Sport Centar

Jagodić: Sedam ili osam ekipa iz Prve lige FBiH možda su i bolje od lidera Prve lige RS

Vlado Jagodić, trofejni banjalučki trener, trenutno je šef stručnog štaba Jedinstva iz Bihaća, člana Prve lige Federacije BiH, s kojim na kraju polusezone zauzima visoko treće mjesto.

Jagodić: Sedam ili osam ekipa iz Prve lige FBiH možda su i bolje od lidera Prve lige RS

Vlado Jagodić, trofejni banjalučki trener, trenutno je šef stručnog štaba Jedinstva iz Bihaća, člana Prve lige Federacije BiH, s kojim na kraju polusezone zauzima visoko treće mjesto.

U gradu na Uni to je ocijenjeno kao dobar uspjeh, ali se svi u klubu nadaju da bi za sezonu ili dvije i Jedinstvo moglo da se nada povratku u elitni rang bh. fudbala.

“U Bihać se vratila fudbalska euforija, imamo najveću posjetu u Prvoj ligi kad su domaće utakmice u pitanju. Oni najvatreniji navijači Sile nebeske prate nas na svim gostovanjima i nema sumnje da je ova sredina zaslužila da gleda utakmice Premijer lige. Bihać, međutim, ima jedan veliki problem, a to je migrantska kriza, koja u ovom trenutku trese čitav grad i koja, nažalost, ostavlja posljedice i na fudbalski klub”, istaknuo je Jagodić u razgovoru za Dnevni avaz.

Iskusni stručnjak povukao je i paralelu između prvih liga Federacije i Republike Srpske, jer je jedan od rijetkih koji ima iskustvo rada u oba takmičenja.

“Iskreno, bar sedam ili osam ekipa u Prvoj ligi FBiH je u rangu s Borcem i Slogom iz Gornjeg Crnjelova ili je čak i bolje. Velež i Olimpik su, definitivno, daleko ispred, ali bi se i svi ostali koji su se plasirali do osmog mjesta, komotno mogli nositi s Borcem i Slogom. Kvalitet je, generalno, na strani klubova iz FBiH, a oni su u prednosti i kad je infrastruktura u pitanju”, rekao je Jagodić.

Prema njegovim riječima, Velež je i definitivno primjer kako treba da se radi, pa da se taj rad poklopi sa željenim rezultatima.

“Mostarci već dvije godine intenzivno rade na povratku u Premijer ligu, i to segment po segment. Prvo su radili na organizaciji kluba, potom na infrastrukturi pa su tek onda počeli da stvaraju tim za prvo mjesto. To im je donijelo 12 pobjeda i tri remija u 15 odigranih kola. To je ekipa koja bi već sada bez većih problema mogla da igra Premijer ligu”, tvrdi Jagodić.

Jedino u čemu je fudbal u RS u blagoj prednosti jeste činjenica da se tamo gradi sve više terena s vještačkom podlogom.

“Tereni s vještačkom travom omogućavaju bolje uvjete za trening i raduje me da su to u Fudbalskom savezu RS shvatili i da su počeli da ih rade”, ističe Jagodić.

Nezaobilazna tema bilo kakvog razgovora s Jagodićem je banjalučki Borac, klub u kojem je on bio i igrač, i trener, i sportski direktor te s kojim je osvojio titulu šampiona BiH.

“Četiri puta sam bio na Gradskom stadionu i Borac je, bez lažne skromnosti, moja druga kuća. Gledao sam nekoliko utakmica ove sezone, vidim da imaju dobru ekipu, a drago mi je i da su se uvjeti uveliko poboljšali. Ne sumnjam uopće da će izboriti povratak u Premijer ligu i nadam se da će se opet boriti za jedno od mjesta u samom vrhu”, poručuje Jagodić.

fkjedinstvovlado jagodic
KOMENTARI

KOMENTARI