Sport Centar

Kako Koševo može postati stadion treće kategorije: Ključna je volja čelnika NSBiH

Posljednja zbivanja u vezi stadiona Asim Ferhatović Hase, odnosno nemogućnosti da FK Sarajevo svoje domaće utakmice od trećeg pretkola Evropske lige igra na travnjaku Koševa, ponovo je pod reflektore javnosti stavio oskudnu infrastrukturu na našim fudbalskim objektima.

Kako Koševo može postati stadion treće kategorije: Ključna je volja čelnika NSBiH

Posljednja zbivanja u vezi stadiona Asim Ferhatović Hase, odnosno nemogućnosti da FK Sarajevo svoje domaće utakmice od trećeg pretkola Evropske lige igra na travnjaku Koševa, ponovo je pod reflektore javnosti stavio oskudnu infrastrukturu na našim fudbalskim objektima.

Zvuči kao neslana šala, ali je paradoksalno da najveći stadion u državi ne ispunjava uvjete za takozvanu treću kategoriju, a pogotovo je poražavajuća činjenica da nigdje u BiH nema ni stadiona četvrte kategorije, na kojem bi se mogle igrati utakmice grupne faze evropskih kupova.

Priča o neuslovnim bh. stadionima zapravo počinje i završava upravo sa Koševom. Dok je to bio dom nogometne reprezentacije BiH, postojala su i određena ulaganja. No, s odlaskom Zmajeva na Bilino polje, stadion Asim Ferhatović Hase preko noći je dobio maćehinski tretman. Prije svega, u Nogometnom savezu BiH.

Pokazalo se da Općina Centar, kao vlasnik objekta, nije u stanju sama se izboriti sa zubom vremena i kontinuirano ulagati u Koševo, što je zapravo neophodno kako bi ovaj betonski mastodont držao korak sa rastom evropskih standarda i prohtjeva UEFA-e.

Danas stadion Asim Ferhatović Hase pripada drugoj kategoriji, i na njemu se mogu odigrati tek prva dva pretkola Lige prvaka i Evropske lige, što je žalosna sudbina nekadašnjeg kolosa na kojem su svojevremeno otvorene Olimpijske igre te održani brojni drugi veličanstveni sportski događaji. Ukoliko se na bilo koji način ne pretvori u leptira i pređe u treću kategoriju, izvjesno je da će Koševo praktično polako postajati groblje slonova.

Spas je, dakle, u neophodnoj modernizaciji. A to uopšte, iako se u javnosti stvara suprotan dojam, nisu astronomska ulaganja, barem ukoliko uzmemo u obzir koliko je novca potrošeno na neke druge projekte za koje je Nogometni savez BiH dobijao sredstva od Evropske fudbalske asocijacije.

Dakle, kako bi stadion Asim Ferhatović Hase bio u trećoj kategoriji, za početak treba promijeniti travnjak i ugraditi grijače. Zatim treba postaviti brojčanike na ulazima u objekat, natkriti tribinu za predstavnike medija (gdje može stati najmanje 100 osoba), osigurati barem 25 novinarskih stolova te na koncu napraviti adekvatnu prostoriju za održavanje press-konferencija. Podrazumjeva se i modernizacija komunikacijske infrastrukture, s kvalitetnom internet-konekcijom.

I to je to, za početak. Sve košta svega nešto više od dva miliona eura. Sama Općina ipak ta sredstva, barem zasad, ne može izdvojiti. Klubu se također to ne isplati, kao ulaganje u objekat koji uopšte nije u vlasništvu FK Sarajevo.

Ostaje – Nogometni savez BiH. Čelnici bh. kuće fudbala bi svakako trebali istražiti mogućnosti i eventualno aplicirati UEFA-i i FIFA-i, koji redovno finansiraju projekte unapređenja sportske infrastrukture. Dali su sredstva za modernizaciju Bilinog polja i Grbavice, nema razloga da to ne učine i po pitanju Koševa.

Možda zvuči preoptimistično, ali kada bi eventualno bili započeti novi radovi, ne bi bilo nemoguće od Koševa napraviti i stadion četvrte kategorije, ako već ne želimo da naši klubovi, nakon što jednog dana konačno osiguraju plasman u grupnu fazu, svoje domaće utakmice igraju po Zagrebu i Beogradu.

Ključna je, dakako, i volja. Rukovodstvu NSBiH nije nedostajalo elana kada su od UEFA-e (devet miliona KM) i FIFA-e (jedan milion KM) zatražili novac za novu zgradu na Bulevaru Meše Selimovića. Kad bi se s podjednakim žarom borili za Koševo…

fksarajevoolimpijski stadion asim ferhatovic hase
KOMENTARI

KOMENTARI

Sucur
Gost

Sarajevo bi stadion a da ne ulaže ni marke,još dali imate AFH,vratiti stari naziv stadiona Koševo renovirati ga i pustite sve koji nemaju stadion da igraju tu Evropske utakmice.

F. K. Sarajevo
Gost

comment image&ehk=A6VIz%2f%2b9CWzs0XDKWmm9eg

Jux
Gost

Može li slučajno uložiti u Mostar

wpDiscuz