Sport Centar

Juventusova hemija: Odbrana koja donosi trofeje i krči put prema tronu Evrope

Postoji izreka da odbrana osvaja titule, a napadači kupe svu slavu. Međutim, ukoliko ove sezone Juventus konačno pokori Evropu, ta izreka će biti modifikovana, jer postoji odbrana koja osvaja i titule i kupi slavu, ali nedostaje joj ona najskuplje plaćena koja se nazire u Kardifu.

Juventusova hemija: Odbrana koja donosi trofeje i krči put prema tronu Evrope

Kamen temeljac svih uspjeha i trofeja Stare dame u prethodnih šest sezona, neprobojni zid, ove sezone djeluje jače i čvršće nego ikada.

Posebno u Evropi, u Ligi šampiona, gdje se greške ne praštaju i moraju se svesti na minimum. Šest uzastopnih mečeva bez primljenog gola, 621 minut u nizu nesavladanosti Buffona i devet od 11 utakmica u kojima su uspjeli sačuvati mrežu u najelitnijem fudbalskom takmičenju.

Odbrana Juventusa! Najubojitiji napadači današnjice Messi, Suarez, Neymar, Mbappé i Falcao zajedno su Buffonu postigli, slovom i brojem – nula (0) golova. Dvije ekipe koje su ove sezone kombinovano dale nevjerovatna 302 gola (Barcelona 156; Monaco 146), naišli su na odbrambeni zid koji nikada prije nije viđen. Na čelu sa najboljim golmanom svih vremena Gianluigijem Buffonom, koji je i u 39. godini prva jedinica svijeta, prekaljeni trio BBC (Barzagli – Bonucci – Chiellini) djeluje bolje nego ikada iako skupa imaju 97 godina!

Godine zajedničkog igranja stvorile su takvu hemiju među njima, da je svjedno da li igraju sa pet, četiri ili tri čovjeka u odbrani. Taktički neprikosnoveni, inteligentni, fizički dominantni, preiskusni i naučeni da pobjeđuju, nestvarno su fleksibilni i neprelazni u bilo kojem sistemu! Već sada se postavlja legitimno pitanje da li je odbrana Juventusa najbolja koju je fudbalski svijet ikada vidio?

Barzagli je, učeći prve fudbalske korake, igrao desnog beka, a njegova poniznost, čitanje igre i inteligencija od njega su napravili vrhunskog defanzivnog igrača, uvijek spremnog odgovoriti zadatku na bilo kojoj poziciji, što je pokazao i protiv Monaca.

Bonuccijeve tehničke sposobnosti, nekada karakteristične za vrhunske libero igrače poput Beckenbauera ili Sciree, omogućile su mu da zbog fenomenalnog pregleda igre postane najunikatniji i najtraženiji defanzivac današnjice, a po mišljenju mnogih stručnjaka i najbolji.

Chiellini je nekoliko sezona odrinirao kao lijevi bek prije nego je prekomadovan u sredinu gdje je ostvario svoj puni potencijal beskompromisnom igrom i fizičkom dominacijom (pitajte Ibrahimovića protiv kojeg stopera sa najmanje naigrao u karijeri).

Jednostavno, trio BBC svojim karakteristikama savršeno se dopunjuje i kompenzira individualne nedostatke. Kada se tome dodaju Dani Alves i Alex Sandro, tehnički i trkčaki moćni brazilski bekovi na obje strane, koji su se brzo adaptirali na Juventusov sistem koji ih je defanzivno disciplinovao, te dodatne opcije se klupe poput iskusnog Benatije, mlade nade Ruganija ili kaparisanog Caladre onda je jasno o kakvom savršenom mehanizmu je riječ.

A Gigi? O njemu ćemo posebno nekom dugom prilikom. Najbolji golman svih vremena, Juventusov Superman zaslužuje posebnu posvetu, ali ovoga puta kao osvajač Lige prvaka. Za veću prepreku postiže se veća slava, a za Juventus su ostale još samo dvije ili ako ćemo potpuno iskreno – jedna, ona najteža, protiv Reala. Kraljevi i onako nikada sami od sebe ne daju ništa, a od njih ono što hoćete – morate uzeti. Slava dolazi samo onima koji su o njoj uvijek sanjali…

andrea barzagligianluigi buffongiorgio chiellinijuventusleonardo bonucciliga prvaka
KOMENTARI

KOMENTARI