Sport Centar

Kad sportisti okončaju karijeru: Evo kako se Džeko, Ibričić i ostali spremaju za penziju

Nekada su bili ambasadori sporta svoje zemlje i zadovoljavali se mrvicama sportske slave. Generacije jugoslovenskih nogometaša iz vremena Beare, Stankovića, Čajkovskog, Šekularca, Zebeca, Bobeka, Vukasa, Katalinskog ili košarkaških legendi Daneua, Koraća, Đerđe, Plećaša, Tvrdića... imale su privilegije da ih vole mase i poštovanje države, obično izraženo u obezbjeđenju državnih stanova kao takozvanih izuzetnih sportista.

Kad sportisti okončaju karijeru: Evo kako se Džeko, Ibričić i ostali spremaju za penziju

Nekada su bili ambasadori sporta svoje zemlje i zadovoljavali se mrvicama sportske slave. Generacije jugoslovenskih nogometaša iz vremena Beare, Stankovića, Čajkovskog, Šekularca, Zebeca, Bobeka, Vukasa, Katalinskog ili košarkaških legendi Daneua, Koraća, Đerđe, Plećaša, Tvrdića… imale su privilegije da ih vole mase i poštovanje države, obično izraženo u obezbjeđenju državnih stanova kao takozvanih izuzetnih sportista.

No, to je bilo predtržišno vrijeme. Dok je bilo slave, bilo je i života. Većina njih je ostala na tim “početnim” položajima, jer, naprosto, “takva su bila vremena”.

Najbolji primjer tog vremena mogao bi biti Vladimir Beara, u svoje vrijeme, 50-tih godina prošlog stoljeća, najbolji golman svijeta. Za ženidbu je nagrađen od Hajduka s tadašnjih 1.000 dinara, protivrijednost pečenog janjeta, a tokom karijere znao je biti i gladan. Iako je igrao u Crvenoj zvezdi, pa i u Njemačkoj, sve je to bio “goli amaterizam”.

“Da sam se rodio 20 godina kasnije, u vrijeme Olivera Kahna, koji je zaradio 250 miliona, ja bih mogao dobiti duplo više”, izjavila je svjetska nogometna legenda, čije su odbrane na golu poređene s onim od slavnog Sovjeta Lava Jašina.

Današnji sportisti ove regije svjetske su marke u nogometu, košarci, tenisu… Izuzetan status u sportu najviše duguju sebi samima, a zarade su im ogromne.

Al Jazeera u svom tekstu kao dobar primjer navodi Edina Džeku i Senijada Ibričića, koji su vlasnici mnoštva nekretnina i objekata.

Edin Džeko je jedan od mnogih koji zarađeni kapital nastoji oploditi kupovinom nekretnina. Poznato je da je u centru Sarajeva kupio zgradu Šipad komerca, stan u Ferhadiji, kuće na Poljinama. U Hrvatskoj Džeko je u dubrovačkom hotelsko-turističkom naselju Babin kuk kupio vilu.

Zanimljivo je da je s prijateljem i kumom, bivšim bh. reprezentativcem Senijadom Ibričićem, izgradio turistički objekat u Grljevcu kod Splita. Riječ je o zgradi sa šest stanova, koji su, kako je objavljeno, brzo prodati.

Ibričić u Sanskom Mostu ima kafić i balon-dvoranu, u kojoj djeluje dječija nogometna akademija, koju vode njegovi nekadašnji nogometni prijatelji i članovi porodice.

Nastavak teksta Al Jazeere Balkans pročitajte na SLJEDEĆEM LINKU.

al jazeera balkansivan metlicicivano baliclav jasin
KOMENTARI

KOMENTARI