Sport Centar

Kako privući pažnju potencijalnih sparing partnera: Pripreme klubova u BiH imaju perspektivu

Pandemija korona virusa poremetila je planove bh. klubova - u prvom redu premijerligaša, koji su se za početak i nastavak sezone ranije uglavnom pripremali van granica naše zemlje, a ovoga puta silom prilika pripreme su morali obaviti većinom u BiH.

Kako privući pažnju potencijalnih sparing partnera: Pripreme klubova u BiH imaju perspektivu

Pandemija korona virusa poremetila je planove bh. klubova – u prvom redu premijerligaša, koji su se za početak i nastavak sezone ranije uglavnom pripremali van granica naše zemlje, a ovoga puta silom prilika pripreme su morali obaviti većinom u BiH.

Treneri uglavnom ističu zadovoljstvo obavljenim poslom, te će biti zanimljivo vidjeti kako će se novonastala situacija reflektovati na izadnja naših predstavnika u novoj sezoni, prije svega kroz evropske mečeve koji se bliže i da li će kaskati u određenim segmentima u odnosu na ranije pripremne periode.

Pitanje zašto se klubovi iz naše zemlje odlučuju pripremati van granica BiH nije novo, ali ovoga puta moglo bi biti upotpunjeno i saznanjem da li je i kolika eventualna razlika između priprema na domaćem tlu i vani.

Jasno, postoji niz faktora i pogodnosti koji bh. klubove “tjeraju” da se odluče na pripreme u inozemstvu, makar to bilo i kod najbližih komšija ili regionu.

Odlični smještajni kapaciteti koji omogućuju boravak više ekipa na jednom mjestu, zatim prilično luksuzni hoteli sa all-inclusive sadržajima koji podrazumijevaju dodatne terene sa vještačkom travom, sportske dvorane, preko teretana, bazena, spa-centara, do najmanjih sitnica poput pranja opreme.

Tako timovi dobivaju prave uslove za treniranje i njihovo je da potpuno i isključivo budu fokusirani samo na rad.

S druge strane, u takvim fudbalskim oazama klubovi uvijek računaju i na sistem ponude i potražnje, jer se na malom prostoru sjati desetine ili stotine fudbalera, koji svakog trenutka mogu zapasti za oko skautima kojih ne manjka.

Iako većinom skupo plate pripreme, između 20.000 i 50.000 eura, brojni klubovi, pogotovo iz siromašnijih zemalja poput BiH u tome vide i dugoročno isplativu investiciju – u nadi da će neko od njihovih igrača privući pažnju među brojnim emisarima bogatijih timova.

Sve to opravdani razlozi odlaska na “viđenije” destinacije, pogotovo u zimskom periodu kada i vremenski uslovi u ovim krajevima nisu adekvatni za odigravanje mečeva.

Ipak, među našim klubovima gotovo je jedinstven stav da je glavni razlog odlaska na pripreme vani – mogućnost odigravanja utakmica sa jačim rivalima.

Uglavnom su to ekipe solidnog kvaliteta iz Rusije, Ukrajine, Kazahstana, nerijetko i sa ovih prostora i mečevi protiv njih smatraju se kao relevantan pokazatelj forme i snage u datom momentu.

U tome vjerovatno i leži najveći uzrok nemogućnosti da se bh. klubovi zadrže na domaćem tlu tokom pripremnog perioda. Jednostavno, nemaju dovoljno adekvatnih protivnika.

Primjer za to je i FK Sarajevo koji je kompletne pripreme odradio u Trening centru Butmir koji posjeduje i FIFA Pro certifikat, a koji koriste i reprezentativne selekcije.

Tri terena, od kojih su dva sa prirodnom i jedan s umjetnom travom, nude mogućnost treniranja u odličnim uslovima i aktuleni prvak po tom pitanju ne može se požaliti, ali protivnici na pripremama mahom su bili federalni ligaši koji su uglavnom služili samo za istrčavanje.

Možda je to bio i svojevrstan plan stručnog štaba FK Sarajevo, tempiranjem forme za Evropu, a imajući u obzir da će do nastupa u Ligi prvaka odigrati četiri takmičarska meča u Premijer ligi. Bilo kako bilo, Bordo tim gotovo da nije imao adekvatnog rivala tokom priprema i u upitnoj formi dočekuje početak šampionata.

Slično bi se moglo konstatovati i za ostale klubove. Izuzev Veleža koji je ciljano birao jake rivale iz PLBiH, donekle Željezničara i Tuzla Cityja, ostali su uglavnom formu brusili protiv niželigaša.

Klubovi iz manjeg bh. entiteta pripremali su se na Zlatiboru kroz utakmice protiv srbijanskih timova, što je i ranije bila njihova ustaljena praksa i nisu se previše udaljili od ranijeg koncepta.

Oni koji su ostali u BiH kažu da su zadovoljni uslovima u kojima su trenirali, a da li će to u i u budućnosti biti realna i dovoljno dobra opcija za domaće klubove, zavisi i od strateškog pristupa države prema ovome nedovoljno razvijenom obliku turističke ponude.

Fudbaleri Širokog tokom kanu safarija na rijeci Trebižat

Jedno je sigurno – s obzirom na mnoga prirodna bogatstva i resurse, za pripreme na bh. tlu postoje široke mogućnosti i perspektive.

Naša zemlja posjeduje brojne, ali još uvijek nedovoljno razvijene kapacitete u grani sportskog turizma, koji bi uz jasan plan i strategiju mogli ponuditi idealne uslove za pripreme sportskih kolektiva i vrunskih sportista.

“Za ovo kratko vrijeme mogao sam da se uvjerim da su uslovi u Stanišićima na vrhunskom nivou. Imamo nekoliko terena na raspolaganju, fitnes salu, SPA i velnes centar, ogroman hotelski kompleks. Vjerujte mi da tako nešto nisam vidio ni u Francuskoj. Kada gledate na mapi svijeta, Bosna i Hercegovina djeluje sićušno, ali je riječ o jednoj divnoj zemlji, sa divnim ljudima koji su ponosni na svoju kulturu i tradiciju. Ako nastave ovim putem, imaju još mnogo prostora za napredak“, izjavio je nedavno bivši nigerijski reprezentativac Uzoenyi Ejike, koji je na proljeće boravio u FK Zvijezda 09.

Kada bi lokalne zajednice i nadležne institucije shvatile brojne benefite koji nam se pružaju i u saradnji sa klubovima dodatno unaprijedile infrastrukturu, sigurno i bh. premijerligaši ne bi više imali potrebe da odlaze vani na pripreme.

U posljednje vrijeme realizovani su određeni projekti i postoji nekoliko destinacija koje našim klubovima nude kvalitetne terene i određene sadržaje, ali suština priče je privući pažnju inostranih klubova i sportista.

Tek bi prisustvo potencijalnih sparing partnera značilo da se zaista u BiH mogu obaviti kvalitetne pripreme. To bi morali pratiti i odgovarajući smještajni kapaciteti – što znači da su hoteli u stanju primiti više timova u isto vrijeme, uz gradnju dodatnih fudbalskih terena i dvorana, te neophodnih popratnih sadržaja koji nam nedostaju.

Za sportske kolektive od iznimne važnosti je da ekipa nekoliko nedjelja “živi zajedno” i na taj način jača timski duh, za što naši klubovi i nemaju toliko mogućnosti kroz puko odigravanje utakmica u vlastitim kampovima i terenima. Sarajevo je zbog toga nekoliko dana provelo u karantinu u Tarčinu…

Sve su to detalji o kojima se mora razmišljati i obratiti pažnja kada govorimo o nedostacima i mogućnosti unaprijeđenja infrastrukturalnih sadržaja.

Za početak, umjesto gostovanja u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori ili Makedoniji naši klubovi bi mogli biti domaćini njihovim timovima. Interesa ne manjka ni sa Bliskog istoka gdje blagonaklono gledaju ka BiH i već su najavili dolzak na pripreme idućeg mjeseca, a među šeicima i bogatim vlasnicima možda se kriju i potencijalni investitori.

Dolazak inostranih timova, sportista i sportskih radnika pozicionirao bi i BiH među poželjne destinacije za pripreme.

Bio bi to i veliki podsticaj za cjelokupnu privredu i ekonomski razvoj, ali bez planskog djelovanja države sve se svodi na pojedine entuzijaste koji imaju viziju.

Bez strateškog i dugoročnog plana neće biti ni napretka. U ovu problematiku morala bi se uključiti i država, jer efekti takvog rada spojili bi ljude i kreirali nova partnerstva.

Veliki podsticaj na taj način dobio bi i lokalni sport, bez kojeg nema ni infrastrukture, a samim time niti temelja za razvoj sporta.

Tako bi i našoj djeci omogućili rad u infrastrukturalnim uslovima koji će ih podići na viši nivo, a domaći sportisti i klubovi više ne bi imali potrebu da idu van zemlje kako bi dobili prave uslove za treniranje

fkboracfkkrupafkmladostdkfkolimpikfksarajevofkslobodafkvelezfkzeljeznicarhskzrinjskinksirokibrijeg
KOMENTARI

KOMENTARI