Sport Centar

Jelešković: Igrači u PLBiH u prosjeku trče približno kao u najkvalitetnijim ligama

Profesor Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu i aktuelni kondicioni trener FK Sarajevo Eldin Jelešković, bio je gost novog izdanja Sportskog magazina TVSA.

Jelešković: Igrači u PLBiH u prosjeku trče približno kao u najkvalitetnijim ligama

Profesor Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu i aktuelni kondicioni trener FK Sarajevo Eldin Jelešković, bio je gost novog izdanja Sportskog magazina TVSA.

Jelešković već dugi niz godina radi u bosanskohercegovačkom fudbalu kao kondicioni trener i osvojio je brojne trofeje. Radio je u Posušju, Željezničaru i Zrinjskom, te je u jednom navratu išao preko granice gdje je radio u 1. Augustu iz Anogole u stručnom štabu Dragana Jovića. U našoj zemlji osvojio je čak devet trofeja (četiri titule Premijer lige BiH i jedan osvojen Kup BiH sa Zrinjskim, te dvije titule Premijer lige i dva osvojena Kupa BiH sa Željezničarom).

Na početku ove sezone dobio je ponudu FK Sarajevo, te je postao dio stručnog štaba na čelu sa Husrefom Musemićem.

“Pojedinac u stručnom štabu ne može ništa napraviti bez dogovora sa svima. Mi se konstantno dogovaramo i nalazimo najbolja i najracionalnija rješenja kako do dođemo do što bolje forme igrača. Nemamo puno povreda, imamo kontinuitet u radu i Husref je na slatkim mukama oko izbora tima”, osvrnuo se na svoj novi angažman Jelešković.

Osim sa kolektivima, Jelešković već duži vremenski period radi sa vrhunskim sportistima poput Edina Džeke, Edina Višće, Damira Džumhura i mnogih drugih, a angažiran je i pri Nogometnom savezu BiH u Centru za edukaciju trenera. Već 15-ak godina lični je trener najboljeg bh. fudbalera Edina Džeke, te je pokušao objasniti “tajnu” njegovog uspjeha i dobre fizičke spreme.

“Edin je zreo igrač i on zna da racionalizuje svoju snagu i da svoje sposobnosti stavi u funkciju onoga što radi. Sarađujemo već nekih 15 godina, a sam stil igre u različitim ligama u kojima je igrao zahtjeva i različite performanse. U Njemačkoj je stvorio bazu da igra na vrhunskom nivou, a u Engleskoj je imao manji broj treninga i veći broj utakmica, koje su faktički predstavljale najjače treninge. Edin mi je rekao da smatra da je italijanska liga najteža, s obzirom da se igra tvrd, odbrambeni fudbal, gdje su defanzivci vrlo agresivni i za to treba imati kvalitetnu adaptaciju, a njegove izvedbe najbolje govore kako se adaptirao”, jasan je Jelešković.

Jedan od najpriznatijih kondicionih stručnjaka u BiH iznio je i zanimljivo poređenje kada su u pitanju pretrčani kilometri igrača iz Premijer lige u odnosu na najbolje evropske lige, objasnivši suštinsku razliku u kretanju.

“S obzirom da smo u situaciji da danas možemo pratiti i situacijsku efikasnost u PLBiH, možda će malo začuditi podatak da naši igrači pretrče u prosjeku između 10 i 12 km, što je tu negdje u poređenju sa najkvalitetnijim ligama kada govorimo o ekstenzivnom kretanju. Međutim, velika razlika je u intenzivnom kretanju koje je značajno manje na nižim nivoima takmičenja. Npr., napadač u engleskom prvenstvu u sprintu pretrči između 500 i 700 metara tokom jednog meča, dok svi igrači zajedno iz dvije ekipe našeg prvenstva, njih 22, tokom jedne utakmice u sprintu naprave do 400 metara”, iznio je zanimljivo zapažanje kondicioni trener Sarajeva.

Kompletan razgovor sa profesorom Jeleškovićem pogledajte u video prilogu…

eldin jeleskovicfksarajevo
KOMENTARI

KOMENTARI

ragib
Gost

pa kako onda nemaju snage za 60min ozbiljnog tempa?

wpDiscuz