umjesto njega finansirati klub. Također je, izgleda, očekivao i da igrači uredno dolaze na treninge i ginu na terenu dok svakog četvrtog ili petog mjeseca dobiju po dio plate.

Država bi, po Aydinu Olgunu, trebala tolerisati višemjesečno neplaćanje doprinosa i pritom nuditi jedan za drugim reprogramom. Stadion bi se isto sam od sebe trebao održavati, jer ni to nije njegova obaveza kao većinskog investitora u klub koji svakodnevno koristi Bilino polje.

Šlag na tortu su optužbe na račun osoba koje je upravo on instalirao na rukovodeće pozicije u NK Čelik, Erhana Sumbula Effea i Zaima Mujezinovića. Eto, oni su krivi, što su izigrali njegovo povjerenje, a on nema nikakve odgovornosti što ih je uopšte postavio na te funkcije.

Olgun je sve začinio konstatacijom kako se u roku od dvije godine zaljubio do ušiju u klub, Zenicu i navijače. To bi, kao, trebalo poslužiti kao motiv kada ga sutra neko upita šta je uopšte bio cilj njegovog ulaska u Čelik pod egidom ambicioznog investitora.

Naravno, poslije ovih tirada Turčina, uslijedile su žestoke reakcije igrača i vrlo precizno iznesene činjenice koje se itekako podudaraju kada se govori o neisplaćenim primanjima. Nije ostao dužan ni Grad, koji je čak plaćao i neke obaveze koje je Olgun deklarativno preuzeo na sebe.

Isplivale su i mučne priče iz hodnika Bilinog polja, tamo gdje su tumarali oštećeni uposlenici koji također mjesecima nisu vidjeli marke.

Čelik je u vrijeme vladavine Aydina Olguna, nema sumnje, postao ekonomska noćna mora i klub na rubu opasnog diletantizma.

Njegova opravdanja na nivou razmaženog derišta svode se na neinformisanost. Nije znao da će biti otkazana utakmica protiv Željezničara na Grbavici zbog ogromnih dugova, isto kao što, valjda, nije znao ni gdje nestaje novac koji on, navodno, uredno šalje. Bio je šokiran, kaže. Predsjednik koji nema pojma šta se dešava u njegovom klubu, zanimljivo.

I poslije te epizode, nekim čudom, novac nije dolazio, a Olgunu i dalje nije padalo na pamet da, poučen prethodnim iskustvom, provjerava šta se dešava sa njegovim ulaganjima?

Kakav naivac. Ali ipak dovoljno lukav da shvati kako su igrači kojima se sada duguje poprilična svota potpisivali – lažne ugovore?! Možemo i to razjasniti. Ako Komisija za licenciranje NSBiH ili FIFA utvrde da su ugovori validni i da se nogometašima trebaju isplatiti dogovorena sredstva, tu je kraj svake priče.

Olgun može bacati dimne bombe koliko hoće, ali činjenica da fudbaleri nisu dobili zarađeni novac potvrđena je od onih koji o tim stvarima odlučuju na najvišem nivou i temeljito provjeravaju svaki dokument. Mišljenje Turčina koji je i u svojoj zemlji imao zanimljivih epizoda sa sudskim organima potpuno je irelevantno.

No, kako god, Aydin Olgun je odlučio prekinuti mučenje. I sve su prilike da će se ionako izvući iz košmara koji je kreirao. Jednostavno je iskopčao klub iz svoje utičnice i odjednom ne želi imati ništa s Čelikom. Iza sebe ostavlja potpuni mrak i još mnogo toga što tek treba rasvijetiliti.

Interesantno je da u silnim reakcijama nema nikoga ko će podržati Olgunove riječi. Osamljenost ipak nije dokaz da čovjek nije u pravu, rekao bi Krleža, ali protiv turskog investitora stoje činjenice jasne kao odraz na površini jezera.

Bol i muka ostaje onima koji klub zaista vole. Po kiši i vjetru što dolaze na Bilino polje. Ljubav prema crno-crvenoj boji zaslijepila ih je do te mjere da su počeli vjerovati u lažne proroke, da se zaista može desiti da inozemni ulagač donese kofere s milionima i bez ikakvog jasnog plana tek tako ubrizgava kapital, samo zato što je, eto, zavolio grad rudara u jednoj zemlji na brdovitom Balkanu.

Vrijeme je da se konačno upitaju zbog čega je zaista sve to obećavao i šta je radio u Čeliku… I da malo proguglaju o njegovoj prošlosti. Dovoljno je spojiti tačkice.

Sve ono što se dalje bude dešavalo sa Turčinom, u svakom slučaju, sigurno neće rastjerati oblake iznad Bilinog polja. Tamo se čeka spasilac, grozničavo. On je potreban ovog časa, kasnije će biti prekasno. Čovjek koji bi trebao biti sušta suprotnost Olgunu. Neko ko zna šta je Čelik, čije boje su mu krasile djetinjstvo. Neko ko razumije fudbal, a ne samo novac. Neko domaći.

Čeliku trebaju Zeničani. Tuđe sunce ih neće grijati. To su sada valjda shvatili.

aydin olgunbilino poljenkcelik
KOMENTARI

KOMENTARI

Zenica
Gost

Treba ipak svima biti jasno da Olgun nije jedini krivac,ali svakako jeste najodgovorniji zbog novih dugova koji su se itekako nagomilali…A to šta je on htio postići sa svojom ulogom u Čeliku posebna je priča,samo sigurno ne časna i poštena

Rajvosa
Gost

Krivi su i lopovi oko njega koji su mu izvlacili pare.

wpDiscuz