Sport Centar

Kad je bakljada gora od veličanja ratnih zločinaca: Ko je ovdje lud?

Na svojoj sjednici održanoj dana 29.11.2017.g. Disciplinska komisija FS BiH (DK NSBiH) je izrekla kazne između ostalog i FK Borac, FK Željezničar i FK Sarajevo. Sva tri kluba su kažnjena zbog ''slabe organizacije utakmice i upotrebe veće količine pirotehničkih sredstava''. Borac je kažnjen (ovo napominjemo samo da bi naši čitaoci shvatili ozbiljnost počinjenog prekršaja) jer upotrebom pirotehničkih sredstava poruzrokovan i prekid igre! Banjalučki klub je za ove propuste kažnjen sa ukupnim iznosom od 7.700 KM!

Kad je bakljada gora od veličanja ratnih zločinaca: Ko je ovdje lud?

Da se DK NSBiH ne šali, svim ljudima koji prate fudbala u našoj zemlji, (a i onim normalnim) je postalo jasno, kada je FK Željezničar izrekla kaznu od 7.500 KM zbog upotrebe veće količine pirotehničkih sredstava od strane navijača ovog kluba na utakmici protiv FK Sarajevo. Srećom pa nije bilo prekida utakmice, sigurno je da bi (kako smo vidjeli na primjeru FK Borac) ova kazna bila i mnogo rigoroznija. Srećom po Plave do toga nije došlo.

Ipak, najgore je prošao FK Sarajevo. Zbog ponašanja svojih navijača na utakmici protiv FK Željezničar (pazi sada: upotrebe pirotehnike), kao i zbog loše organizacije utakmice protiv FK Mladost, ovaj klub je kažnjen sa ukupnih 10.000 KM! Razumijemo Komisijo! Dva prekršaja jedan za drugim, još upotreba pirotehnike, sasvim opravdana kazna.

A onda danas vijest da su Zrinjski i Široki Brijeg kažnjen za podršku ratnim zločincima. Krenimo redom. Prema za sada dostupnim informacijama, Široki Brijeg je kažnjen jer su njegovi navijači na dvije utakmice protiv FK Željezničar iskazali svoju podršku osuđenim ratnim zločincima.

Zrinjski je, koliko je za sada poznato, kažnjen sa 8.500 KM jer su njegovi navijači iskazivali podršku ratnim zločincima na utakmici protiv Viteza. Široki Brijeg je za veličanje ratnih zločinaca na jednoj utakmici odigranoj protiv FK Željezničar kažnjen sa 2.500 KM, a za isti prekršaj na drugoj utakmici, protiv sarajevskog tima, sa 5.000 KM. Nakon ovoga, a o čemu smo već pisali, Široki Brijeg je na svojoj facebook stranici objavio vijest o kazni i pritom, onako idiotski, ponovi slogan zbog kojeg su kažnjeni njegovi navijači. Da ne ostane nejasno i Široki Brijeg je ovim činom iskazao svoju podršku osuđenim ratnim zločincima ili se barem čini da jeste, pa se nadamo da će se i ovim baviti DK NSBiH.

Znači, prema razumu (?) DK NSBIH za veličanje ratnih zločinaca na dvije utakmice, jednaka je kazna kao i za upotrebu pirotehnike (od strane navijača FK Željezničara) na jednoj utakmici! Doduše, Manijaci su upotrijebili veću količinu pirotehnike. Za veličanje ratnih zločinaca na dvije utakmice, Širokom je izrečena manja kazna nego FK Sarajevo za lošu organizaciju jedne utakmice i upotrebu pirotehničkih sredstava od strane navijača ovog kluba na drugoj utakmici.

Da nastavimo? Nema potrebe.

Kako bi ogolili ovu priču, moramo pojasniti da društvo, država ili neka organizacija (npr. NS BiH u ovom slučaju), kaznenim odredbama štite one vrijednosti koje su im najznačajnije. Dakle, što je bitnija vrijednost, to je već kazna za povredu te vrijednosti, pa npr. Krivični zakon propisuje veću maksimalnu kaznu za ubistvo, nego za krađu. Također, svrha kažnjavanja je i u prevenciji, tj. uticaj na počinoca i druge da ubuduće ne čini zabranjena djela. Sada, kada ove prilično jasne i svim pojmljive principe stavimo u kontekst kaznih izrečenih Zrinjskom i Širokom Brijegu, ne možemo da se na zapitamo: Ko je ovdje lud?

Ako odemo samo malo u prošlost, sjetit ćemo se da je zbog nacionalističko divljanja navijača Širokog Brijega tokom uzvratne finalne utakmice Kupa BiH protiv FK Sarajevo, ovaj klub kažnjen sa novčanom kaznom od 25.000 KM i sa 7 utakmica bez prisustva publike. Malo nakon toga, Apelaciona komisija FS BiH je umanjila kaznu Širokom Brijegu, te kaznu od sedam utakmica bez prisustva publike snizila na jednu utakmicu bez prisustva publike, te dvije utakmice na kojima je zatvorena sjeverna tribina stadiona Pecara. U kontekstu veličanja ratnih zločinaca od strane navijača Širokog Brijega, nesporno je da kazna izrečena za nacionalističko divljanje na utakmici nije uticala na navijače ovog kluba. Da stvar bude još gora, i klubu sa Lištice sve dosada izrečene kazne nisu spriječile da perfidno istaknu parolu kojom se podržavaju ratni zločinci na svojoj Facebook stranici.

Koje vrijednosti štiti DK NSBIH? Koga to i kako vrijeđa bakljada, a koga i kako podrška ratnim zločincima? Zašto je gore upotrebljavati pirotehniku i slabo organizovati utakmicu, nego podržavati ratne zločince, osuđene između ostalog i zbog agresije na Bosnu i Hercegovinu?

Ne znamo, niti želimo da se upuštamo u analiziranje načina na koji se donose odluke unutar ove komisije, niti čime su članovi DK NSBiH bili motivirani i vođeni kada su odlučili kako su odlučili ili zašto sjednicu DK NSBiH nisu sazvali isti dan nakon utakmice između Širkog Brijega i Željeničara?

disciplinska komisijafksarajevofkzeljeznicarhskzrinjskinfsbihnksirokibrijegnsbih
KOMENTARI

KOMENTARI

FKZ
Gost

SAVEZ NAPOLJE!!!

Lilian Bellingshausen
Gost

Dobivam dobru plaću od kuće 1900-3800 / Dollers tjedan, što je nevjerojatno, prije godinu dana bio sam bez posla u strašnom gospodarstvu. Svima sam zahvalio Bogu, blagoslovljen ovim uputama, a sada mi je dužnost platiti naprijed i podijelitii gaa sa Svatko…

Evo što sam započeo …..>>>>>>>>>>>  www.BuzzCash3.Com  

UDARNA BRIGADA
Gost

…ma ne samo napolje, već doživotno na “goli otok” triba poslagat te foteljaše sime jim ..bem !!
Đubrad smrdljiva bi za vlastitu guzicu i ćaću svog izdala…ovoje dno dna, šta se ukupno dešava u FS!
A ustašama brate ova presuda za UDRUŽENI ZLOČINAČKI PODUHVAT sila ko BUDALI PLESKA👌
A jest pomisliše da su “nedodirljivi” 😂

⚜SLAVA⚜BOSNI⚜

Hej
Gost

Isti .urac

hamo
Gost

Fašistička bagra sjedi u savezu. Bosanci šute radi mira u kući. Ne treba nam mir, progovorite više, mater vam jebem u pičku

Madeline Kilburn
Gost

Plaćam 76 dolara svaki sat za rad kod kuće na mom računalu. Nikada ne bih zamislila da bih to mogla učiniti, ali moj dobar prijatelj zarađuje 16k / mjesečno tako što sam obavio taj posao, a ona mi je p0kazala kako.

Provjeri što radim ……➤➤➤➤  www.BuzzCash3.Com  

NKDZ
Gost

Rjecju i transparentom tesko nekog mozete ozlijediti, a bakljom, odnosno vatrom itekako, pa cak i dovesti u zivotnu opasnost.
Zato prestanite kmecati i pisati nebuloze.

struja
Gost

Savez je takodze na strani idiota,ili ???????

Juzni Bosanac(neki za to kazu Hercegovac)
Gost
Juzni Bosanac(neki za to kazu Hercegovac)

Toliko o “ugrozenosti latina” jer Latini jos od onog djubreta iz Orasja vladaju i fudbalom u nasoj zemlji…

Bas su”ugrozeni”!

Ebony Moorhouse
Gost

Plaćam 76 dolara svaki sat za rad kod kuće na mom računalu. Nikada ne bih zamislila da bih to mogla učiniti, ali moj dobar prijatelj zarađuje 16k / mjesečno tako što sam obavio taj posao, aa ona mi je pokazala kako….

Provjeri što radim ……..➤➤➤➤  www.BuzzCash3.Com  

Fedja
Gost

Mater im jebem latinsku teroristicku! Dokle vise glupe bosnje da sute? Sta jos trebaju da urade ustase da bi vi poceli raditi svoj posao?!?!?!

wpDiscuz